Lansare de carte, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța (galerie foto)

  • Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează, astăzi, în Aula Bibliotecii, lansarea cărții „10 povești și rețete pierdute prin Deltă. Cu 100 de fotografii de Valeriu Leonov” (Editura Hyperliteratura, 2020), a lui TEODOR HOSSU-LONGIN.

La Biblioteca Județeană Constanța are loc, în aceste momente, lansarea volumului „10 povești și rețete pierdute prin Deltă. Cu 100 de fotografii de Valeriu Leonov” (Editura Hyperliteratura, 2020), a lui Teodor Hossu-Longin.

Carte de călătorii sau carte de bucate? Album de fotografii sau volum de povestiri și istorii orale? Cartea lui Teodor Hossu-Longin este câte ceva din toate acestea, însă ceea ce ține toate bucatele pe masă este secretul autorului de a da chip și gust, nu numai literar, Deltei Dunării pe care o străbate în toate direcțiile pentru a-i descoperi ascunse și enigmatice locuri, dar și deliciile culinare păstrate în străvechi rețetare. 

Pentru a reda vieții plăcerea ei, mâncarea trebuie vorbită cu cei care-l însoțesc, dar mai ales cu cei care o pregătesc după tipare strămoșești, lipovenești, turcești, un întreg Levant de miresme purtate prin timp, dintr-un Orient îndepărtat. O adevărată polifonie culturală și carte de identitate dobrogeană, volumul lui Teodor Hossu-Longin asezonează bucatele și cu decupaje nimerite ale unor poeme reprezentative pentru farmecul locurilor, dar mai ales cu fotografiile fascinante ale lui Valeriu Leonov, ferestre care deschid către o lume de poveste. În mod cert, autorul a pus în carte inedită întreaga sa pasiune pentru oamenii și locurile Deltei Dunării, pentru ceea ce numai aici putem găsi!

Cartea este prezentată de Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, care a transmis printre altele, că:

„Înainte de toate trebuie să va spun că autorul este un prozator, un om de televiziune și are totodată competențe pe care i le descoperim cu mare plăcere în volumul de azi.
Volumul este greu de încadrat. Îl poți considera ușor un album de fotografie, unde textul folosește drept narativ... Pe de alta parte autorul ne plasează sub semnul ficțiunii, care nu crește în trunchiul ficțiunii propriu-zise și pare să fie și o carte de bucate. Rețetele de mare rafinament sunt descoperite de autor în spațiul deltaic. Atras de apă și de pescuit, autorul ajunge în locuri destul de îndepărtate, de pierdute... Teodor Hossu-Longhin este un fel de explorator, cu o anumită savoare. (...) Această carte este una polifonică, este un concentrat în jurul unor călătorii pe care autorul le face cu prietenii, unde dialogul se naște în mod spontan, într-un fel șugubăț.

(...) Cartea cuprinde mai multe lucruri deodată... și eu vad o miză importantă: Cum redai complexitatea unui loc? Cum îl exprimi mai bine? Într-un fel, autorul experimentează un proiect care coordonează acele elemente care dau plenitudinea unui loc. Găsim în cartea autorului o bucurie a vieții... Iată... poezie, peisaje, portrete umane... o frumusețe umană în adevăratul sens”.

La rândul său, autorul, Teodor Hossu-Longin, a precizat că Dobrogea, Delta Dunării în mod special, reprezintă o parte din sufletul său:

„Pentru mine zona Dobrogei și în special Delta Dunări sunt o parte din sufletul meu. Ceea ce m-a frapat la zona Deltei este că, în afară de amintirile care rămân în noi, nu plecăm cu nimic de aici. Zona de comerț turistic lipsește cu desăvârșire. Două roluri mi-am dorit de la carte: să fie o amintire pentru cei care vin aici, dar și un fel de îndreptar pentru turiști. Dobrogea înseamnă mult mai mult decât marea... îmi e greu să spun care loc îmi este mai aproape de inimă... aș spune că Delta în deplinătatea ei! Și, deși am venit în 30 de ani de 150 de ori în Deltă, sunt foarte multe locuri pe care mai am să le descopăr.”


Lansarea de carte face parte dintr-o serie de evenimente menite să promoveze cultura și civilizația dobrogeană, să sublinieze profilul identitar al acestei regiuni, precum și valorile care o edifică.

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lansare de carte la Arhiepiscopia Tomisului Tezaurul Tomitan - colecții documentare despre străvechea mitropolie a Tomisului (Galerie foto+video)

29 Nov 2021 1802

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului anunță o nouă ediție a Anuarului în limba română al #IICCMER

28 Nov 2021 1667

Lansare de carte la Casa Avramide din Tulcea. Contribuții importante la istoria veche a Dobrogei

17 Nov 2021 1743

Lansare de carte la Biblioteca Județeană Constanța Nicolae Cușa, Cartea de învățare și de aducere aminte a cuvintelor din limba macedo-armînă

03 Nov 2021 2126

Lansarea volumului „Valentin Ciorbea, Profesor universitar doctor, 75 In Honorem. Raportul ucenicilor”, Editura ExPonto, Constanța

08 Oct 2021 723

LIVE TEXT Cartea „Polifoniile sinelui“ a prozatorului Ovidiu Dunăreanu, se lansează astăzi la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța (galerie foto)

22 Sep 2021 2313

Ceremonial militar și religios, cu prilejul împlinirii a 105 ani de la înfiinţarea armei Artilerie și Rachete Antiaeriene

21 Sep 2021 842

Cartea „Polifoniile sinelui” a prozatorului Ovidiu Dunăreanu, lansată la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

21 Sep 2021 1280

Cartea „Istorii antisovietice” a scriitorului și jurnalistului Oleg Panfilov va fi lansată la Universitatea „Ovidius”

15 Sep 2021 2023

„Curatorul de Zacuscă“, de Cosmin Dragomir se lansează la Restaurantul Ana și Ion din Constanța. Autorul a pregătit o surpriză pentru cei prezenți

05 Sep 2021 1683

„Curatorul de Zacuscă“, de Cosmin Dragomir se lansează la Restaurantul Ana și Ion din Constanța. Autorul a pregătit o surpriză pentru cei prezenți

31 Aug 2021 2204

Cartea „10 povești și rețete pierdute prin Deltă. Cu 100 de fotografii de Valeriu Leonov“ se lansează la Biblioteca Județeană Constanța

30 Aug 2021 2064

Festivalul „Constanța citește” începe în această seară

27 Aug 2021 837

Istoricul Tasin Gemil lansează volumul „Tătarii relații cu otomanii și romanii“, în Medgidia

18 Aug 2021 2463

Eveniment editorial de excepție în cadrul festivalului „Constanța citește”. Proiect cultural inedit, prezentat în Parcul Arheologic

07 Aug 2021 2231