20 Dec, 2022 00:00
1402
„Mulțumesc tuturor celor care se gândesc la noi și ne sunt alături.
Călin va fi depus, începând cu orele 14.00, la Biserica Sfântul Dumitru, str. Dorobanți nr. 64, Constanța.
Slujba de înmormântare va avea loc luni, 20 decembrie, orele 12.00“.
„A dansat în marile balete puse în scenă la Constanţa, trecând cu dezinvoltură printr-o gamă diversă şi rafinată de roluri, de la Banditul din Mandarinul miraculos, Siegfried, Rotbart şi Bufonul din Lacul lebedelor şi Al doilea păcurar din Mioriţa («Ne stăpâneşte în memorie creaţia lui Călin Hanţiu, datorită expresivităţii mişcărilor dansante şi mai ales a intensei trăiri a rolului» - Viorel Cosma), la Don Jose şi Escamillo din Carmen, Albert din Giselle, Romeo şi Tybalt din Romeo şi Julieta. Trecerea «barierei» dintre balerin şi maestru s-a făcut firesc, «din mers», în urma unor acumulări avide de secrete ale meseriei, «furându-le», studiindu-le cu sârguinţa şcolarului de cursă lungă, atât la Constanţa, cât şi la Operele din Dresda şi Gera sau la Compania «Rendano» şi Academia de dans «Sisca» din Italia.
A debutat în coregrafie la «Fantasio», cu musicalul Turandot, a continuat la Opera din Constanţa, la Teatrul «Ovidius» (cu coregrafii la spectacole de teatru), pentru a ajunge şi la colegii săi de la «Danovski», pe care i-a îndrumat într-un Pinocchio apreciat de cronicari drept «cuceritor, plin de umor şi poezie, într-un stil neoclasic adaptat naraţiunilor coregrafice» (Vivia Săndulescu). În aşteptarea unui alt balet, Călin refuză pauzele lungi în favoarea asistenţei coregrafice, acceptând, rare crize inutile de orgoliu, să fie «secund» fostelor colege de trupă (Simona Noja sau Judith Turos), dar şi unor maeştri precum Adina Cezar sau Pierre Wyss.
La 47 de ani, Călin Hanţiu ar fi putut rămâne în umbra scenei, punându-şi în panoplie «armele» de balerin.
N-a făcut-o însă, continuând o vreme să danseze cu aceeaşi devastatoare pasiune, întruchipându-i pe Cetăţeanul turmentat şi pe Chiriac sau pe chipeşul brigadier Don Jose, pentru ca, în prezent, să se concentreze asupra coregrafiei, la Teatrul Naţional din Novi Sad.
A colaborat şi cu Teatrul de Stat, iar în 2008, cu spectacolul Cavalerii Mesei Rotunde, a participat cu deosebit succes la Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet de la Braşov”.
”Cei dispăruți primesc mai multe flori decât cei care trăiesc pentru că regretul e mai puternic decât recunoștința.” – Anne Frank
Viața este doar o pauză înainte de a ajunge acasă. Un loc simplu unde să te odihnești și să FII înainte de a ajunge la cele veșnice.
Suntem cu toții vizitatori în acest loc, suntem doar în trecere. Scopul nostru aici este să observăm, să învățăm, să creștem, să iubim… și apoi să ne întoarcem acasă.
Nici nu știu ce am în suflet....simt așa....o durere profundă .....mă întreb: Te-a durut? Sau poate acum ți-e mai bine?....Îmi amintesc cum te-am iubit!...Nu voi uita niciodată. Să nu regreți și să mă ierți....Dac-am greșit vreodată....Offf! Atâta durere în suflet....Să dansezi și să te bucuri! Să veghezi de acolo, de acasă, fetele.
Dumnezeu să-ți dea odihna cea veșnică!
Călin Hanțiu (16 iulie 1957- 17 decembrie 2021)”
Doliu în lumea artei. Coregraful Călin Hanțiu s-a stins din viață
Ti-a placut articolul?
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: