„Bucătăria turcească îmbogăţeşte spaţiul multicultural dobrogean", Festivalul de Artă Culinară Turcească, ediţia a XIII-a, la Constanța

Sâmbătă, 27 octombrie, Uniunea Democrată Turcă din România prin intermediul Comisiei de femei, va organiza  Festivalul de Artă Culinară Turcească, ediţia a XIII-a. Evenimentul se va desfășura la Terasa Colonadelor din Constanţa, începând cu ora 11.00.

Deja ajuns la a XIII-a  ediție, acest festival a devenit o tradiție pentru lumea musulmană și nu numai din Dobrogea.
În trecut, coordonatorul proiectului, Amet Melec, a declarat: „Festivalul de Artă Culinară Turcească a fost organizat pentru prima dată la Tulcea, la iniţiativa deputatului Iusein Ibram. Bucătăria turcească este plină de arome orientale care îi dau savoare, face parte din identitatea noastră etnică şi îmbogăţeşte spaţiul multicultural dobrogean".

Bucătăria turcească are o istorie lungă, iar astăzi, este în mare parte moștenirea bucătăriei otomane, care poate fi descrisă ca fiind o fuziune rafinată a bucătăriilor din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și cele din Balcani.

Bucătăria turcească influențează bucătăriile învecinate, inclusiv România. Rețetele culinare diferă de la o zonă la alta, în funcție de tradiții și de geografie. În timp ce în partea sudică rețele de kebab, baclava și cataif sunt destul de populare, în martea estică, bucătăria turcească folosește mult măslinele și uleiul de măsline.

Ayranul este una din cele mai cunoscute băuturi turcești,obținută din iaurt amestecat cu apa și sare. România a împrumutat și ea multe rețete tradiționale turcești dar acestea au fost puțin modificate conform preferințelor noastre. Centrul Anatoliei are multe specialități, precum keskek, manti si gozleme.

Despre Uniunea Democrată Turcă din România

Aceasta a fost înființată în 1 februarie 1990 și este o organizaţie apolitică care aparţine cetăţenilor români de etnie turcă.

Misiune Uniunii și totodată obiectivele de bază ale acesteia sunt sunt exprimarea, protejarea şi promovarea identităţii etno-culturale, lingvistice şi religioase a membrilor săi.


UDTR funcţionează pe baza unui statut, are o conducere aleasă o dată la patru ani, este reprezentată teritorial de filiale şi îşi desfăşoară activitatea în comisii: învăţământ, cultură, tineret, femei, religie.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Uniunea Democrată Turcă din România a inaugurat muzeul etnografic „Casa Tradiţională Turcească” din Cobadin (FOTO)

06 Jun 2023 1390

Primăria Cumpăna Zi de sărbătoare! Conviețuirea interetnică pe plaiuri dobrogene (GALERIE FOTO)

28 May 2023 1317

Uniunea Democrată Turcă din România a publicat raportul financiar pentru anul 2022

21 Apr 2023 984

Uniunea Democrată Turcă din România și-a prezentat raportul de activitate și situația financiară

18 Mar 2021 3526

Monitorul Oficial. Uniunea Democrată Turcă din România și-a publicat situația financiară anuală

17 Mar 2020 3486

Uniunea Turcă solicită fonduri de la Primăria Constanța pentru reabilitarea Moscheii „Carol I“ din Piața Ovidiu

09 Dec 2019 2874

Tradiţii şi obiceiuri turceşti, transmise tinerilor musulmani prin Festivalul de Artă Culinară Turcească (galerie foto)

29 Oct 2018 3403

„Bucătăria turcească îmbogăţeşte spaţiul multicultural dobrogean", Festivalul de Artă Culinară Turcească, ediţia a XIII-a, la Constanța (galerie foto)

27 Oct 2018 2859

Conduce Uniunea de 14 ani Osman Fedbi, reales preşedinte al Uniunii Turce din România

24 Oct 2018 2411

Simpozionul "Femeia turcă din Balcani" are loc la Constanţa

31 Aug 2018 2242

Eveniment editorial de Ziua Minorităților Naționale „Comunitatea musulmană din România în ilustrate (1898-1940)“, un album cât un muzeu

16 Dec 2017 3234

Cea de-a X-a ediţie a evenimentului „Lupte tătăreşti-kureş", organizată de Primăria Cumpăna

11 Jul 2017 3365

Ziua limbii turce sărbătorită în premieră la Constanţa (galerie foto)

10 Jun 2017 2974

BEC a admis candidaturile propuse de Uniunea Democrată Turcă (Document)

15 Oct 2016 3040

Comunicat UDTR

25 Mar 2016 2072