Comunicat de presă privind apărarea independenţei sistemului judiciar în raport de afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost Preşedinte al României

În şedinţa din data de 29 aprilie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, făcute în cadrul emisiunii ,, X - Press”, difuzată în data de 06.04.2015 la postul de televiziune B1 TV, referitoare la activitatea unor magistraţi, dar şi la alte activităţi desfăşurate în cadrul sistemului judiciar, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
Verificarile au fost efectuate de Inspecția Judiciara ca urmare a solicitării din data de 7 aprilie 2015 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.
       Inspecția Judiciară a apreciat că afirmațiile fostului președinte al țării, referitoare la evoluţia în cariera profesională a doamnei Laura Codruţa Koveşi şi a doamnei Livia Doina Stanciu, prin numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi respectiv de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în sensul că un rol determinant sau poate decisiv i-a aparţinut, că independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi fost iremediabil afectată cu privire la soluţiile pronunţate şi în urma declarării publice de către preşedintele acestei instanţe că  este un partener al D.N.A –ului, că anchetele penale desfăşurate în prezent au la bază doar formularea de denunţuri fără ca procurorul să mai administreze şi alte probe, că măsura arestării preventive, deşi considerată o măsură excepţională, s-a transformat într-o regulă, având la bază presupusul pericol pentru ordinea publică, că una din disfuncţionalităţile sistemului o reprezintă trecerea din calitatea de procuror în cea de judecător şi astfel nu se mai poate vorbi de o instanţă imparţială şi că în cadrul sistemului funcţionează magistraţi, judecători şi procurori ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii şi astfel, înfăptuirea actului de justiţie este unul care are de suferit, date fiind presiunile sau şantajul folosit împotriva unor astfel de magistraţi de către structurile de informaţii, sunt lipsite de suport obiectiv, fiind de natură să influenţeze în mod negativ opinia publică cu privire la integritatea  magistraţilor şi să-i discrediteze, afectând astfel imaginea întregului corp profesional.
         În cadrul acestor verificări, s-a subliniat că impactul declarațiilor domnului Traian Băsescu asupra opiniei publice este unul puternic, prin prisma funcției deținute anterior, cea de Președinte al României, țară membră a Uniunii Europene, cu reguli ce aparțin unui stat de drept.
  Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile domnului Traian Băsescu, fost Președinte al României, au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecința subminării autorității acesteia.  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baschet CSM Constanța câștigă pe terenul lui CSU Sibiu, într-o partidă ce a atins cote maxime de suspans

04 May 2024 369

CSM Constanța Sabrina Voinea luptă pentru medalia de aur în două finale, la Campionatele Europene feminine de gimnastică artistică de la Rimini

03 May 2024 958

CSM Constanța Baschet Ghetele de joc „fermecate“ ale lui Jorden Duffy au făcut fericit un mic fan. Cadou de preț! (GALERIE FOTO)

02 May 2024 592

Lupte Daniel Sandu, de la CSM Constanța, medaliat în Bulgaria, la turneul „Petko Sirakov & Ivan Iliev“

02 May 2024 618

Volei CSM Constanța a învins SCM U Craiova și s-a clasat pe locul șapte în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 May 2024 777

Volei. Miercuri, 1 mai 2024 CSM Constanța, ultimul meci al sezonului, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“. Intrare liberă!

01 May 2024 486

CSM Constanța Triatloniștii Carol Popa și Amalia Singuran, parcurs de excepție la Campionatul Național de Supersprint în bazin de la Izvorani (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 393

Matei Paris și Brigitte Belu, cicliști la CSM Constanța, medaliați cu argint la ultimele întreceri interne (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 433

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 737

Gimnastică aerobică Echipa CS Farul Constanța, câștigătoarea Cupei Cetății Deva (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 789

CSM Constanța baschet Campioanele României prezintă trofeul în Sala Sporturilor „Simona Amânar“, la meciul băieților cu CSU Sibiu (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 525

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța au încheiat en-fanfare sezonul regular. Urmează turneul final

29 Apr 2024 725

Volei Duelul CSM Constanța - SCM U Craiova se va decide în meciul trei (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 570

Handbal CSM Constanța este vicecampioana României! (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 873

Volei Al doilea succes cu FC Argeș și CSM Constanța s-a clasat pe locul nouă în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 758