[Medici buni] Dr. Taliana Camburu, medic dermatolog la MedLife Constanța - „Să depistezi un melanom în stadiu incipient, să-l excizezi și să poți să-i spui pacientului că e vindecat e extraordinar!”


Deși au trecut 16 ani de când profesează ca medic dermatovenerolog (rezident până în 2014, apoi specialist și, de doi ani, primar), Dr. Taliana Camburu e în continuare fascinată de corpul uman. E un puzzle imens, din care avem încă foarte puține piese, crede ea. E unul dintre motivele pentru care a ales această specialitate – pielea este cel mai mare organ al corpului uman, așa că și potențialul de învățare și descoperire este pe măsură.
A ales medicina oarecum prin excludere, mărturisește Dr. Camburu. Nu voia Politehnică, Drept sau ASE, dar a intuit că medicina i se va potrivi. Constănțeancă de origine, Dr. Camburu a terminat Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și a început rezidențiatul la singurul spital de dermatologie din capitală, „Prof. Dr. Scarlat Longhin”. Acesta s-a închis, din păcate, așa că au fost cu toții transferați la Spitalul de boli infecțioase „Dr. Victor Babeș”, ca, la final, medicul să se întoarcă în Constanța pentru a se alătura echipei din Hyperclinica MedLife.
 
Un medic bun e un medic cu suflet
La ea, consultul durează 30 de minute – o perioadă a fost de 20, apoi l-a extins, pentru că și-a dat seama că are nevoie să le dea timp pacienților să spună tot ceea ce au de spus, mai ales că uneori, chiar fără să-și dea seama, spun lucruri care o ajută să pună diagnosticul și să facă recomandările terapeutice.
„Uneori, medicii n-au timp sau disponibilitatea să asculte”, spune Dr. Camburu, „și e adevărat că nu tot ce spune pacientul e util pentru consult. Dar, cumva, cu blândețe și înțelegere, găsesc o cale de mijloc”. Îi lasă să spună ceea ce își doresc cu ardoare să spună, iar, la nevoie, îi ghidează și ea prin întrebări. „Uneori e suficient să vezi o secundă o erupție, iar diagnosticul e strict clinic, dar sunt și destule situații în care ai nevoie de poveste, de context”, spune Dr. Camburu.
Iar această conexiune care se creează între medic și pacient în timpul unui consult, oricât de efemeră, contează foarte mult. E ceea ce definește un medic cu suflet, iar un medic bun nu e doar bine pregătit, ci este unul cu suflet, crede Dr. Camburu.
Uneori ia cu ea acasă poveștile pacienților. Melanomul e atât de agresiv și de periculos, încât să-l depistezi în stadiile timpurii, când încă nu a apucat să invadeze foarte mult straturile pielii, se întâmplă destul de rar. „Satisfacția e imensă când ai descoperit ceva pe piele și ai reușit să-l îndepărtezi la timp. Să-i spui omului că e bine și că nu e risc de recidivă e extraordinar. Senzația rămâne cu mine două-trei zile”, spune Dr. Camburu.
Dar mai sunt și persoane care vin cu melanom avansat, cu pronostic nefavorabil, și care își pun și ele amprenta asupra medicului. Tocmai de aceea, nu scapă nici o ocazie ca să verifice complet pielea unui pacient, chiar dacă acesta a venit pentru o aluniță sau o pată care nu prezintă riscuri. „Unele descoperiri se fac doar fiind vigilenți”, e convinsă Dr. Camburu. Mai mult, e de părere că ar trebui să facem cu toții un control dermatologic în jurul vârstei de 20 de ani și să revenim la controale periodice, dacă e cazul. Iar ca sfat de zi cu zi, recomandă să nu folosim creme cu parfum, nici măcar un gel de duș parfumat.
Și mai sunt pacienții cu afecțiuni cronice, precum psoriazisul, cea mai comună boală cronică inflamatorie a pielii. Astfel de afecțiuni nu pun viața în pericol, dar uneori sunt greu de dus și au impact puternic asupra calității vieții. „Și acestea aduc un sentiment de amărăciune”, spune medicul, „pentru că nu poți să ajuți decât într-o mică măsură. Nu poți să vindeci boala, iar uneori nici măcar nu poți s-o controlezi foarte bine”.
Ca să încerce să se detașeze, uneori, în drum spre casă, se oprește câte 10 minute în parcul de vizavi de clinică. „Și atunci se trage cortina peste ce am lăsat la cabinet.” 
 
Chiar dacă nu toate afecțiunile pot fi tratate, prevenția este esențială
Și-ar dori ca oamenii să înțeleagă că medicina nu are soluții perfecte în orice situație, chiar dacă acum pare că avem tehnologie pentru orice și suntem atât de bine conectați. „Medicina nu știe tot și nu poate tot, are limitele ei. De exemplu, nici azi nu se cunoaște cauza psoriazisului. Știm că există o predispoziție genetică, dar n-o putem neapărat încadra ca fiind o boală autoimună. E mai simplu cu bolile infecțioase, pentru că acolo poți să arăți cu degetul: OK, am luat virusul ăsta, știm cu ce ne confruntăm, îl vom îndepărta.”
Dincolo de programul din cabinet, Dr. Camburu oferă și consultații online și crede că dermatologia este una din specialitățile medicale care se pretează cel mai bine pentru evaluare la distanță. Nu întotdeauna e nevoie să palpezi pielea sau să folosești un dermatoscop, așa că pentru o iritație sau o erupție, un consult virtual poate fi o soluție eficientă. Medicul face și mici intervenții de chirurgie dermatologică, domeniu care îi place și în care se gândește să mai facă niște cursuri de specializare la timpul potrivit.   

Când crede de cuviință, își dă numărul de telefon pacienților, dar niciodată aceștia nu au abuzat. Unii sunt în tratament cronic, de luni de zile, și se întâmplă să aibă o mică reacție adversă. „Nu-mi ia mai mult de două-trei minute să mă uit pe pozele pe care mi le trimit și încerc să nu las să treacă mai mult de 24-48 de ore până să răspund”, spune Dr. Camburu.
Deși n-a simțit o chemare pentru profesie când era mică, așa cum povestesc unii medici care au știut dintotdeauna ce vor să devină, Dr. Camburu e fericită cu alegerea făcută. Și cu profesia, și cu specialitatea, și cu tot universul pe care corpul uman mai are să ni-l dezvăluie.
 

*** Acest articol este susținut de MedLife
Articolul face parte din campania „Știi un medic bun”, un demers MedLife care își propune să portretizeze medicii care fac zi de zi România bine, construind un mâine mai bun. Sunt mii sau poate zeci de mii de medici buni în România, care, dincolo de talent, vocație, experiență, intuiție și abilități, sunt în primul rând OAMENI.
Medicii MedLife nu sunt doar buni profesioniști, ci și oameni buni, cărora le pasă și care iubesc, la rândul lor, oamenii. Medici pentru care îngrijirea sănătății tale e mai mult decât o profesie, e o chemare.
„Știi un medic bun?”, o campanie MedLife de redescoperire a Încrederii în România.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în lumea medicală. Ne-a părăsit prematur un doctor cu mâini de aur. „A fost unul dintre cei mai buni medici ai României”

25 Jan 2024 2384

La 5 luni de la semnarea tranzacției, MedLife anunță finalizarea achiziției pachetului majoritar Nord – Grupul Medical Provita

30 Mar 2023 1057

#citeșteDobrogea Holera la Kustendjie (1865) și doctorul Harry Leach, un pionier în medicina maritimă (II) - Victimele epidemiei și o scrisoare de la Marea Neagră

28 Feb 2022 3375

Președintele Klaus Johannis răspunde la întrebarea ZIUA de Constanța - Sunt sigure spitalele din România?

07 Oct 2021 2346

Incredibil! A încetat din viață unul dintre cei mai buni medici ORL ai Constanței

11 May 2020 5738

Specialişti din Franța vin să ajute doctorii români

01 Nov 2015 1895

Litoral TV O nouă şansă pentru copiii cu malformaţii

30 Sep 2014 2336