„Acţiune în anulare acte frauduloase“ Insolvența Mamaia Nord Construct SRL, continuă în instanță. Alezzi Beach Resort SRL, printre creditori


 
  • Recent, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul 9156/118/2021/a3, cauză asociată dosarului de insolvență, cu obiect „acţiune în anulare acte frauduloase“.
 
Insolvența societății comerciale Mamaia Nord Construct SRL, cu sediul social în Năvodari, pe strada Stadionului, cu asociat unic Simon Zoltan, continuă în instanță! Dosarul (9156/118/2021) se află pe rolul Tribunalului Constanța, noul termen fiind stabilit pentru data de 05 septembrie 2022.
 

Mamaia Nord Construct SRL a încheiat trei contracte de achiziții publice (toate în 2019) în valoare totală de 2.600.723,39 lei, autoritatea contractantă fiind comuna Limanu. Cele trei contracte au presupus: înființare dispensar, servicii proiectare tehnică și execuție lucrări pentru obiectivul „Înființare Capelă Mortuară localitatea 2 Mai, comuna Limanu și lucrări de demolare dispensar din Limanu.
 
Mamaia Nord Construct SRL a intrat în insolvență la jumătatea lunii ianuarie 2022, când, prin Hotărârea intermediară nr. 34/2022, din 17.01.2022, tribunalul a admis cererile formulate de două societăți comerciale creditoare, respectiv G.T.S. Cryss SRL şi GTS Free SRL, și a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței împotriva debitoarei Mamaia Nord Construct SRL.
 
Administrator judiciar, C.I.I. Gherghișan Ion
 
Totodată, instanța a desemnat, în mod provizoriu, în calitate de administrator judiciar, pe practicianul de insolvență C.I.I. Gherghișan Ion.
 
„Acţiune în anulare acte frauduloase“
 
Recent, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul 9156/118/2021/a3, cauză asociată dosarului de insolvență, cu obiect „acţiune în anulare acte frauduloase“.

 
Acțiunea a fost promovată în instanță de CII Gherghişan Ion administrator judiciar al Mamaia Nord Construct SRL, iar conform portalului instanțelor de judecată, părțile sunt: GTS Cryss SRL - intimat creditor, Mamaia Nord Construct SRL intimat debitor, GTS Free SRL - intimat creditor și CII Gherghişan Ion administrator judiciar al Mamaia Nord Construct SRL este reclamant debitor.   
 

Nu a fost stabilit primul termen.
 
Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la CII Gherghişan Ion administrator judiciar al Mamaia Nord Construct SRL cu privire la obiectul dosarului 9156/118/2021/a3 - „acţiune în anulare acte frauduloase“, însă demersul nostru nu a fost posibil.   
 
Contactat telefonic, Gherghişan Ion ne-a precizat că la acest moment procesul nu este oportună o declarație cu privire la cauza mai sus precizată.   
 
În continuare, am încercat să obținem un punct de vedere și de la Mamaia Nord Construct SRL, GTS Cryss SRL și GTS Free SRL, însă, fără succes.
 
Singurii care au răspuns la numerele de telefon puse la dispozție de platforma Confidas.ro au fost oficialii GTS Free SRL, care ne-au precizat că nu știau de existanța dosarului 9156/118/2021/a3, cu obiect „acţiune în anulare acte frauduloase“.  
 
În eventualitatea în care oficialii Mamaia Nord Construct SRL, GTS Cryss SRL și GTS Free SRL vor dori, totuși, să ne transmită un punct de vedere cu privire la dosarul 9156/118/2021/a3, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.
 
Alezzi Beach Resort SRL, printre creditori
 
Recent, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 8064/10.05.2022, a fost publicat Tabelul preliminar al creanțelor debitoarei Mamaia Nord Construct SRL actualizat la data de 09.05.2022.
 
Potrivit datelor oficiale, totalul general al creanțelor este de 2.527.840,74 de lei, iar printre creditori se află Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanta - 445,790 lei, SC Eraos SRL - 138,387.48 lei, Alezzi Beach Resort SRL - 64,195.95 lei, Util Construct SRL - 98,566 lei, Dobrogea Agregate SRL - 593,069.69 lei, Transilvania Word Service SRL - 32,110.45 și Comprest Util SRL - 68,139.40.
 
G.T.S. Cryss SRL – creanță de 68.219,37 lei
 
Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 1259/25.01.2022, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, creditoarea G.T.S. Cryss SRL a solicitat deschiderea procedurii insolvenței față de debitoarea Mamaia Nord Construct SRL, pentru o creanță certă, lichida și exigibilă neachitată în cuantum de 68.219,37 lei, reprezentând contravaloarea mărfurilor livrate.
 
G.T.S. Free SRL - 79.000 lei
 
Apoi, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, creditoarea G.T.S. Free SRL a solicitat deschiderea procedurii insolvenței față de debitoarea Mamaia Nord Construct SRL, pentru o creanță certă, lichidă și exigibilă neachitată în cuantum de 79.000 lei, reprezentând contravaloarea avansurilor achitate și pentru care nu a fost primită contraprestația în marfă.
 
Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 1259/25.01.2022, debitoarea Mamaia Nord Construct SRL nu a depus contestație împotriva cererilor de deschidere a procedurii insolvenței formulate de către cele două creditoare.
 
În ianuarie 2022, Tribunalul a admis cererile formulate de creditoarele G.T.S. Cryss SRL și G.T.S. Free SRL privind deschiderea procedurii insolvenței față de debitoarea Mamaia Nord Construct SRL.
 
Cauzele și împrejurările care au dus la insolvență
 
În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 6049/06.04.2022 au fost publicate cauzele și împrejurările care au dus la apariția stării de insolvență a Mamaia Nord Construct SRL.
 
Conform BPI, din analiza efectuată au fost identificate următoarele cauze și împrejurări care au dus la apariția stării de insolvență a firmei:
 
„Managementul defectuos al societății:
 
- angrenarea debitoarei cu aproape întreaga capacitate de lucru (personal și utilaje) întru-un singur contract major. Semnarea unui contract de prestări de servicii prin care debitoarea se angaja să construiască un bloc de locuințe, la o valoare fixă a prețului cerut, a făcut ca societatea să nu se poată adapta la modificările de preț ale materiilor prime și creșterea costului cu forța de muncă. Drept urmare, chiar dacă societatea a reusit să ducă lucrarea la bun sfârșit, veniturile generate nu au acoperit cheltuielile de exploatare, ceea ce a dus societatea în imposibilitatea de a achita furnizorii.
 
- achiziția și menținerea unui număr de utilaje de construcție cât și a unor mijloace de transport peste necesitățile reale ale activității economice.
 
Prin faptul că managementul societății a arătat o atitudine de investiții mult prea optimistă, debitoarea, în încercarea de a reduce cheltuielile generate de închirierea utilajelor necesare lucrărilor curente, a decis achiziționarea de utilaje proprii, însă costul acestora nu a putut fi acoperit de veniturile din exploatare.
 
- nerecuperarea creanțelor la scadență - rata scazută a recuperării creanțelor de la clienți pentru achitarea datoriilor este o cauză a apariției stării de insolvență. Astfel că, lipsa lichidităților a dus la imposibilitatea achitării datoriilor în termenul legal către furnizori, personal și către bugetul de stat, datorii care s-au acumulat și care au generat penalități și majorări de întârziere.
 
Toate aceste împrejurări au dus la un blocaj financiar al societății și implicit la apariția stării de insolvență a debitoarei Mamaia Nord Construct SRL“, conform BPI.
 
Pe de alta parte, insolventa se datoreaza și unor cauze obiective externe, de piață.
 
Nepoziționarea corectă pe piața de profil și o insuficientă promovare a serviciilor oferite a dus la găsirea cu greu a altor contracte, eficient dimensionate.
 
De asemenea, imposibilitatea obținerii unor credite, din pricina rezultatelor financiare negative, a făcut ca redresarea economică să se bazeze numai pe încasările realizate (acestea au întregistrat întârzieri foarte mari), mai este precizat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 6049/06.04.2022.
 
Acte frauduloase; incidența art. 117-118 din Legea 85/2014     
 
Tot în acest BPI mai este precizat, la punctul I: „Acte frauduloase; incidența art. 117-118 din Legea 85/2014 (privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență)“
 
Administratorul judiciar al debitoarei Mamaia Nord Construct SRL menționează, conform BPI, contractul de execuție lucrări numărul 18 din 15.01.2018 prin care debitoarea se obliga să construiască un bloc de locuințe collective, are printre beneficiari pe Zoltan Simon, asociatul și administratorul societății Mamaia Nord Construct SRL.
 
Prin respectivul contract Zoltan Simon se obligă să achite către Mamaia Nord Construct SRL, împreună cu ceilalți asociați în participațiune contravaloarea lucrărilor executate.
 
Pentru sumele achitate, Zoltan Simon, în cadrul Contractului de Asociere în Participațiune, a primit următoarele unități locative: etajul parter – trei apartamente și două garsoniere (A1, A2, A3, A4, A5), - etajul 2 – un apartament A14, etajul 4 – un apartament și o garsonieră (A22 și A23) și cotă parte din dreptul de proprietate asupra terenului aferent și a spațiilor comune.
 
Având în vedere suma achitată de către asociatul unic, beneficiul obținut de către acesta și deteriorarea rezultatelor financiare ale debitoarei în perioada executării lucrărilor de construcție imobil, prezumăm că respectivul contract a fost făcut în detrimentul debitoarei.
 
Urmează să facem o analiză detaliată a operațiunilor implicate, atât din punct de vedere contabil cât și prin solicitatea unui raport de evaluare și, în funcție de rezultatele respectivei verificări, să formulăm sau nu o acțiune de anulare în tot sau în parte a actului de dezmembrare și de partaj voluntară fără sultă. II. Incidența art 169 din Legea 85/2014: În funcție de rezultatele analizei mai sus amintite, în cazul în care vom constata că lucrările de construcție a imobilului, ce l-au avut printre beneficiari și pe asociatul unic al debitoarei, au fost făcute în dauna debitoarei și a creditorilor, vom formula de îndată, acțiune în temeiul art. 169 din legea 85/2014, conform BPI.  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Câștigător la „Arena Bucătarilor“!
Firma unui cunoscut Chef din Constanța a intrat în insolvență!

 
Alezzi Beach Resort SRL dorește întocmirea unui PUZ pentru reglementarea unui teren din Mamaia Nord
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobiliare Constanța Magenta Construct modifică un bloc din Mamaia Nord pentru a avea SPA la demisol

17 Sep 2023 1378

Imobiliare Constanța Undă verde pentru parcarea provizorie ridicată de Magenta Construct în Mamaia Nord

27 Aug 2023 1944

Imobiliare Constanța Magenta Construct va amenaja o parcare provizorie în Mamaia Nord. Iată de ce

30 Jul 2023 1377

Mamaia Nord Un bloc va fi supraetajat de la 4 la 6 etaje. Iată unde este poziționat

17 Jun 2023 1406

O firmă din județul Constanța supraetajează hotelul pe care îl ridică în Mamaia Nord

22 May 2023 1123

Încă un bloc de patru etaje, în Mamaia Nord! Cine investește

13 Oct 2022 3403

Legături cu Dosarul Retrocedărilor Fosta New Home Construct SRL a obținut documentul pentru dezmembrarea unui teren din Mamaia

04 Oct 2022 1465

Fosta New Home Construct SA nu poate să dezmembreze un teren din Mamaia. Răspunsul Primăriei Constanța

31 Aug 2022 1370

Mamaia Nord Construct Firma care a construit dispensarul din Lumina și capela mortuară din 2 Mai a intrat în insolvență (DOCUMENT)

05 Feb 2022 2677

Ce se construiește Bloc nou în Mamaia Nord. Firma care investește are cifra de afaceri de zero lei

27 Aug 2021 1934

Ce se construiește Magenta Construct, undă verde de la APM Constanța pentru blocurile din Mamaia Nord

04 Aug 2021 4433

Ce se construiește Patru blocuri de șapte etaje, în Mamaia Nord. Cine este investitorul

16 Jun 2021 4146

Ce se construiește Medicul constănțean care ridică un bloc de 12 etaje în Mamaia a primit acordul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța

09 Jun 2021 2549

Undă verde de la APM Constanța. Imobilul de 7 etaje din Mamaia Nord, al firmei Magenta Construct SRL, supraetajat

02 Sep 2020 1962

Building Expert Top Construct KS SRL, controlată de cinci sirieni, construiesc în Mamaia Nord

23 May 2020 2465