Știați că De ce iubim femeile și Frumoasele străine i-au adus un succes de box-office. Azi îi spunem... la mulți ani!



Biografie
Copilăria și studiile

Mircea Cărtărescu s-a născut pe data de 1 iunie 1956, în București. Despre copilăria sa, el va afirma că ea „reprezintă principala sa experiență existențială și singura pe care a trăit-o atent”. Face parte din grupul poeților optzeciști care au frecventat Cenaclul de Luni condus de criticul literar Nicolae Manolescu, dar în timpul studenției a participat și la ședințele cenaclului „Junimea”, conduse de Ovid S. Crohmălniceanu. Absolvent al liceului „Dimitrie Cantemir” din București, el va urma cursurile Facultății de Limbă și Literatură Română. În 1980 prezintă teza de licență despre imaginarul poetic eminescian din poezia postumă, care s-a transformat în volumul "Visul chimeric", reeditat în anul 2011.  În anul 1999 obține doctoratul în literatură română cu o teză despre Postmodernismul românesc, coordonată de profesorul Paul Cornea, publicată în același an la editura Humanitas, de asemenea reeditată.

Debutul literar

Mircea Cărtărescu a debutat cu poezii la Cenaclul de Luni și în România Literară în anul 1978, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu, și în volum în antologia Aer cu diamante, dar a citit și proză la Cenaclul de proză "Junimea" condus de Ovid S. Crohmălniceanu. De altfel a publicat o proză în antologia Desant'83. A debutat în volumul individual Faruri, vitrine, fotografii la editura Cartea Românească în anul 1980. A continuat să scrie versuri, a publicat mai multe volume, intre care se remarcă Poeme de amor sau Totul.

Activitatea literară

Un proiect unic în felul său este Levantul, o epopee eroicomică dar și un periplu prin istoria literaturii române. Procedeul a fost utilizat și de scriitorul irlandez James Joyce în capitolul intitulat Boii soarelui din romanul Ulise. Scriitorul reciclează toate stilurile poetice, de la Dosoftei la Nichita Stănescu. Însă nu toți scriitori și criticii contemporani apreciază felul în care a fost scris Levantul. Criticul Virgil Diaconu, în revista Actualitatea literară, consideră că: „Volumul Levantul se naște prin imitarea poeziei poeților predecesori, români sau străini, pe care Mircea Cărtărescu i-a citit cu intenția expresă de a extrage din ei propria poezie”.

Mircea Cărtărescu este considerat un teoretician important al postmodernismului românesc și un autor contemporan de succes, apreciat atât în țară cât și în străinătate. Este un prozator și romancier care practică speciile literaturii fantastice (fantasy) în volumul Visul (reluat într-o formă ușor diferită sub titlul Nostalgia). Ultimul său mare proiect editorial, trilogia romanescă Orbitor, are forma unui fluture, și conține trei volume, Aripa stângă, Corpul și Aripa dreaptă, ultimul fiind editat în luna iulie 2007. Cartea a fost scrisă sub influența lecturii romanelor lui Thomas Pynchon, influență recunoscută deschis de autor în interviurile sale. Operele sale au fost traduse în limbile engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară etc.


Între anii 1980 și 1989 a fost profesor de limba română la o școală generală, apoi funcționar la Uniunea Scriitorilor, iar apoi redactor la revista Caiete Critice. Din anul 1991 este lector la catedra de Istoria literaturii române a Facultății de Litere a Universității din București. Din anul 2004 este conferențiar la aceeași catedră.

Prezent

Actualmente, Mircea Cărtărescu este conferențiar universitar la Catedra de literatură română a Facultății de Litere a Universității din București. Mircea Cărtărescu este căsătorit cu poeta Ioana Nicolaie. Ultimele sale cărți publicate, De ce iubim femeile și Frumoasele străine i-au adus un succes de box-office, figurând pe lista de cărți bestseller ale editurii care îi publică toate cărțile și cu care a semnat un contract de exclusivitate.

wikipedia.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nobelul pentru Literatură, anunţat astăzi. Mircea Cărtărescu, pe lista posibililor câștigători

05 Oct 2023 1064

T.O. Bobe, scriitorul originar din Constanța, împlinește 54 de ani

13 Feb 2023 1926

Scriitorul Mircea Cărtărescu, la ceas aniversar Copilăria, principala sa experiență existențială, și singura pe care a trăit-o atent

01 Jun 2021 2740

Subiecte simulare Evaluare Națională 2021 Analiza a două fragmente din „Solenoid” de Mircea Cărtărescu și „Bulevardele Vieții” de Sanda Galopenița

29 Mar 2021 5426

Mircea Cărtărescu, nominalizat la Premiul Nobel 2019

10 Oct 2019 3766

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit la Buenos Aires Premiul Formentor pe anul 2018

09 Apr 2018 2551

Scriitorul Mircea Cărtărescu laureat cu Premiul „Thomas Mann“ pentru Literatură pe 2018

13 Feb 2018 2205

Prof. univ. dr. Mircea Vasilescu „Dacă am ști mai clar ce e cultura, am avea și politici culturale mai bune. Ministerul Culturii e un distribuitor de fonduri care se plânge de sărăcie“

25 May 2017 3467

Mircea Cărtărtescu - „Literatura este una dintre ultimele mele priorități“ (galerie foto)

09 May 2017 4666

LIVE TEXT Mircea Cărtărescu este la Constanţa. Primeşte titlul de Doctor Honoris Causa (galerie foto)

08 May 2017 3694

Mircea Cărtărescu conferenţiază, luni, la Constanţa, la universitatea care-i decernează titlul de Doctor Honoris Causa

06 May 2017 4281

Ceremonie la Constanţa. Mircea Cărtărescu primeşte titlul de Doctor Honoris Causa

27 Apr 2017 7856

Scriitorul Mircea Cărtărescu, despre proteste. „Ți-ai lăsat căldura căminului pentru ceva pentru care merită luptat”

20 Feb 2017 3028

Mircea Cărtărescu - Când ai nevoie de dragoste

29 Oct 2016 3118

Turneu literar în Germania al scriitorului Mircea Cărtărescu

02 Mar 2016 1569