Comunicat instituire taxa pe poluare pentru autovehicule - 09.03.09

                                                                                                    Vizat,
                                                                                          DIRECTOR EXECUTIV
                                                                                      BOGDAN IULIAN HUŢUCĂ
COMUNICAT DE PRESĂ

Referitor la OUG 7/2009 privind modificarea OUG 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, Compartimentul de Presă vă comunică:

 În cazul autovehiculelor achiziţionate în vederea înmatriculării în România înainte de data de 15 decembrie 2008, care nu au fost înmatriculate în România până la data intrării în vigoare a OUG 7/2009, se aplică nivelul taxei pe poluare prevăzut de OUG 50/2008 (taxa netriplată). În această categorie intră:
 -autovehiculele pentru care a fost lansată comanda fermă anterior datei de 15 decembrie 2008 şi pentru care se face dovada plăţii integrale sau a unui avans;
 -autovehiculele care au fost introduse în ţară şi pentru care se face dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM şi/sau dovada radierii din ţara de provenienţă, documente emise înainte de 15 decembrie 2008;
 -autovehiculele pentru care s-a eliberat dovada de înmatriculare provizorie de către autorităţile din ţara de provenienţă a autovehiculului, emisă înainte de 15 decembrie anul trecut.
 Prin excepţie de la cele menţionate anterior, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Mediului, legiuitorul a considerat că autovehiculele achiziţionate în vederea comercializării nu ar trebui încadrate în categoria celor care beneficiază de calculul taxei pe poluare instituită prin OUG 7/2009.
 Pentru ultima situaţie (autovehiculele pentru care s-a eliberat dovada de înmatriculare provizorie de către autorităţile din ţara de provenienţă a autovehiculului, emisă înainte de 15 decembrie anul trecut), declaraţia pe proprie răspundere, în formă autentică, care însoţeşte dovada de înmatriculare provizorie de către autorităţile din ţara de provenienţă a autovehiculului, trebuie să aparţină persoanei care solicită calculul taxei pe poluare.
 Contribuabilii care se prezintă pentru calculul taxei pe poluare aferentă autoturismelor achiziţionate şi care deţin contractul de vânzare-cumpărare sau factură din ţara de provenienţă, pe numele lor, dar nu au dovada plăţii integrale sau în avans (chitanţă, OP, foaie de vărsământ, bon casă de marcat), pentru a beneficia de taxa pe poluare netriplată, pe lângă documentul de achiziţie trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente:  carnet de TIR/CMR/CIM şi/sau dovada radierii din ţara de provenienţă sau  dovada de înmatriculare provizorie de către autorităţile din ţara de provenienţă a autovehiculului, emise înainte de 15 decembrie 2008, însoţit de declaraţia pe proprie răspundere, autentificată.
 Referitor la modul de calcul al celor 20 de zile calendaristice calculate de la data intrării în vigoare a OUG 7/2009, termen în care contribuabilii pot depune doar o cerere însoţită de unul dintre documentele necesare (dovada plăţii integrale sau a avansului, carnet de  TIR/CMR/CIM şi/sau dovada radierii dinţara de provenienţă, respectiv declaraţia pe proprie răspundere în formă autentică, după caz), acesta expiră la data de 12 martie a.c. Completarea documentaţiei solicitată prin pervederile legale în vigoare se poate face până la 21 mai a.c., inclusiv.
 După depunerea documentaţiei complete de către contribuabil, organul fiscal competent urmează să emită decizia de calcul a taxei pe poluare şi să o comunice contribuabilului, în maxim 2 zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete.
Prin excepţie, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, decizia de calcul a taxei pe poluare se comunică în maxim 5 zile de la data depunerii documentaţiei complete.

Compartiment Presă


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Magistrații au amânat cauza Temocentrale Constanța SA și Termoficare Constanța SRL se judecă pentru datorii instituționale!

26 Apr 2024 263

Termoficare Constanța anunță programul în care va distribui factura fiscală asociațiilor de proprietari

17 Apr 2024 469

e-Factura Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai

28 Mar 2024 726

Atenție! ANAF avertizează asupra unor mesaje false trimise în numele instituției

20 Mar 2024 656

MF lansează varianta simplificată a aplicației e-Factura. Ministrul Marcel Boloș „Este în primul rând utilă celor aproximativ 670.000 contribuabili mici care au nevoie de un format gratuit și ușor de folosit”

05 Mar 2024 553

Cumpărare directă Constanța Proiect Group va gestiona sistemul de iluminat public în Crucea (DOCUMENT)

31 Jan 2024 564

Îmbunătățiri pentru sistemul e-Factura. Anunțul Ministerului Finanțelor

18 Jan 2024 528

Ministerul Finanțelor Peste 5 milioane de facturi au fost expediate cu succes în sistemul e-Factura

11 Jan 2024 684

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş 2,78 milioane de facturi înregistrate în sistemul e-Factura, în valoare de 16 miliarde de lei

08 Jan 2024 957

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș De modulul e-Factura depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale

30 Dec 2023 680

Ministerul de Finanţe va începe o campanie de informare cu privire la factura electronică (VIDEO)

29 Dec 2023 904

Avertisment al ANAF! Mai multe mesaje false referitoare la RO e-Factura, transmise în numele instituției

27 Dec 2023 949

Garda Națională de Mediu Amenzi în valoare de 70.000 de lei şi sesizare penală pentru doi agenţi economici

21 Dec 2023 772

SmartBill a emis deja peste 3 milioane de e-Facturi și susține antreprenorii români în tranziția către noul sistem național de facturare e-Factura, obligatoriu din ianuarie 2024

18 Dec 2023 735

e-Factura devine obligatorie de la 1 ianuarie! Important pentru toate firmele

10 Dec 2023 1793