Rezultatele actiunilor de inspectie si control ale DSVSA in perioada 05-11.01.2009 12.01.2009

COMUNICAT DE PRESĂ de la D.S.V.S.A.

1. Activitatea sanitară-veterinară desfăşurată, în perioada 05-11.01.2009, de Serviciile şi Birourile, din cadrul  D.S.V.S.A Constanta, s-a concretizat printr-un număr de    40 controale, din care: 1 târg animale vii, 1 exploataţie profesională, 11 unităţi de producţie,   7 pieţe agroalimentare, 10 unităţi de comercializare,        1 laborator cofetărie patiserie, 7 depozite alimentare, 2 unităţi de fabricare a pâinii, produselor de panificaţie şi patiserie.           

2. Au fost confiscate la limita termenului de valabilitate, retrase de la vânzare de către societăţi următoarele produse: 969 kg carne şi produse din carne, 1.026 kg  lapte şi produse lactate, 46 kg  peşte şi produse din peşte, în valoare totală de 28.423 RON.

3. În data de 30.12.2008 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 985, Ord ANSVSA nr.111 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, care intră în vigoare la data de 01.01.2009. La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ord ANSVSA nr. 301 din 2006.

Pentru ca micii producători (fermieri, crescători de animale, producători de produse de origine nonanaimală, etc) să poată comercializa produsele obţinute trebuie să se înregistreze sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor la DSVSA judeţene în vederea obţinerii documentului de înregistare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor:

A. Înregistrarea sanitar veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor primare de origine animală presupune vânzarea următoarelor cantităţi:

1. lapte crud - conform cotei de lapte deţinute;

2. peşte proaspăt - până la 300 kg/transport pentru peştele capturat în mare şi 50 kg/transport pentru peştele capturat în ape dulci;

3. vânat sălbatic în blană sau pene - până la o unitate vânat mare şi 10 unităţi vânat mic din cota de vânătoare alocată;

4. carne de pasăre sau lagomorfe obţinută în fermă - până la 2.000 de capete de păsări şi 1.000 de iepuri pe an;

5. melci şi moluşte bivalve vii - până la 50 kg/săptămână;

6. ouă - provenind din ferme, de la cel mult 50 de găini.

Vânzarea directă de produse primare de origine animală - furnizarea directă de la locul de producere a produselor primare către consumatorul final sau furnizarea acestora în cantităţi mici către unităţi de vânzare cu amănuntul din localitate sau/şi dintr-o localitate învecinată, inclusiv depozitarea şi manipularea acestora la locul de obţinere, include şi furnizarea de către micii producători direct către consumatorul final a produselor primare de origine animală în cantităţi mici, cu ocazia pieţelor, târgurilor, expoziţiilor, organizării unor manifestări în perioada sărbătorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de către autorităţile locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional.

Vânzarea directă de produse primare de origine animală nu include activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar veterinar, care se pot desfăşura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie.

Taxa de înregistare a activităţilor de vânzare directă a micilor producători este în valoare de 10 RON.

Înregistrarea sanitar veterinară a activităţilor de vânzare directă a micilor producători se realizează în baza solicitării scrise din partea micilor producători, care trebuie să cuprindă:

1) denumirea şi adresa micului producător, atestate prin anexarea copiei buletinului/cărţii de identitate;

2) activitatea desfăşurată;

3) tipurile şi cantităţile de produse supuse vânzării directe;

4) locurile de vânzare directă a produselor primare.

Vânzarea directă a produselor primare de origine animală către consumatorul final se realizează numai de micul producător sau de membrii familiei, rude de gradul I şi II ale acestuia, în baza:

1) documentului de înregistrare sanitară veterinară;

2) actului de identitate al producătorului sau a actelor de identitate ale membrilor familiei acestuia;

3) documentului din care să rezulte starea de sănătate a producătorului sau a membrilor familiei acestuia;

4) fişei de sănătate a animalelor de la care au fost obţinute produsele primare de origine animală, din care să rezulte starea de sănătate a animalelor, eliberată de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor zonale şi vizată trimestrial de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit în raza căruia îşi are domiciliul micul producător şi sunt crescute animalele;

5) certificatului de producător, eliberat de primării, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător, cu modificările şi completările ulterioare.

B. Vânzarea cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală presupune furnizarea de produse alimentare de origine animală şi nonanimală obţinute în unităţi înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor/autorizate sanitar veterinar sau/şi furnizarea restrânsă, localizată şi limitată de produse alimentare de origine animală şi nonanimală obţinute în cantităţi mici în unităţi de vânzare cu amănuntul:

- carne tranşată, carne tocată, carne preparată şi/sau produse din carne, într-o gamă sortimentală restrânsă, cumulate, în cantitate de până la 3.000 kg/săptămână medie anuală;

- brânzeturi - până la 1.000 kg/săptămână;

- produse din pescuit - până la 1.000 kg/săptămână;

- vânat sălbatic - până la 300 kg/lună;

- carne de pasăre, lagomorfe şi produse provenite de la acestea - până la 500 kg/lună;

- ouă de consum - până la 1.000 ouă/lună;

- produse de panificaţie - până la 500 kg/lună;

- legume şi fructe - până la 1.000 kg/lună.

În vederea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile din unităţile de vânzare cu amănuntul prevăzute în anexa nr. 1, operatorii din sectorul alimentar sau reprezentanţii legali ai acestora trebuie să depună la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, un dosar cuprinzând următoarele documente:

            a) o cerere scrisă în care sunt precizate: denumirea şi adresa unităţii, activitatea desfăşurată, tipurile şi cantităţile de produse supuse vânzării cu amănuntul, locurile de vânzare cu amănuntul a produselor obţinute în unitatea proprie, numărul de personal lucrător, precum şi detalii cu privire la pregătirea acestuia;

            b) schiţa obiectivului unde se desfăşoară activităţile de producţie;          

            c) copii ale documentelor din care să rezulte că unitatea deţine un program de autocontrol;

            d) copia certificatului constatator sau, după caz, a certificatului de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială îşi desfăşoară activitatea.

            Taxa pentru unităţile de vânzare cu amănuntul este cuprinsă între 100 - 500 RON.

            Vânzarea cu amănuntul a produselor primare se realizează prin unităţi înregistrate sanitar veterinar pe întreg teritoriul naţional sau cu ocazia pieţelor, târgurilor, expoziţiilor, organizării unor manifestări în perioada sărbătorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de către autorităţile locale/judeţene.

 

 

 

           

Comunicator:

Director adjunct

  Dr. Dincă Gheorghe

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1346

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 894

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1614

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 858

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 899

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 930

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2556

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1031

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3746

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 872

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1716

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 748

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2349

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2689

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3139