Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege ce prevede modificarea datei alegerilor preşedintelui României (VIDEO)

Foto: Facebook/Camera DeputațilorDeputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege iniţiat de UDMR care prevede modificarea datei alegerilor preşedintelui României, conform Agerpres.ro

S-au înregistrat 183 de voturi "pentru", 84 "împotrivă" şi o abţinere.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, astfel încât alegerile pentru preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de şef al statului.

"Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre", prevede un amendament.


Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a cerut retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate, argumentând, între altele, că alegerea preşedintelui este un aspect foarte important în democraţie şi "nu este acceptabil ca acest proiect să stea două zile în Camera Deputaţilor", fiind nevoie de dezbateri. Propunerea a fost respinsă de plen, cu 51 de voturi în favoarea acesteia şi 95 de voturi împotrivă. "PSD roşu şi PSD galben v-aţi dat mâna să călcaţi în picioare democraţia. Modificaţi legile electorale în an electoral", a spus Moşteanu.

Deputatul AUR Georgel Badiu a acuzat că "se modifică regulile în timpul jocului". "Domnilor de la PSD, PNL, UDMR, trişaţi din punct de vedere politic, căutaţi să folosiţi atât Parlamentul, cât şi Guvernul şi CCR-ul în interesul propriei camarile. Este inadmisibil să modificaţi regulile în timpul jocului", a arătat Badiu.

Potrivit deputatului Ludovic Orban, "există lipsă de democraţie şi de respect faţă de cetăţeni". El i-a invitat pe liberali să nu voteze acest proiect.

"Nu înţeleg de ce dezbatem un proiect de lege care nici măcar nu e asumat de PSD şi de PNL şi nu înţeleg cum UDMR, aruncat cu surle şi trâmbiţe de la guvernare, vine să facă jocul PSD şi PNL, astfel încât să mascheze intenţia clară a PSD şi PNL de fraudare a alegerilor din acest an. (...) Ţara este în criză, aţi alungat investitorii străini, sunteţi campioni la inflaţie, la creşterea preţurilor, adică la sărăcirea populaţiei, producţia industrială e într-o scădere continuă, investiţiile private de asemenea, capitalul românesc este călcat în picioare, birocratizaţi angajaţi în sectorul public şi distrugeţi iniţiativa privată, dar singura voastră preocupare este cum să aranjaţi alegerile. Veniţi cu ordonanţe de urgenţă cu trei luni de zile înainte de alegerile locale ca să stabiliţi data alegerilor locale simultan cu alegerile pentru Parlamentul European. Este absolut scandalos, la 34 de ani de la Revoluţie, să ajungem în această penibilă situaţie în care democraţia, drepturile fundamentale ale cetăţenilor să fie călcate în picioare", a afirmat Orban.


Deputata PSD Oana Florea a transmis "dreptei uimite" că o să rămână "uimită când o să vadă rezultatul alegerilor". "Să citească ordonanţa de urgenţă a Guvernului cu privire la comasare, pusă în dezbatere publică, şi apoi să vină la microfon să vorbească prostii", a completat Florea.

Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.



Agerpres.ro 

Citește și: 

SURSEUPDATE. Primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 1 sau pe 15 septembrie. Al doilea tur, după două săptămâni

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj INSCOP Intenţie vot alegeri locale

25 Apr 2024 608

Situația geopolitică crește ratingul alegerilor europarlamentare 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 !

17 Apr 2024 457

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 546

Sondaj IRES 68% dintre tinerii români 18-35 de ani sunt de părere că România merge într-o direcție greșită (DOCUMENT)

05 Apr 2024 530

Alegeri România Cinci alianțe electorale participă în alegerile europarlamentare din 9 iunie

04 Apr 2024 697

Surse Alegerile prezidenţiale 2024 ar putea fi organizate în luna septembrie

21 Feb 2024 489

Alegeri interne la UAR, Sucursala Constanța. Liviu Merdinian, președinte pentru următorii patru ani

19 Feb 2024 860

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, despre comasarea alegerilor - „Mizez foarte mult pe raţiunea tuturor, astfel încât să avem o soluţie“

14 Feb 2024 717

Președintele României - „Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri“

07 Feb 2024 575

Mircea Geoană „Alegerile de la anul sunt cele mai importante alegeri din ultimii 30 de ani din România“

24 Nov 2023 911

Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare. Învaţă să faci alegeri înţelepte!

16 Oct 2023 924

Editorial Drogurile, în centrul atenției. Cum se va termina?

24 Sep 2023 983

Când prezumția de nevinovăție se metamorfozează în vanitate!

09 Jul 2023 1430

Francezii din România îşi aleg preşedintele. Unde au fost amenajate secţii de votare

24 Apr 2022 1368

Proceduri anulate la instanțe și parchete din Constanța, la alegerile pentru CSM! Ce a decis Plenul (DOCUMENT)

22 Apr 2022 1555