Lansare de carte, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța (galerie foto)

  • Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează, astăzi, în Aula Bibliotecii, lansarea cărții „10 povești și rețete pierdute prin Deltă. Cu 100 de fotografii de Valeriu Leonov” (Editura Hyperliteratura, 2020), a lui TEODOR HOSSU-LONGIN.

La Biblioteca Județeană Constanța are loc, în aceste momente, lansarea volumului „10 povești și rețete pierdute prin Deltă. Cu 100 de fotografii de Valeriu Leonov” (Editura Hyperliteratura, 2020), a lui Teodor Hossu-Longin.

Carte de călătorii sau carte de bucate? Album de fotografii sau volum de povestiri și istorii orale? Cartea lui Teodor Hossu-Longin este câte ceva din toate acestea, însă ceea ce ține toate bucatele pe masă este secretul autorului de a da chip și gust, nu numai literar, Deltei Dunării pe care o străbate în toate direcțiile pentru a-i descoperi ascunse și enigmatice locuri, dar și deliciile culinare păstrate în străvechi rețetare. 

Pentru a reda vieții plăcerea ei, mâncarea trebuie vorbită cu cei care-l însoțesc, dar mai ales cu cei care o pregătesc după tipare strămoșești, lipovenești, turcești, un întreg Levant de miresme purtate prin timp, dintr-un Orient îndepărtat. O adevărată polifonie culturală și carte de identitate dobrogeană, volumul lui Teodor Hossu-Longin asezonează bucatele și cu decupaje nimerite ale unor poeme reprezentative pentru farmecul locurilor, dar mai ales cu fotografiile fascinante ale lui Valeriu Leonov, ferestre care deschid către o lume de poveste. În mod cert, autorul a pus în carte inedită întreaga sa pasiune pentru oamenii și locurile Deltei Dunării, pentru ceea ce numai aici putem găsi!

Cartea este prezentată de Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, care a transmis printre altele, că:

„Înainte de toate trebuie să va spun că autorul este un prozator, un om de televiziune și are totodată competențe pe care i le descoperim cu mare plăcere în volumul de azi.
Volumul este greu de încadrat. Îl poți considera ușor un album de fotografie, unde textul folosește drept narativ... Pe de alta parte autorul ne plasează sub semnul ficțiunii, care nu crește în trunchiul ficțiunii propriu-zise și pare să fie și o carte de bucate. Rețetele de mare rafinament sunt descoperite de autor în spațiul deltaic. Atras de apă și de pescuit, autorul ajunge în locuri destul de îndepărtate, de pierdute... Teodor Hossu-Longhin este un fel de explorator, cu o anumită savoare. (...) Această carte este una polifonică, este un concentrat în jurul unor călătorii pe care autorul le face cu prietenii, unde dialogul se naște în mod spontan, într-un fel șugubăț.

(...) Cartea cuprinde mai multe lucruri deodată... și eu vad o miză importantă: Cum redai complexitatea unui loc? Cum îl exprimi mai bine? Într-un fel, autorul experimentează un proiect care coordonează acele elemente care dau plenitudinea unui loc. Găsim în cartea autorului o bucurie a vieții... Iată... poezie, peisaje, portrete umane... o frumusețe umană în adevăratul sens”.

La rândul său, autorul, Teodor Hossu-Longin, a precizat că Dobrogea, Delta Dunării în mod special, reprezintă o parte din sufletul său:

„Pentru mine zona Dobrogei și în special Delta Dunări sunt o parte din sufletul meu. Ceea ce m-a frapat la zona Deltei este că, în afară de amintirile care rămân în noi, nu plecăm cu nimic de aici. Zona de comerț turistic lipsește cu desăvârșire. Două roluri mi-am dorit de la carte: să fie o amintire pentru cei care vin aici, dar și un fel de îndreptar pentru turiști. Dobrogea înseamnă mult mai mult decât marea... îmi e greu să spun care loc îmi este mai aproape de inimă... aș spune că Delta în deplinătatea ei! Și, deși am venit în 30 de ani de 150 de ori în Deltă, sunt foarte multe locuri pe care mai am să le descopăr.”


Lansarea de carte face parte dintr-o serie de evenimente menite să promoveze cultura și civilizația dobrogeană, să sublinieze profilul identitar al acestei regiuni, precum și valorile care o edifică.

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lansare literară de excepție Aurelia Lăpușan prezintă romanul „Flori de busuioc” la Biblioteca Județeană Constanța

13 Mar 2024 659

Constantin Cheramidoglu lansează volumul „Arhive dobrogene” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

06 Mar 2024 512

Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius Constanța găzduiește lansarea volumului Eco-Consciousness in American Culture

19 Feb 2024 578

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române, gazda lansării unui volum despre viața și activitatea inginerului Dumitru Manole

18 Dec 2023 822

LIVE VIDEO+TEXT Virgil Andriescu, o nouă apariție editorială. Volumul „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri” este lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Dec 2023 1170

LIVE TEXTLansarea volumului „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide” la Biblioteca Județeană, în prezența lui Ion Codrescu (Galerie FOTO)

14 Dec 2023 948

Volum despre viața autorului Virgil Andriescu își lansează la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța cartea „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri”

14 Dec 2023 858

LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Dec 2023 911

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța găzduiește lansarea cărții „Întâmplări adevărate cu sau fără chițibușuri” de Virgil Andriescu

14 Dec 2023 678

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

13 Dec 2023 806

Lansarea cărții „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide”, găzduită de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

08 Dec 2023 716

„Notre ami. Anatole Magrin” Volum de peste 200 de pagini care prezintă viața și opera fotografului și diplomatului francez, ajuns o personalitate a Constanței

30 Nov 2023 1668

Mihaela Meravei lansează două volume de poezie la Biblioteca Județeană Constanța

28 Nov 2023 630

Biblioteca Județeană Constanța Angelo Mitchievici și Lucia Opreanu prezintă, în compania lui Costel Coroban, cartea „Daemonologie”

20 Nov 2023 670

MINAC De ZIUA DOBROGEI, a fost lansat volumul de studii istorice „Constanța – Istorie, vecinătate, multiculturalitate ”

16 Nov 2023 922