Interviu cu Aura Rediu, instructor certificat Pilates Mai mult decât un sport, un stil de viaţă (galerie foto)

Într-o societate în care aspectul fizic completează aproape orice activitate a noastră, menţinerea siluetei a devenit un subiect omniprezent, indiferent de mediu. Dar atunci când stresul şi oboseala ne acaparează activităţile cotidiene, ne mai dorim ca, la sfârşitul zilei, să mergem la o sală de sport de unde să plecăm istovite? Întrebarea este retorică, iar răspunsul, unul firesc. Astfel că, mai mult decât menţinerea unui trup armonios, este importantă dobândirea unui echilibru interior. „Lucrează în interior, pentru a vedea rezultate în exterior“, este motoul pe care este construit pilatesul, o tehnică din ce în ce mai populară şi la noi. Garantând relaxare înainte de toate şi, în plus, construirea siluetei de vis, pilatesul este sportul secolului XXI. Pentru a afla mai multe despre această tehnică, am vorbit cu Aura Rediu, instructor certificat în această practică. Ea deţine singurul studio de pilates exclusiv feminin din Constanţa, Pilates On. 

Din păcate, foarte mulţi dintre noi facem confuzie între yoga şi pilates. Ne poţi explica diferenţele?
Confuzia se face deoarece amândouă sunt practici lente şi care duc către partea de relaxare şi deconectare. Diferenţa este că, în yoga, poziţiile sunt statice, iar în pilates, fluente. Dar ambele asigură echilibru muscular, deconectare, relaxare şi încredere în sine şi, cel mai important, ambele sunt bazate pe tehnicile de respiraţie profundă. Chiar Joseph Berto Pilates, cel care a creat această tehnică, s-a inspirat din modelul yoga.  

Prin ce este pilates deosebit de orice alt sport?
Pilates este o practică de tip „work in“, adică lucrezi din interior, pentru a vedea rezultatele din exterior, şi nu „work out“, precum restul exerciţiilor fizice solicitante. În pilates, abordăm corpul, mintea şi sufletul - tehnica „Body mind spirit“. Prin mişcările controlate efectuate în pilates, poţi intui exact ce grupe de muşchi lucrează. Se lucrează precis, corect, şi nu haotic, precum la majoritatea sesiunilor de aerobic sau de fitness, dar se ard calorii în număr considerabil. La un curs de începători, de doar 50 de minute, se ard 175 de calorii, la unul de intermediari, 270 de calorii, iar avansaţii pot arde într-un singur curs chiar şi peste 400 de calorii.
Practica pilates implică toată musculatura corpului. Trebuie eliminată preconcepţia potrivit căreia dacă nu se lucrează rapid şi intens, nu există efecte. Respiraţia este un factor foarte important în practicarea exerciţiilor de orice fel, deoarece, dacă muşchiul nu respiră eficient, se va bloca, întrucât oxigenul este materialul lui de lucru. Iar pilatesul tocmai pe respiraţie se bazează.

Cum slăbeşti practicând pilates?
În primul rând, ai nevoie de răbdare. Explicaţia vine din faptul că în corpul nostru există două tipuri de fibre, cele care reacţionează la mişcări intense şi de scurtă durată şi care se umflă la efort şi fibrele profunde ale muşchilor, care, atunci când sunt lucrate corespunzător, determină muşchiul să se alungească şi să capete rezistenţă. Pilatesul este o tehnică prin care dezechilibrele musculare sunt corectate, astfel, te ajută să slăbeşti, dar, mai important, să îţi remodelezi silueta. Folosindu-se respiraţia toracică, se activează muşchii de profunzime, chiar şi cei din zona abdomenului. În plus, practicând pilates, îţi va fi mult mai uşor să abordezi orice alt sport. O clientă mi-a spus că, după cursurile de pilates, a mers la ore de kangoo jumps şi, deşi era începătoare, era singura care putea să execute corect toate mişcările. Asta tocmai pentru că a învăţat să-şi controleze respiraţia. Prin pilates, slăbeşti dobândind o anumită forţă musculară şi un anumit control care îţi permit să efectuezi orice alt tip de mişcare şi să îţi menţii stabilitatea corpului.

Ce grupe de muşchi sunt lucrate cel mai intens în timpul şedinţelor de pilates?
Toţi muşchii sunt lucraţi în timpul unei şedinţe de pilates, indiferent de intensitatea acesteia. Chiar şi muşchii de susţinere ai gâtului sunt lucraţi. Pilatesul este un sport important, deoarece, doar prin intermediul lui sunt activaţi muşchii profunzi ai spatelui. De asemenea, foarte intens sunt lucraţi şi muşchii profunzi abdominali şi cvadricepsul. Oricum, exerciţiile se adaptează în funcţie de nivelul condiţiei fizice a fiecăruia şi de problemele de sănătate de care suferă anumite persoane.

După câte şedinţe de pilates se văd rezultatele în ceea ce priveşte controlul greutăţii?

O să îţi răspund prin explicaţia pe care a dat-o însuşi Joseph Berto Pilates. El a spus că, după zece şedinţe de pilates, vei simţi diferenţa. Începi să conştientizezi că se activează musculatura şi îţi vei da seama când şi ce se lucrează. După 20 de şedinţe, vei vedea diferenţa în exterior. Ai alt tonus şi începi să porţi haine cu o mărime mai mică. Iar după 30 de şedinţe, vei avea un corp cu totul nou. Sunt indicate minimum două-trei şedinţe pe săptămână. Desigur, pentru rezultate optime, acest program trebuie însoţit de o viaţă interioară liniştită şi echilibrată, dar şi de o alimentaţie sănătoasă.

Se spune că pilatesul este un sport de relaxare, în primul rând. Cum influenţează psihicul? Sunt schimbări vizibile?

După cum am mai spus, îţi trebuie puţină răbdare cu propriul corp, pentru a-l aduce pe acest nou tipar de mişcare şi pentru a vedea o îmbunătăţire. O mişcare lentă, controlată şi precisă este foarte eficientă şi implică toată musculatura corpului, iar în momentul în care te concentrezi pe relaxare, treci în starea de deconectare. Eşti tu cu tine şi atât. Ca şi cum ţi-ai lua vacanţă de la tot şi de la toate. Te concentrezi pe corpul tău, pe interiorul tău, pe fiecare mişcare. Respiraţia este liantul dintre minte şi corp. Cu ajutorul minţii, transmiţi comanda către muşchi. Pilatesul nu are legătură cu starea de alertă şi competitivitate. Tocmai de aceea, la mine în studio nu există oglinzi. Dacă le-am fi avut, am fi fost tentate să ne uităm în oglindă să vedem dacă avem postura corectă, să ne comparăm mişcările corpului cu ale celorlalţi. Dar nu, la pilates, fiecare este unic şi lucrează în confortul şi în ritmului corpului său. Concentrarea şi precizia dobândite la cursurile de pilates te vor ajuta şi în celelalte activităţi zilnice, te vor determina să vezi esenţialul din probleme.

În următoarea ediţie a cotidianului ZIUA de Constanţa, vom prezenta importanţa şi beneficiile pilatesului în viaţa femeilor însărcinate, a proaspetelor mămici, dar şi a copiilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Soluție pentru relaxare și detașare - DELTA VITALITY RETREAT

07 Sep 2022 1319

#ConstanțaEsteBine Nou!!! Toamna 2022 la Vitality Studio Constanța! Antrenamente PILATES cu REFORMER (VIDEO)

02 Sep 2022 4627

#ConstantaEsteBine Vitality Studio Constanța organizează cea de-a treia ediție a Delta Yoga & Pilates Retreat

04 Jul 2022 1279

#ConstanțaEsteBine Vitality Studio Constanța organizează „Pilates & Yoga & Fit & Slim Clase în Studio & Live (Online)“

10 May 2022 1172

#ConstanțaEsteBine Antrenamente de pilates cu Reformer în luna mai la Vitality Studio Constanța

04 May 2022 2301

#ConstanțaEsteBine Ziua 83 – 24.03.2022 Astăzi sărbătoresc Pilates

24 Mar 2022 1805

Curs de Pilates pentru începători la Vitality Studio Constanța. Cine poate participa și în ce constă cursul

23 Mar 2022 2613

Vitality Studio Începe a doua ediție a Vitality Delta Pilates & Yoga Retreat. Ce surprize sunt pregătite

02 Feb 2022 1900

Vitality Studio decretează 30 Ianuarie - OPEN DAY. Mai multe surprize pregătite

27 Jan 2022 1931

#ConstanțaEsteBine Program Flexibilitate & Siluetă cu dr. Soescu

11 Jan 2022 2223

#ConstanțaEsteBineProgram Flexibilitate & Siluetă cu dr. Soescu

05 Jan 2022 1808

#ConstantaEsteBine Atelier de sănătate intimă feminină cu dr. Soescu Sorina

09 Jun 2021 2199

#ConstantaEsteBine Curaj & Detoxifiere alături de Dr. Soescu

07 Mar 2021 3073

#ConstantaEsteBine Săptămâna 2 din 2021 - excelentă pentru detox și echilibrare

07 Jan 2021 2729

#ConstantaEsteBine Curaj versus indoială

29 Dec 2020 1857