Păstârnacul este o legumă utilizată în alimentaţie şi ca remediu natural în tratamentele naturiste datorită efectelor sale medicinale.
Păstârnacul conţine vitamina A, C, B1, B2, folaţi, acid folic, săruri minerale şi oligoelemente de potasiu, fier, calciu, cupru, brom, iod, uleiuri volatile, terpene, pinene, apeină, lignină, zaharuri, amidon şi fibre.
Acesta are acţiune diuretică, antireumatismală, depurativă, antioxidantă, tonică, antipiretică, antitoxică şi sedativă.
Consumat crud, ras, sub formă de decoct, uleiuri, extracte din frunze şi mai ales din rădăcini, păstârnacul are acţiune benefică în colecistite, constipaţie, anorexie, dureri gastrice, atonii veziculare, enterocolite spastice, insomnii minore, nefrită, disurie, colici renale, dereglări endocrine (sindrom menstrual), reumatism, avitaminoze, obezitate, boli vasculare, infecţii, stări febrile, inapetenţă, dismenoree, febră, ateroscleroză, detoxifiere anemie şi diabet zaharat, conform csid.ro.
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: