Știați că...? 28 iunie 1940 - Ziua neagră din istoria României. Basarabia e cedată Uniunii Sovietice 
  • La data de 28 iunie 1940, Basarabia este cedată Uniunii Sovietice, după ultimatulmul Moscovei. 
Documentele acelor vremuri ne arată că în 27 iunie 1940, la Consiliul de Coroană, majoritatea celor prezenți au optat pentru cedarea Basarabiei. Au fost însă și oameni care s-au opus. Aceștia au fost Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ștefan Ciobanu, Ernest Urdăreanu, potrivit evz.ro.
 
Consiliul de Coroană are loc în condițiile în care cu o zi înainte Comisarul Poporului pentru Afaceri Externe al URSS, Viaceslav Molotov, îi prezentase ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, documentul ultimatumului. 
 
Pe această cale, Moscova cerea ”retrocedarea” Basarabiei, dar nu numai atât. România trebuia să cedeze și partea de nord a Bucovinei.
 
Contextul politic și militar al României era foarte grav. Practic, nu mai aveam garanții de securitate. Franța capitulase în fața Germaniei pe 22 iunie, același ani, iar Marea Britanie își retrăsese trupele de pe Bătrânul Continent, în fața ofensivei germane din Vest.
 
Nu în ultimul rând, pe 2 iunie Berlinul avertizase România că trebuie să înceapă negocieri cu URSS, dacă vrea garanții de securitate din partea Germaniei. 
Dincolo de toate cele petrecute în spatele ușilor închise, un lucru este clar. Pe 28 iunie 1940, la ora 9 dimineața, populația României este informată oficial de existența acestui ultimatum și de faptul că Bucureștiul l-a acceptat. 
 
În plus, se anunță ordinul de evacuare pentru Armată și pentru administrația din teritoriile revendicate de sovietici. 

Se mai știe, potrivit datelor de atunci, că peste 200.000 de oameni din Basarabia și din Bucovina de Nord s-au refugiat în România. 

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Influența Uniunii Sovietice asupra lucrărilor Canalului Dunăre - Marea Neagră

08 Jun 2022 2488

O cunoscută tenismenă împlinește 31 de ani. A învins-o pe Simona Halep în finală la Roland Garos

19 Apr 2018 2101

Nou măr de discordie în fosta Uniune Sovietică

15 Oct 2014 2075