Precizari la obligatiile fiscale ale persoanelor fizice 22.12.2008

COMUNICAT DE PRESĂ de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Constanţa

Referitor la obligaţiile fiscale ale persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, Compartimentul de Presă vă comunică următoarele :

"Potrivit prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, date in aplicarea art. 46 din Codul fiscal, persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul fiecărui an fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste  venituri în categoria venituri din activităţi independente. La stabilirea numărului de contracte se iau în calcul contractele de închiriere sau  subînchiriere aflate în derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu excepţia contractelor de arendare a  bunurilor agricole.

Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate in categoria venituri din activităţi independente stabilesc venitul net, în sistem real, la nivelul tuturor contractelor  de închiriere/subînchiriere, potrivit regulilor prevăzute pentru veniturile din activităţi independente. Obligaţia contribuabililor de înregistrare a contractelor de închiriere /subînchiriere, la organul fiscal competent, se menţine şi după îndeplinirea condiţiilor pentru calificarea veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor în categoria venituri din activităţi independente.

În cazul în care la sfârşitul anului  fiscal, nu mai  sunt îndeplinite condiţiile menţionate mai sus, începând cu anul fiscal următor, persoanele fizice determină şi declară venitul net realizat din închiriere/subînchiriere potrivit regulilor aplicabile pentru categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

 Pentru anul de impunere următor celui în care au fost îndeplinite condiţiile pentru calificarea veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor în categoria venituri din activităţi independente, contribuabilii au obligaţia declarării venitului estimat până la data de 15 ianuarie a anului de impunere, prin completarea şi depunerea la sediul organul fiscal competent a Formularului 220 "Declaraţie privind venitul estimat".

Persoanele fizice fără domiciliu fiscal în România care îndeplinesc condiţiile de mai sus, iar bunurile închiriate/subînchiriate se află în raza teritorială a mai multor organe fiscale, au obligaţia să desemneze o sursă principală de venit, în funcţie de care îşi vor îndeplini obligaţiile fiscale conform prevederilor legale în vigoare."

Compartimentul de Presă


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În prima zi de Paști Șofer de ambulanță, prins beat la volan în Constanța - Ce alcoolemie avea (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 May 2024 1842

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1398

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 937

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1701

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 911

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 950

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 967

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2586

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1052

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3774

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 900

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1752

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 774

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2389

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2728