Urzicile și importanța lor terapeutică. Ce conțin și cum se pot folosi

  • Urzicile sunt plante de primăvară, cu foarte multe beneficii asupra organismului uman, doar dacă sunt utilizate cum trebuie.
 
Spre deosebire de alte plante, de la urzici se folosește absolut totul: flori, frunze, tulpină, rădăcină, fiecare cu proprietăți și utilizări diferite, scrie a1.ro.

Cele mai cunoscute proprietăți terapeutice ale urzicilor sunt următoarele:
 
  • au efect puternic laxativ;
  • au un efect hemostatic, adică opresc sângerările și vindecă rănile, în același timp;
  • vitaminizează și remineralizează organismul;
  • au diverse roluri: diuretice, antiseptice, depurative;
  • stimulează creșterea părului, îi întăresc rădăcina, dar combat și mătreața;
  • au rol în reglarea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr în sânge;
  • stimulează apetitul și combat anemia;
  • în asociere cu alte plante medicinale, este folosită și în cazuri de leucemie;
  • au efect benefic în prevenirea răcelilor, în combaterea tusei fluidizând secrețiile și favorizân efectul de expectorație;
  • stimulează metabolismul și secreția bilei, cea pancreatică, gastrică și intestinală;
  • au efecte puternice de combatere a viermilor intestinali;
  • cel mai bun leac cunoscut din străbuni îl au în combaterea reumatismului arterial.
 
Preparate terapeutice din urzici:
 

Ceaiul de urzici

 
Acesta se prepră din frunze crude de urzici, prin opărirea acestora, pentru 3-5 minute, nu prin fierberea lor.Peste o mână de frunze, se toarnă o cană de 200 ml cu apă clocotită și se lasă la infuzat până la 5 minute, apoi se strecoară și se consumă fierbinte.Se pot folosi și urzici uscate, pentru ceai, așa cum se găsesc de altfel, la plafare.Se pot consuma 3-4 căni de ceai pe zi, în funcție de afecțiuni și scop.Este un bun ajutant chiar și în curele de slăbire.Ceaiul de urzici acționează benefic asupra pancreasului și scade nivelul glicemiei din sânge.
 
Are rol ajutant în combaterea inflamatiilor cailor urinare și a retenției urinare patologică.

Curele cu ceai de urzici sunt recomandate în special primăvara.
 

Tinctura de urzici

 
Se scot rădacinile urzicilor, se spală bine și se usucă, apoi se toacă mărunt și se umple o sticlă cu ele.Se toarnă alcool atât cât să fie acoperite și se lasă la macerat pentru 14 zile, la loc cald, după care se strecoară și se păstrează în sticluțe închise ermetic.Se poate prepara în același mod și din frunze.
Se folosește atât ca uz intern cât și ca uz extern, în afecțiunile enumerate mai sus.
 

Există, însă și câteva contraindicații în consumul urzicilor.

Datorită conținutului ridicat de potasiu, nu este recomandat să fie consumate în cantitate mare, mai ales de către femeile gravide, dar nici de cele lehuze.


Există o varietate de rețete culinare cu urzici:
 
  • Ciorba de urzici și supa cremă de urzici
  • Mâncare de urzici simplă sau cu orez
  • Piure de urzici servit cu ouă ochiuri
 
 
 Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Beneficiile și efectele terapeutice ale urzicilor

24 Jun 2022 1427

Centrulnatura.ro Mituri și legende alimentare. „Nu se poate fără mese gătite“

26 Jul 2021 1090

Urzicile, remediu împotriva constipației și a afecțiunilor respiratorii

15 Apr 2021 2534

lauraadamache.ro Mancare de spanac cu usturoi, o reteta simpla si rapida de post

05 Apr 2019 3342

Caz șocant. Copil de șapte ani umilit de mai mulți colegi în curtea unei grădinițe. Minorii au filmat totul

11 Jun 2018 1668

Ceaiul de urzici, util împotriva căderii părului

03 Apr 2017 3972

Ceaiul de urzici, excelent pentru vitaminizarea şi remineralizarea organismului

14 Oct 2016 1618

Voceaconstantei.ro Tratamente naturiste cu păpădie, ridiche şi urzici

26 Apr 2016 3264

Sănătate Ceaiul de urzici vitaminizează, detoxifică şi mineralizează organismul

24 Feb 2016 1907

ecuisine.ro Mâncare de urzici cu usturoi (de post)

27 Feb 2015 3226