Oul, un produs valoros pentru organism

Oul, datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului, cât şi a gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa, reprezintă un produs extrem de valoros pentru alimentaţia omului. De asemenea, este un aliment cu un bogat conţinut în proteine, în vitaminele A, B1, B2, B6, B12, D, E, K, dar, totodată, conţine şi calciu, zinc, fosfor, magneziu, iod, fier, potasiu, cupru, sulf, albumine, bioregulatori, luteină, zeaxantină, colină, acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6. Coaja oului conţine calciu şi este folosită în preparate care au rolul de a creşte aportul de calciu din alimentaţie. Luteina şi zeaxantina sunt proteine care contribuie a menţinerea sănătăţii ochilor şi previn degenerescenţa maculară şi cataracta.

Oul conţine cantităţi importante din toţi cei opt aminoacizi esenţiali, care sunt indispensabili organismului şi care nu pot fi sintetizaţi prin procese metabolice. Acesta asigură o parte din grăsimile bune necesare menţinerii sănătăţii inimii şi a vaselor, este util în procesele de memorare, contribuie la un aport adecvat de nutrienţi şi, totodată, previne accidentele vasculare cerebrale, prin conţinutul ridicat de colesterol bun şi prin prevenirea aterosclerozei. Datorită conţinutului de vitamina D, oul previne şi rahitismul la copii şi osteomalacia la adulţi. Oul trebuie fiert sau preparat fără ulei, iar gălbenuşul este recomandat să fie consumat moale, neprocesat termic, pentru a păstra toate proteinele, mineralele, vitaminele şi nutrienţii de bună calitate. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNAS „Vor fi menținute valorile aferente punctelor în asistența medicală primară și de specialitate”

16 May 2024 400

Cum influențează schimbările climatice transmiterea bolilor? Cercetările recente dezvăluie legăturile complexe

12 May 2024 528

Ministrul Rafila, despre starea lui Florin Piersic- „Evoluţia artistului este una favorabilă“

11 May 2024 489

Raport INSP 92 de noi infectări cu COVID-19 – Vezi situația din Constanța (DOCUMENT)

08 May 2024 592

Tradiții pentru spor și sănătate în Miercurea Mare! Femeile nu torc și nu cos

01 May 2024 622

Comisia de Sănătate din Senat a inclus terapia durerii în categoria drepturilor pacienţilor

23 Apr 2024 450

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 491

Armonia Hospital Constanța Mamografie Bilaterală, la un preț special, cu trimitere de la medicul de familie

19 Apr 2024 1015

Rafila, anunț de ultim moment despre o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

18 Apr 2024 608

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 395

Preşedintele (CNAS), Valeria Herdea „Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate”

10 Apr 2024 1145

Cumpărări directe Constanța Glasscomed SRL București asigură service pentru aparatura de laborator de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța (DOCUMENT)

08 Apr 2024 443

Spitalul Orășenesc Hârșova, în proces cu DSP Ialomița, pentru analizele de apă potabilă! Tribunalul Constanța a rămas în pronunțare

04 Apr 2024 576

CJC alocă 1.5 milioane de lei, finanțare nerambursabilă pentru proiectele non-profit din zona socială și de sănătate. Până când pot fi depuse solicitările?

02 Apr 2024 563

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 1030