Legi utile

Atenție pescari. Începe prohibiția generală. De astăzi puneți undițele în pod

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării informează că în conformitate cu Ordinul comun al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministrului Mediului cu nr. 8/174 februarie 2018 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2018, se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 7 aprilie – 5 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 7 aprilie – 22 mai inclusiv, cu excepțiile prevăzute în ordin.

În zona care constituie frontieră de stat cu Ucraina, în fluviul Dunărea, prohibiția se instituie în perioada 22 aprilie - 5 iunie inclusiv, pe o durată de 45 de zile.
 

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în zona Gârla Turcească - Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 7 aprilie - 5 iunie inclusiv.

În Complexul Razim-Sinoe și în lacurile litorale se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești și alte viețuitoare acvatice, pe o durată de 60 de zile, în perioada 7 aprilie – 5 iunie inclusiv.


Se declară zone de refacere biologică pentru resursele acvatice vii, în perimetrul  Rezervației Biosferei Delta Dunării, următoarele:
 
Pe Dunărea Veche sectorul cuprins între confluența cu canalul Sulina, de la Mm 8+900 și până la confluența cu Canalul Răducu, tot timpul anului;

Lacul Gâsca din Complexul Somova – Parcheș, tot timpul anului;

Lacurile Erenciuc și Zmeica, tot timpul anului;

Cursul vechi al Brațului Sf. Gheorghe (zone cunoscute ca „bucle”), tot timpul anului, cu excepția zonei cuprinse între km. 16 și km. 20;

Pe brațul Chilia, zona km 72 – 77 Pardina, pe o durată de 60 de zile, în perioada 15 martie – 13 mai inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, fără a aduce atingere perioadei de prohibiție instituite la Art. 1 alin.(1).

În mod special, pe teritoriul RBDD, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ-sportiv la știucă este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch&release).

Se interzice pescuitul comercial, recreativ și familial pentru femelele de raci, în perioada de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la 15 iunie inclusiv, și femelele și masculii de raci în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, inclusiv. (Art.7 )

Din prevederile Ordinului privind prohibiția pescuitului în scop comercial, familial și recreativ al scrumbiei de Dunăre, aceasta se stabilește pe sectoare, astfel (Art. 8):
a) pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 7 aprilie – 16 aprilie inclusiv;
b) pe sectorul de Dunăre și brațele sale de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 de zile, în perioada 12 aprilie – 26 aprilie inclusiv;
e) pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în fața gurilor de vărsare a Dunării în mare, pe o adâncime de 5 km în largul mării și pe un coridor lat de 2 km socotit câte un kilometru de o parte și de alta a axului brațelor Sf. Gheorghe și Sulina. În fața brațului Chilia, lățimea coridorului interzis este de un kilometru spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române.

Ținând seama de prevederile Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 449/2008 privind caracteristicile tehnice, condițiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial și metodele de pescuit comercial în apele maritime și continentale, cu modificările și completările ulterioare,
Ordinul privind prohibiția pescuitului în anul 2018 interzice:

 
folosirea năvoadelor în delta și în lunca inundabilă a Dunării și în complexul Razim – Sinoe și în celelalte lacuri litorale, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie inclusiv;

folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în bălțile, lacurile, gârlele și canalele de pe teritoriul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, în perioada 1 iunie – 30 septembrie inclusiv;

folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în complexul Razim – Sinoe și în celelalte lacuri litorale, tot timpul anului.
la propunerea guvernatorului Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului mediului, se poate prelungi perioada de interzicere a folosirii uneltelor de pescuit de tip setcă în bălțile, lacurile, gârlele, și canalele de pe teritoriul Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării,, în condiții hidrologice nefavorabile.

pe teritoriul Rezervației Biosferei “Delta Dunării” este interzis pescuitul cu cârlige cu nadă (paragate și pripoane).

Ordinul privind prohibiția pescuitului prevede că dimensiunile minime ale peștilor și ale altor viețuitoare acvatice vii care pot fi pescuite să fie conforme cu cele aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 342/2008 privind dimensiunile minime individuale ale resurselor acvatice vii din domeniul public al statului, pe specii, care pot fi capturate din mediul acvatic.

Art. 11, alin. 1, 2 și 3 prevăd condițiile care permit desfășurarea activității de pescuit, în perioada de prohibiție, în amenajările piscicole situate pe teritoriul Rezervației Biosferei "Delta Dunării".

În secțiunea Documente putetți accesa Ordinul, integral, așa cum a fost publicat în Monitorul Oficial al României partea I numărul 170/22.II.2018
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenţie, pescari! Ce specii de peşti nu aveţi voie să capturaţi şi care este perioada de prohibiţie

09 Feb 2019 635

S-a reluat pescuitul în Delta Dunării. Pescari, atenţie la restricţii!

06 Jun 2018 2978

Avertisment de la Poliţia de Frontieră. Se aplică amenzi pescarilor care nu deţin permis de pescuit recreativ

31 Mar 2017 9462

Stop pescuitului! De la 1 aprilie va fi prohibiţie

30 Mar 2017 3211

Începe perioada de prohibiție generală la pescuit pentru anul 2017

30 Mar 2017 4002

Atenţie! Unde nu se va mai pescui. Reguli noi

24 Feb 2017 8148

A fost publicat Ordinul privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2017 (document)

24 Feb 2017 1684

Guvidul, personajul principal al evenimentului Festivalul pescarului - Eforie, un eveniment pus la cale pentru vara ce vine

11 Dec 2014 1449

Când, unde şi ce putem pescui Intră în vigoare Ordinul privind prohibiţia pescuitului în anul 2014

21 Feb 2014 4874

Plase de pescuit confiscate

20 May 2013 801

Vine prohibiţia Unde şi când putem pescui în 2013 în Delta Dunării?

21 Mar 2013 2658

A fost publicat ordinul privind prohibiţia Când putem pescui în 2013?

20 Mar 2013 7336

Gata cu prohibitia in Delta Dunarii! Vezi zonele in care se poate pescui

02 Jun 2011 1134

Pescari, începe prohibiţia. Vezi unde este interzis să dai la undiţă

04 Apr 2011 4881

Mâine începe prohibiţia la pescuit

03 Apr 2011 1218