Știați că…. Se împlinesc 65 de ani de la moartea prozatoarei Hortensia Papadat-Bengescu


Hortensia Papadat-Bengescu s-a născut la data 8 decembrie 1876, la Ivești, Galați, și a decedat la data de 5 martie 1955, la București, scrie Wikipedia.org.
 
A fost o prozatoare, romancieră și nuvelistă importantă din perioada interbelică.
 
A fost fiica generalului Dimitrie Bengescu și a profesoarei Zoe Bengescu (n. Ștefănescu). Studiază la Institutul de domnișoare „Bolintineanu” din București. La 20 de ani, în anul 1896, se mărită cu magistratul Nicolae Papadat, pe care îl cunoaște la Turnu-Măgurele.
 
Cariera literară e amânată din pricina transferurilor soțului dintr-un oraș în altul (trecând pe rând prin Turnu-Măgurele, Buzău în 1903, Focșani în 1911, Constanța în 1921) și de grija arătată numeroșilor ei copii: Nen, Zoe, Marcela, Elena.
 
Debutează în presa culturală cu articole în limba franceză (1912). Scrie și poezii în această limbă.
 
În anul 1913 publică la revista Viața românească, formarea sa ca scriitoare fiind marcată de personalitatea lui Garabet Ibrăileanu, cel care o ajuta sa debuteze. Debuteaza editorial in 1919 cu volumul "Ape adânci", lăudat de Garabet Ibrăileanu. În timpul Primului Război Mondial lucrează ca infirmieră voluntară la Crucea Roșie, experiența fiind apoi relatată în romanul Balaurul.
 
Din anul 1919 începe să colaboreze cu cenaclul criticului Eugen Lovinescu și să publice în revista acestuia, Sburătorul. De acum, rolul hotărâtor în orientarea prozatoarei spre romanul european modern, îl are Eugen Lovinescu, unul din puținii susținători ai scriitoarelor femei. Toate romanele sale vor fi citite întâi în cenaclu și apoi publicate.
 
Scriitorul preferat al autoarei este Marcel Proust, a cărui metodă de creație o regăsim, mai mult sau mai puțin, și în romanele ei. Autoarea scrie și publică mai multe volume de nuvele. A fost supranumită "Marea Europeană", o recunoaștere a meritelor ei evidente în modernizarea romanului românesc și sincronizarea lui cu cel european.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Hortensia Papadat Bengescu, fondatoarea romanului românesc modern, a petrecut 12 ani la Constanța

08 Dec 2020 3650

Știați că..... Se împlinesc 64 de ani de la moartea Hortensiei Papadat-Bengescu

05 Mar 2019 1614

Ştiaţi că...? O mare prozatoare, romancieră şi nuvelistă din epoca interbelică...

05 Mar 2016 1767

Ştiaţi că...? Se împlinesc 60 de ani de la moartea Hortensiei Papadat-Bengescu

05 Mar 2015 2506