Audiere publica cu tema „Monumentele istorice din Constanta, Solutii de finantare pentru reabilitare”

Comunicat de presa 

 „Monumentele istorice din Constanta, Solutii de finantare pentru reabilitare”

„Ce ramane cand uitam totul?”

Grupul de initiativa, format din: Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare, Federaţia  Naţională a Sindicatelor  Şoferilor  din  Romania – Filiala Constanţa, Sindicatul Şoferilor ,,Taximetristul” Constanţa, Sindicatul Liber din Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, Patronatul Naţional al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Creştini – Ortodocşi Liga Consilierilor Juridici din Judeţul Constanţa, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Patronatul Intreprinderilor Mici şi Mijlocii Constanţa, Centrul BU.RO COOP Constanţa, Sindicatul Liber al Cadrelor Didactice şi TESA din Universitatea “Ovidius” Constanţa, Sindicatul “Camera Veterinarilor” Constanţa, Sindicatul Asistenţei Sociale şi Protecţia Copilului Constanţa, Asociaţia “Viitorul pentru toţi”, cu sprijinul  Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România a organizat, in data de 5 octombrie 2012, la Sala de Protocol a Casei de Cultura a Sindicatelor, audierea publica cu tema:

„Monumente istorice din Constanta, Solutii de finantare pentru reabilitare”

Evenimentul a urmarit punerea in dezbatere publica a problematicii monumentelor simbol ale Constantei care au ramas in paragina si care, desi ar trebui sa aiba capacitatea sa reprezinte elemente de atractie in orasul Constanta, in prezent nu se afla pe lista de prioritati in ceea ce priveste renovarea lor. A fost prezentata situatia actuala a monumentelor simbol ale judetului Constanta, prioritatile de interventie si directiile in care se poate actiona pentru protejarea patrimoniului cultural, metode si mijloace de promovare si finantare.
Evenimentul s-a adresat: mediului de afaceri constantean, patronatelor locale, ONG-urilor de profil, precum si reprezentantilor autoritatilor publice locale, judetene, precum  si cetatenilor.
Actiunea organizata in data de 5 octombrie 2012, la sediul Casei de Cultura a Sindicatelor Constanta  este doar o prima etapa a demersului, iar grupul de lucru care a initiat aceasta actiune se preocupa ca, printr-o deplina transparenta, toate materialele prezentate, inclusiv depozitiile scrise sa fie concluzionate intr-un material elaborat de Grupul tehnic, iar acest material sinteza va fi prezentat in cadrul unei conferinte de presa si  trimis autoritatilor  locale  si centrale.

Iata cateva concluzii ale audierii publice:

1. „...s-ar putea obtine fonduri din valorificarea cladirilor abandonate, fara stapani. Sunt foarte multe bunuri abandonate, ele se vand, sumele intra in bugetele locale ...poate ar fi util ca, atat consilierii locali cat si cei judeteni sa le dea o astfel de destinatie si iata ca, un bun abandonat isi transmite valoarea intr-un bun din trecutul istoric.....Nu in ultimul rand, sunt imobile declarate succesiuni vacante, sunt acele imobile care nu au mostenitori si care devin proprietatea privata a orasului, municipiului s.a.m.d........poate ca ar fi oportun ca si aceste bunuri sa fie valorificate la pretul de piata si nu inchiriate cu sume simbolice.......iar aceste venituri sa devina venituri la bugetul local, cu destinatie pentru reabilitarea cladirilor...” (Irina Litcanu).

2. „…..trebuie sa facem diferenta clara intre cladiri vechi de la sfarsit de sec. XIX inceput de sec. XX si cladiri de patrimoniu” (UGIR 1903 Filiala Constanta).

3. „Exista mici sanse de obtinere a unei finantari de la bugetul de stat, dar exista alte solutii de finantare:
a. Accesare de fonduri europene, la care  sa contribuie, financiar si logistic, structurile statului roman
b. Instrainarea( unor monumente n.n.) catre posibili investitori, cu prevederea clara de a nu schimba destinatia imobilului si cu clauze transparente si obiective ale contractului” (UGIR 1903 Filiala Constanta).

4. „Realizarea de parteneriate de tip public – privat, de investitii” (UGIR 1903 Filiala Constanta).

5. „In ceea ce priveste sursele de finantare pentru reabilitarea monumentelor istorice si arhitecturale, acestea ar trebui sa vizeze atat surse judetene, locale (taxa hoteliera), dar si surse nationale, intrucat exista o serie de fonduri nationale spre care se redirectioneaza diferite taxe. Fondurile pentru reabilitarea acestor obiective nu pot proveni dintr-o singura sursa, ci trebuie atrase prin implicarea tuturor actorilor ( publici si privati, dar si societatea civila), care s-ar putea constitui intr-un grup de initiativa care sa lucreze concentrat, prioritizat, pentru reabilitarea fiecarui obiectiv de interes in parte” (Asociatia de Promovare Litoral – Delta Dunarii).

6. „Reabilitarea monumentelor şi clădirilor istorice nu este numai benefică, dar şi absolut necesară, atât pentru a opri tendinţa de sufocare a domeniului privat, cat şi pentru a debloca financiar economia locală...” (FIMMSE)

      6.  „În cazul refacerii unor monumente, finanţarea ar putea fi obţinută prin subscripţie publică, pentru promovarea proiectului putând fi angrenaţi voluntari din rândul elevilor şi studenţilor. Pentru proiecte de anvergură, de tipul Cazinoului, ar putea fi implicate sindicatele, dar s-ar putea cere şi sprijinul oraşelor/municipiilor înfrăţite cu Constanţa şi nu numai...... Marea problemă o constituie, însă, edificiile private, aflate în lista monumentelor istorice, care, în momentul de faţă, nu sunt în cea mai bună stare de conservare şi necesită a fi restaurate. În mod cert, proprietarilor le revine sarcina de a le restaura. În condiţiile în care acestea sunt amplasate în zone frecventate de turişti, pentru a nu le crea o stare de disconfort, dar şi pentru imaginea zonei în sine, se impune adoptarea unor măsuri urgente” (Virgil Coman).

Departamentul de comunicare al Grupului de initiativa


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiții la Marea Neagră Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu comisarul european pentru Parteneriate Internaționale

25 Apr 2024 340

Guvernul RomânieiÎntrevederea dintre premierul Marcel Ciolacu și comisarul european pentru Parteneriate Internaționale, Jutta Urpilainen

25 Apr 2024 281

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1574

Doliu în cinematografia mondială Un actor cunoscut pentru rolul său dintr-un serial pe Netflix s-a stins din viață la doar 27 de ani

31 Mar 2024 1843

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 641

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 982

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 644

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 671

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 1068

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 899

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 777

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 811

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 935

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP

08 Feb 2024 1721

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 920