Creştere a pieţei româneşti de publicitate online +15% în 2013

București, 10 iunie 2014 - Conform celui mai recente ediţii a studiului ROADS, realizat de către IAB România şi PwC România, industria de advertising din România a crescut cu 15% în 2013, valoarea pieței de publicitate online raportată de participanţii la studiu cumulând 112.9 milioane de lei.
Deşi începutul anului 2013 a adus o scădere faţă de ultimele 6 luni din 2012 (-12%), însumând 45,5 milioane lei, semestrul doi a generat în schimb o creştere de 48% comparativ cu prima parte a anului, ajungând la o valoare totală de  67,4 millioane RON. Al doilea semestru din 2013 a adus o creştere în termeni reali (like-for-like) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Astfel, valoarea raportată de grupul de referinţă, din care fac parte companiile care au participat la toate cele 4 ediţii din 2012 şi 2013 ale studiului, a crescut cu 7% faţa de cea înregistrată în semestrul doi din 2012.

În semestrul al doilea al anului 2013, industriile de Telecom, Servicii Financiare şi Auto au condus detaşat în topul investiţiilor în publicitatea online. Acestea au fost urmate de Cosmetics and Toiletries, Food, Drinks şi Online Retail, după cum se arată în graficul următor.
Despre creşterea industriei, Ioana Anescu, Director Executiv IAB România, explică: „Motivul pentru care piaţa de publicitate online a înregistrat această evolutie în 2013  este, într-o oarecare măsură, creşterea volumului de tranzacţii raportate prin Facebook şi Google, datorat intrării în studiu a jucătorilor din zona agenţiilor media. În plus, campaniile sunt de la an la an planificate mai responsabil, mai eficient şi mai bine orientat către îndeplinirea obiectivelor vizate”.
„Evoluţia consistentă a publicităţii online în semestrul al doilea din 2013  trebuie pusă în contextul accelerării creşterii economice generale a ţării şi dă motive de optimism pentru debutul unei noi etape de creştere, atât de necesară, mai ales pentru publisherii locali, greu încercaţi în confuntarea cu giganţii globali. Speram ca online-ul să reprezinte primul segment care iese din criza ce afectează de câţiva ani întreaga industrie de media şi publicitate din ţara noastră şi să stimuleze revenirea celorlalte segmente ale pieţei”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Consultanţă pentru Management, PwC România, coordonatorul studiului ROADS.
Formatele digitale utilizate cel mai frecvent în 2013 sunt, în mod detașat, cele embedded, urmate de cele interruptive, respectiv de conținutul sponsorizat.
Despre ROADS
Studiul ROADS (Romanian Online Advertising Study) reprezintă studiul cel mai important pentru industria locală de advertising online din România, analizând piaţa în funcție de trei criterii principale: formatele de publicitate folosite, categoriile de advertiseri care au utilizat publicitatea pe Internet și lunile din fiecare semestru pentru determinarea sezonalității. Realizat începând cu anul 2008, ROADS oferă date relevante despre încasările nete provenite din publicitate online și contorizează atât datele furnizate de către publisheri care vând direct din propriul portofoliu de site-uri, cât pe și cele furnizate de către regii.
Raportul complet este disponibil gratuit membrilor asociației IAB România, împreună cu raportul similar la nivel european realizat de către IAB Europe, asociația europeană în care IAB România este membru fondator. Companiile care nu sunt încă membre IAB pot achiziționa acest raport și sunt invitate să contacteze IAB România în acestă privință.
 
Despre IAB România
                IAB România a fost creată în anul 2006 și reunește cele mai importante companii din domeniul publicității pe internet: regii de media, agenții de publicitate, furnizori de servicii în domeniul publicității online, publisheri autohtoni și filiale internaționale. Asociația IAB România este o asociație profesională, fără scop lucrativ, neguvernamentală, apolitică și autonomă, care își propune să protejeze și să promoveze interesele profesionale și investițiile realizate pe piața de publicitate online din România, să elaboreze standarde ale industriei și să creeze cadrul pentru autoreglementare. Asociația IAB România este membru al asociației IAB Europe (www.iabeurope.eu), participând

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Serconstruct Roads SRL va încasa de la Termica Distribuție Năvodari SRL peste 900.000 lei. Iată ce servicii va presta (DOCUMENTE)

08 Apr 2024 470

Cumpărări directe Constanța Serconstruct Roads SRL, contract semnat cu Termica Distribuție Năvodari SRL (DOCUMENTE)

28 Feb 2024 742

Contract de peste 7,5 milioane de lei Trei firme vor asfalta drumurile de pământ din localitățile Castelu și Nisipari, județul Constanța (DOCUMENT)

20 Feb 2024 967

Cine și-a adjudecat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la Podul peste Ecluză? (DOCUMENT)

27 Apr 2023 1882

Un bărbat care și-a cumpărat un Ferrari a făcut accident după ce a condus 3 kilometri

03 Apr 2022 1824

Schimbări în cadrul Serconstruct Roads SRL. Ce hotărâre s-a luat

03 Jan 2022 1396

RAJDP Constanța cumpără mixtură asfaltică (document)

23 Aug 2021 3417

Se împlinesc 73 de ani de la nașterea unui cunoscut solist vocal de muzică pop-rock din România

14 Feb 2019 1592

Un cunoscut solist de muzică pop-rock, soul și rhythm and blues din România ar fi împlinit 72 de ani

14 Feb 2018 1511