Doliu în lumea artei. Coregraful Călin Hanțiu s-a stins din viață



Coregraful Călin Hanțiu s-a stins din viață. 

Anunțul a fost făcut pe Daniela Vitcu, pe pagina de Facebook.

Totodată, aceasta deplânge pierderea acestui, spunând că sufletul acestuia „va dansa pe străzile Constanței și în întreaga lume”.
 

„Călin Hanțiu, omul, tatăl, baletinul, profesorul și artistul, va rămâne mulți ani pentru noi toți, inspirația coregrafului care a slujit scena. Astăzi ne despărțim trupește de Călin, dar sufletul lui va dansa pe străzile din orașul Constanța și din întreaga lume”, transmite Daniela Victu.



Născut pe 16 iulie 1957, în Năsăud (Bistriţa) și pasionat de dans încă din copilărie, Călin Eugen Hanţiu a absolvit Liceul de Coregrafie din Cluj Napoca, promoţia 1976, urmând ca, de-a lungul a trei stagiuni, să funcționeze ca balerin la Opera Română din Cluj-Napoca.


În 1979, sosește la Constanța, fascinat de realizările maestrului Oleg Danovski şi dorindu-și cu ardoare să învețe de la cei mai buni. S-a numărat, ca solist, printre fondatorii companiei de balet de la malul mării.


După un stagiu de doi ani la Opera din Gera şi Opera din Dresda-RDG, se întoarce la Constanţa, ca prim-solist (1990-1996). Profesează, de asemenea, ca pedagog, coregraf şi şef compartiment, la Opera din Constanţa, ajungând chiar, pentru scurtă vreme, director al baletului de la „Oleg Danovski” și, în același timp, al baletului de la Teatrul Liric, unindu-le în anul 2004.



Călin Hanţiu a dansat pe mari scene ale lumii și a fost distins cu premii naţionale şi internaţionale, având parte de o presă elogioasă, care i-a

pus în valoare activitatea și l-a promovat atât ca solist, cât şi în calitate de coregraf.
 

Iată cum îl evoca pe balerinul devenit coregraf, regretatul Jean Badea, în volumul său, „Dulcea povară”, publicat în 2017, cu sprijinul cotidianului ZIUA de Constanța:
 

„A dansat în marile balete puse în scenă la Constanţa, trecând cu dezinvoltură printr-o gamă diversă şi rafinată de roluri, de la Banditul din Mandarinul miraculos, Siegfried, Rotbart şi Bufonul din Lacul lebedelor şi Al doilea păcurar din Mioriţa («Ne stăpâneşte în memorie creaţia lui Călin Hanţiu, datorită expresivităţii mişcărilor dansante şi mai ales a intensei trăiri a rolului» - Viorel Cosma), la Don Jose şi Escamillo din Carmen, Albert din

Giselle, Romeo şi Tybalt din Romeo şi Julieta. Trecerea «barierei» dintre balerin şi maestru s-a făcut firesc, «din mers», în urma unor acumulări avide de secrete ale meseriei, «furându-le», studiindu-le cu sârguinţa şcolarului de cursă lungă, atât la Constanţa, cât şi la Operele din Dresda şi Gera sau la Compania «Rendano» şi Academia de dans «Sisca» din Italia”
 

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Călin Hanțiu, balerin consacrat la Constanța

19 Dec 2023 1330

În urmă cu un an a fost înmormântat Călin Hanțiu, balerinul și coregraful care a făcut carieră pe scena constănțeană

20 Dec 2022 1804

Coregraful Călin Hanţiu va fi înmormântat la Constanţa. Când va fi condus pe ultimul drum

18 Dec 2021 2402

#DobrogeaDigitală Călin Hanțiu, la aniversare

16 Jul 2021 2415

#DobrogeaDigitală – „Dulcea povară”, de Jean Badea Ardeleanul poposit la malul mării din venerație pentru Oleg Danovski. Coregraful Călin Hanțiu, la ceas aniversar

16 Jul 2020 3762

Coregraful Călin Hanțiu, despre regretatul balerin Ovidiu Danci „Avea niște calități excepționale!”

16 Jun 2020 2594

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Călin Hanţiu (galerie foto)

17 Jul 2018 3036

Nr. unic (nr. format vechi) 3488/212/2016

27 Feb 2016 1108