Dezbaterile privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii se vor incheia la Constanta

Constanta, 2.03.2009

Dezbaterile privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării se vor încheia la Constanţa

Până la sfârşitul acestui an va fi definitivată Strategia UE pentru Regiunea Dunării, un model de dezvoltare regională la nivel european.
Strategia Dunării va fi o strategie internă a Uniunii Europene la care sunt invitate să participe şi statele terţe riverane şi va respecta cele trei principii: conectivitatea (transport, energie, telecomunicaţii), protecţia mediului şi gestiunea apei, dezvoltarea socio-economică (cultură, educaţie, turism, dezvoltare rurală).
Comisia Europeană a propus lansarea şi organizarea unei consultări publice pe parcursul căreia vor fi organizate, în toate statele riverane, conferinţe, seminarii şi mese rotunde. Rezultatul acestor consultări va consta în elaborarea de către Comisia Europeană şi prezentarea, în parteneriat cu statele riverane, a unei Comunicări pe tema Strategiei UE pentru regiunea Dunării precum şi a unui Plan de Acţiune. Acesta va cuprinde analiza în detaliu a situaţiei actuale şi va propune o listă de proiecte strategice. Implementarea Planului de Acţiune va fi monitorizat de Comisia Europeană şi va fi actualizat periodic, în funcţie de evoluţia situaţiei economice şi a trendurilor sociale din regiune.
Evenimentele au debutat in Germania (Conferinţa de deschidere a procesului de consultare publică, Ulm, 1-2 februarie 2010), si au continuat in Ungaria (Conferinţă pe tematica dezvoltării economico-sociale şi Summitul Dunării, Budapesta, 25-26 februarie 2010, la nivel de prim-miniştri ai statelor din cadrul Procesului de Cooperare Dunăreană).
Calendarul urmator cuprinde Austria - Slovacia (Conferinţa organizată la Viena şi Bratislava cu focalizare pe domeniul conectivităţii, în zilele de 20-21 aprilie 2010).
România va gazdui Conferinţa de închidere a procesului de consultare publică, 10-12 iunie 2010, conferinta care va fi organizata la Constanta, unde vor avea loc dezbaterile concluziilor finale.
România susţine crearea unei Strategii UE pentru regiunea Dunării, capabilă să asigure o mai mare eficienţă în alocarea şi administrarea fondurilor europene şi integrarea protecţiei mediului în dezvoltările actuale ale politicii de dezvoltare regională. Strategia va avea capacitatea de a contribui la îmbunătăţirea mecanismelor de implementare a iniţiativelor regionale actuale şi va asigura buna guvernare la nivel comunitar, regional şi local.
Prezent la Conferinţa pe tematica dezvoltării economico-sociale şi Summitul Dunării de la Budapesta, László Borbély, Ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat că "greul abia începe, acum că am trecut de faza discuţiilor teoretice şi de stabilirea principiilor trebuie să ne concentrăm pe punerea în aplicare a proiectelor în vederea finalizării strategiei".
Pentru România, Strategia Dunării va reprezenta asumarea rolului de promotor şi iniţiator al unui nou format de cooperare care, prin dinamica sa, va contribui la susţinerea angajamentelor externe în plan regional, va permite relansarea economică a judeţelor din bazinul Dunării şi crearea de noi locuri de muncă.

Catalin Anton
Responsabil comunicare
Directia Apelor Dobrogea Litoral


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Emoționant! Prima promoție a Liceului nr. 5 (Decebal), întâlnirea de 50 de ani de la absolvire. Cunoscuți oameni de sport în acea generație (GALERIE FOTO)

17 May 2024 1066

De Zilele Constanței 2024, iubitorii de mișcare și distracție sunt invitați din nou la CSM Sport Corner

17 May 2024 475

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 5998

Editorial Simona Halep. Dragostea sa pentru tenis e prea mare pentru a fi înfrântă de ceva

15 May 2024 624

Școala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul“ Constanța reabilitează fațada sălii de sport (DOCUMENT)

14 May 2024 524

Cumpăna, județul Constanța, gazda Olimpiada Națională a Sportului Școlar - faza Națională la Handbal gimnaziu băieți și-a desemnat câștigătorii! (FOTO)

12 May 2024 661

Ministerul Apărării repară cazarma 2749 Mangalia! Se va realiza, printre altele, o spălătorie auto tip self service și o parcare (DOCUMENT)

11 May 2024 610

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 607

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 921

Cine va ridica autovehiculele abandonate din municipiul Mangalia? (DOCUMENT)

07 May 2024 573

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 945

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1596

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 444

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 491

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1968