Discursul insarcinatului cu afaceri, Jeri Guthrie-Corn la monumentul eroilor americani

BULETIN INFORMATIV
Ambasada Statelor Unite ale Americii
Str. Tudor Arghezi 7-9 Bucuresti, Romania Tel: 40 21 – 200 - 3650 Fax: 40 21- 200 - 3723

22 mai 2009

DISCURSUL INSARCINATULUI CU AFACERI, JERI GUTHRIE-CORN CU OCAZIA CEREMONIEI COMEMORATIVE
LA MONUMENTUL EROILOR AMERICANI

Parcul Kiseleff, Bucuresti
22 Mai 2009

Domnule Secretar de Stat Oancea,
Domnilor atasati militari si alti distinsi membri ai corpului diplomatic,
Si, mai ales, domnilor veterani:

Familii si prieteni se vor aduna in curand pe tot teritoriul Statelor Unite pentru picnicuri, excursii si barbeque-uri in curtile caselor cand weekendul de Memorial Day marcheaza pentru noi toti inceputul sezonului vacantelor de vara. Trebuie insa sa ne amintim ce reprezinta cu adevarat Memorial Day.

Drepturile si libertatile fundamentale  - la viata, libertate si fericire – au fost consacrate la nasterea Americii, dar trecerea de la declaratii la fapte a cerut un efort imens, precum si sacrificiul soldatilor, marinarilor al aviatorilor nostri venerati. Pe scurt, drepturile si libertatile americane au fost aparate in trecut si sunt protejate in prezent de aceia care sunt gata sa isi dea viata astfel incat altii sa se bucure de beneficiile dreptatii si prosperitatii.

Ca si realizarile celor pe care îi comemoram astazi, Memorial Day este produsul initiativei si al hotararii ferme. Veteranii armatei Uniunii au desemnat prima data 30 mai 1868 drept ziua de ornamentare a monumentelor funerare si de ceremonii de comemorare in semn de respect pentru aceia care au murit pentru a pastra unitatea natiunii în timpul Razboiului American de Secesiune.

Dupa Primul Razboi Mondial, comemorarile de Memorial Day au inceput sa aduca un omagiu celor care au murit in toate bataliile Americii, iar noi continuam astazi aceasta traditie prin omagierea tuturor eroilor nostri cazuti. Astazi aducem un tribut binemeritat tuturor acelor americani care si-au sacrificat viata pentru tara lor.

Ne aflam acum in fata monumentului eroilor americani aici, in parcul Kiseleff, pentru a onora amintirea acelor militari americani – majoritatea dintre ei aviatori – si multi dintre ei înca neidentificati, care si-au dat viata pe teritoriul si în spatiul aerian al României pentru infrangerea tiraniei si fascismului in cel de al Doilea Razboi Mondial.

Acest monument, donat de Vechea si Onorabila Companie de Artilerie din Boston, Massachusetts, este locul perfect pentru a ne opri si a ne gandi la semnificatia actiunilor lor sacre.

Astazi ne asumam cu toata raspunderea datoria de a-i pretui si de a-i onora pe acesti sfinti eroi. Trebuie sa veghem ca mostenitori ai încrederii si credintei lor si trebuie sa ne asumam permanent responsabilitatea de a pastra libertatea si dreptatea pentru care ei au luptat.

Comemorarea noastra in acest Memorial Day este o ocazie pentru a face din nou legamant natiunii noastre si eroilor sai, onorati ca vom sprijini libertatile pe care ei le-au aparat atat de curajos.

Pentru toti cei care ar putea inca fi chemati sa faca sacrificiul suprem pentru a promova cauza libertatii si dreptatii, sa luam aminte la cuvintele marelui jurist american Oliver Wendell Holmes in legatura cu Memorial Day:

„Aceasta zi celebreaza si reafirma solemn de la an la an un act national de entuziasm si de credinta. Ea încorporeaza in forma cea mai impresionanta încrederea noastra in ideea ca a actiona cu entuziasm si cu credinta este conditia necesara pentru a actiona in mod maret. Pentru a duce un razboi trebuie sa crezi in ceva si sa doresti ceva din toate puterile. Asa trebuie sa faci cu orice lucru care merita dus la bun sfirsit.

Mai mult, trebuie sa fii dispus sa te angajezi într-un efort - poate ca unul dificil si de durata - fara sa poti prevedea exact consecintele. Poti sa cazi la inceputul asaltului sau in culmea gloriei, dar nu exista nici un alt mod de a obtine laurii victoriei”.

Pentru Oliver Wendell Holmes cea mai mare vina era aceea de a fi indiferent la suferinta sau la tiranie.

In aceasta zi de Memorial Day ii onoram pe razboinicii nostri prin asumarea legamîntului de a renunta la apatie si pesimism si de a pretui si a proteja libertatea noastra.

Sa ne aducem asadar aminte de acei prieteni cazuti care au luptat pentru ceva mai presus decat ei ca si de aceia a caror continua veghe serveste astazi la a transforma aceasta viata intr-o virtute mai profunda. Sa ne fie dat sa continuam sa-i onoram in viitor la fel de mult pe cat ne-au onorat ei pe noi.

Va multumesc. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța azi UPDATE. LIVE VIDEO. Accident rutier grav, cu victime, la ieșire din 2 Mai spre Mangalia. Mașină răsturnată (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 1977

IGPR Infotrafic Circulație reluată pe centura București

25 Apr 2024 250

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 2A

25 Apr 2024 273

IGPR InfotraficTrafic întrerupt pe DN 2A

25 Apr 2024 295

Secţia pentru Judecători în Materie Disciplinară a rămas în pronunțare în cazul judecătoarei Popoviciu, de la Mangalia

24 Apr 2024 512

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 753

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 586

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 727

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe DN 1

19 Apr 2024 416

Exclusiv! Ioana Ancuța Popoviciu, de la Mangalia, rămâne judecătoarea cazului de la 2 Mai! Cererea de abținere, respinsă (MINUTĂ)

19 Apr 2024 1443

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 13B

18 Apr 2024 273

Declarații cutremurătoare! Una dintre supraviețuitoarele tragediei de la 2 Mai povestește chinul prin care a trecut! (VIDEO)

18 Apr 2024 1223

Județul Constanța Familiile tinerilor uciși la 2 Mai au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 610

Judecătoarea Popoviciu de la Mangalia amână dosarul tragediei de la 2 Mai Declarații cutremurătoare ale părinților tinerilor uciși în urma impactului (VIDEO)

18 Apr 2024 661

„Regret tragedia provocată!“ Vlad Matei Pascu rămâne în stare de arest preventiv! (MINUTĂ)

16 Apr 2024 782