Administratia Nationala Apele Romane Comunicate

Adminitratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei

În data de 22 martie, Administraţia Naţională „Apele Române” prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral celebrează Ziua Mondială a Apei, pentru a aduce aminte tuturor cetăţenilor importanţa deosebită pe care o are apa în existenţa, conservarea şi dezvoltarea tuturor organismelor vii.
 
Cu aceasta ocazie, in data de 20.03.2013 au fost expuse in sediul ABADL fotografii realizate de catre elevii din scolile constantene. Expozitia de fotografie va ramane deschisa publicului larg pana pe data de 1 aprilie 2014.
 
Totodata au fost organizate intalniri in parteneriat cu unitatile scolare din Cernavoda unde, pe data de 19 martie a fost celebrata Ziua Mondiala a Apei.
 
Vineri 21.03.2014  ora 10,30  la Școala Gimnazială nr. 31 Constanţa are loc activitatea  ,,ZIUA MONDIALĂ A APEI” din cadrul Proiectului  Educațional  ,,Împreună  pentru un mediu curat”ediția a IV-a, eveniment înscris în Calendarul Județean al Activităților Educative 2014 nr.115A/29/ 14.01.2014, parteneriat interinstituțional pe probleme de protecție a mediului înconjurător.

    Unități școlare partenere:
- Colegiul Tehnic ”Vasile Pârvan”  Constanța – coordonator  proiect
- Școala Gimnazială nr.1 Poarta Albă
- Liceul Tehnologic Topraisar
- Colegiul Agricol Poarta Albă
- Liceul Teoretic Murfatlar
- Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” Medgidia
- Colegiul Tehnic ”Pontica” Constanța

- Colegiul Economic Mangalia
- Școala Gimnazială nr. 23”Constantin Brâncoveanu” Constanța
- Colegiul Tehnic ”Tomis” Constanța

- Liceul Tehnologic ”Gheorghe Miron Costin ”Constanța
- Școala Gimnazială nr.31 Constanța
- Școala Gimnazială nr. 38 ”Dimitrie Cantemir” Constanța
- Școala Gimnazială nr. 40 ”Aurel Vlaicu” Constanța
- Școala  Militară de Maiștrii Militari a Forțelor Navale ” Amiral Ion Murgescu”
- Liceul Teoretic ”Ion Podaru” Ovidiu
- Liceul Tehnologic ”Virgil Madgearu” Constanța
- Liceul Tehnologic ”C.A. Rosetti” Constanța
- Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Bucuresti
 
Informatii suplimentare:
 
 Anul 2014 abordează o temă de interes global “Apa şi Energia“, având în vedere că ambele sectoare sunt interdependente şi într-o strânsă conexiune: pentru producerea de energie este folosit potenţialul apei, iar pe de altă parte, aproximativ 8 % din producţia de energie mondială este utilizată pentru captarea, tratarea şi transportul apei către diferiţii consumatori.
 
„Una din soluţiile care şi-au dovedit eficienţa din punct de vedere tehnic şi financiar este realizarea unor noi acumulări complexe prin care să se facă regularizarea volumelor de apă între anii cu exces şi cei cu deficit de precipitaţii şi totodată să poată fi valorificat potenţialul energetic al apelor acumulate. Pentru realizarea unui management integrat, cooperarea între diferitele sectoare este esenţială pentru o dezvoltare adecvată a resurselor de apă. În cadrul acestei cooperări, trebuie să se aibă în vedere şi elemente de perspectivă cum sunt serviciile ecosistemelor acvatice, distribuţia beneficiilor apei, costuri şi riscuri. Din punctul nostru de vedere, aceste analize trebuie să se regăsească în Planul de management elaborat în conformitate cu Directiva Cadru pentru Apă. Această cooperare este cu atât mai necesară, cu cât cele mai importante acumulări din ţara noastră sunt acumulări complexe, care, pe lângă energie, au un rol de apărare împotriva inundaţiilor, asigură apa pentru irigaţii şi, nu în ultimul rând, asigură alimentarea cu apă a populaţiei.”, Doina Pană, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.
 
Având în vedere toate aceste aspecte devine evidentă necesitatea identificării unor strategii comune cu implicare în cele două domenii de activitate, atât pentru valorificarea potenţialului hidroenergetic, cât şi pentru asigurarea atingerii şi menţinerii obiectivelor de mediu ale corpurilor de apă. Concluzia este mai mult decât evidentă: apa şi energia au un impact esenţial şi semnificativ în asigurarea calităţii vieţii.”, Vasile Pintilie, director general al Administrației Naționale ”Apele Române”.
 
La nivel mondial, cerinţa de apă şi de energie va creşte continuu în mod semnificativ în următoarele decenii, aspect care va conduce la mari provocări şi la exploatare intensivă a resurselor de apă în aproape toate regiunile lumii. Spre deosebire de tendința mondială, conform datelor Administraţiei Naţionale „Apele Române”, cerința de apă a scăzut la 7,48 mld mc. de apă, reprezentând mai puțin de jumătate față decât se înregistra cerința de apă în anul 1990, respectiv la 20,4 mld.mc. de apă. Începând cu anul 2001, cerinţa de apă s-a redus practic la jumătate, comparativ cu anul 1990.
  Energia asociată cursurilor de apă, reprezintă o parte importantă din resursele mondiale de energie primară. În acest sens, hidroenergia este cea mai importantă sursă de energie regenerabilă utilizată în prezent. Energia generată anual de centralele hidroelectrice atinge 2,1 milioane de GWh, ceea ce reprezintă între 16 şi 18 % din consumul de electricitate mondial.
 
 
Coordonator STPCB
Catalin Anton

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

BlogDay - Ziua Mondială a Blogului Ce este de fapt un blog?

31 Aug 2020 387

Ca urmare a parteneriatului dintre ISJ Constanța și SNR RUMN Două licee constănțene implicate în proiecte-pilot

17 Aug 2020 922

#DobrogeaDigitală In memoriam Ion Barbu – „Nu-mi venea să cred mă aflam în preajma poetului şi matematicianului”

11 Aug 2020 1231

#DobrogeaAcademică România în și după pandemie. Punct de vedere al Academiei Române

06 Aug 2020 574

#DobrogeaAcademică Propunerile concrete ale Academiei Române pentru diminuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice

04 Aug 2020 544

SRI angajează chimist!

13 Jun 2020 1341

LIVE VIDEO Ludovic Orban, declarații de presă la Palatul Victoria

20 May 2020 1199

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală în luna aprilie. Ce s-a constatat

07 May 2020 831

Mihai Lupu cere autorităților locale să intre în dialog cu reprezentanții industriei turistice, greu încercate din cauza pandemiei

01 May 2020 2953

Patronatele de pe litoral Peste un milion de români își vor pierde locurile de muncă, dacă Guvernul nu sprijină turismul

06 Apr 2020 1046

Lupta împotriva coronavirusului. Simona Halep, într-o campanie guvernamentală de informare publică

31 Mar 2020 1336

Al doilea apel de propuneri de proiecte în cadrul programului SMEs Growth Romania

11 Mar 2020 1331

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală. Ce s-a constatat

06 Mar 2020 504

#citeşteDobrogea - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Şapte decenii dedicate spiritualităţii româneşti. La doar 11 ani, Arşag Bogosian scria prima odă

06 Mar 2020 12244

Consultări politice ale ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovacia, Miroslav Lajčák

18 Feb 2020 660