Buletin informativ - Garda de Coastă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Autoturisme Volkswagen Tiguan şi BMW furate din Italia, descoperite în Eforie, respectiv P.T.F. Vama Veche
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa, au acţionat în zona de competenţă pe linia prevenirii şi combaterii traficului internaţional cu autovehicule furate, depistând un autoturism Volkswagen model Tiguan furat din Italia, cu o valoare de aproximativ 20.000 de euro.
De asemenea, în P.T.F. Vama Veche a fost depistat un tânăr care încerca să scoată din ţară un autoturism marca BMW, care figura ca fiind furat tot din Italia, pentru care a prezentat la controlul de frontieră două documente false.
 
● La sfârşitul săptămînii trecute poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial P.F. Constanţa, în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, identificând pe raza oraşului Eforie un autoturism marca Volkswagen model Tiguan, cu numere provizorii, despre care deţineau informaţii că este furat.
Şoferul acestuia, cetăţeanul român D.F., în vârstă de 44 ani, domiciliat pe raza judeţului Constanţa, a declarat că a achiziţionat autoturismul de la un cetăţean român stabilit în Italia, în schimbul sumei de 6.500 de euro, fără a cunoaşte că acesta figurează ca fiind furat.
 
● În data de 10.06.2014, în jurul orei 07.30, în P.T.F. Vama Veche s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul român M.M.S., în vârstă de 19 ani, care conducea cu un autoturism marca BMW model 318, cu numere de Italia.
În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul figurează în baza de date ca fiind furat din Italia.
De asemenea, s-a mai constatat faptul că certificatul de proprietate, respectiv cel de inspecţie tehnică periodică al autoturismului prezintă indicii de falsificare.
Conducătorul auto, domiciliat în municipiul Mangalia, a declarat că a achiziţionat autoturismul în urma unui anunţ pe internet, de la un cetăţean român, oferind la schimb un autoturism marca Opel.
Tânărul în cauză a mai declarat că a primit cele două documente ale autoturismului fără a cunoaşte că acestea sunt false.
 

Ambele autoturisme au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor, valoarea celui de lux marca Volkswagen fiind de aproximativ 20.000 de euro, iar cel de-al doilea a fost evaluat la 1.500 euro.
În primul caz, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire prin „primirea, dobândirea, transformarea ori înlesnirea valorificării unui bun, de către o persoană care fie a cunoscut, fie a prevăzut din împrejurările concrete că acesta provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, chiar fără a cunoaşte natura acesteia”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270 din Codul Penal, iar în cel de-al doilea fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „complicitate la furt” şi „uz de fals”, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 228, respectiv art. 323 din Codul Penal.
 

Autoturism Mercedes cu I.T.P. fals descoperit la Ostrov
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în zona de competenţă a S.P.F. Ostrov un cetăţean român care conducea un autoturism marca Mercedes, înmatriculat în R. Bulgaria, pentru care a prezentat la control un certificat de inspecţie tehnică fals.
 
În data de 10.06.2014, în jurul orei 11.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Ostrov au oprit pentru control, în zona de competenţă, un autoturism marca Mercedes înmatriculat în R. Bulgaria, condus de cetăţeanul român B.F., în vârstă de 36 ani, domiciliat în judeţul Ialomiţa.
În urma verificărilor a rezultat faptul că certificatul de inspecţie tehnică periodică al autoturismului prezintă indicii de falsificare.
Persoana în cauză a declarat că a achiziţionat autoturismul fără a cunoaşte că respectivul document este fals.
Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „fals material în înscrisuri oficiale” şi „uz de fals”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 320, respectiv art. 323 din Codul Penal.
 
Trei bărci cu motor şi 1.680 metri plase de pescuit confiscate de poliţiştii de frontieră tulceni
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, depistând în flagrant şase cetăţeni români care desfăşurau activităţi de pescuit în perioada de prohibiţie, folosind 22 de plase tip comercial, în lungime totală de 1.680 metri.
 
În data de 10.06.2014, în intervalul orar 17.30 – 17.45, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina au desfăşurat o acţiune amplă pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona Golfului Musura, în baza unei informaţii a lucrătorilor din cadrul SCOMAR.
Astfel, au fost depistaţi şase bărbaţi, aflaţi în trei bărci cu motor, care desfăşurau activităţi de pescuit în perioada de prohibiţie, folosind 22 de plase tip comercial (avă).
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cele trei barci cu motor, trei rezervoare de combustibil, trei perechi de rame şi plasele de pescuit în lungime de 1.680 de metri, bunuri evaluate la aproximativ 31.800 lei.
Bărbaţii, domiciliaţi pe raza judeţul Tulcea, sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de „pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Harghita Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

16 May 2024 208

ISU Argeș - Incendii

16 May 2024 192

IPJ Buzău Acţiuni preventive ale polițiștilor de la Siguranță Școlară

16 May 2024 214

ISU Harghita Bilanțul misiunilor din ultimele 5 zile

15 May 2024 229

ISU Argeș - Incendii

15 May 2024 233

ISU IalomițaEfectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice, cu personal autorizat

15 May 2024 225

IPJ Constanța Pedeapsă cu închisoare pentru un bărbat care a condus cu permisul suspendat

10 May 2024 438

IPJ BuzăuRazie în municipiul Buzău şi pe raza comunelor arondate

29 Apr 2024 384

ISU IalomițaStația de pompieri Țăndărei a intervenit cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, la un accident rutier

29 Apr 2024 351

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

29 Apr 2024 273

ISU IașiEvenimente gestionate de către pompierii ieșeni în ultimele 48 de ore

26 Apr 2024 277

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

26 Apr 2024 274

ISU Argeș - Incendii

25 Apr 2024 266

ISU HarghitaCoșul de fum deteriorat sau necurățat de funingine vă poate distruge locuința!

24 Apr 2024 353

IPJ Buzău Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară și Centrul Operaționa

24 Apr 2024 361