Consultări ale secretarului de stat, Bogdan Aurescu, cu ambasadorul Serghei Pirojkov, reprezentantul Ucrainei în negocierile privind reglementarea transnistreană

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a avut astăzi, 19 iunie 2013, consultări cu ambasadorul Serghei Pirojkov, reprezentantul Ucrainei în negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2”.
Desfăşurate într-o atmosferă deschisă şi pragmatică, consultările au permis un schimb detaliat de opinii privind evoluţiile recente din dosar şi perspectivele avansării spre identificarea unei soluţii politice viabile în problema transnistreană.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a apreciat rolul constructiv al Ucrainei în procesul de negociere „5+2”, precum şi eforturile depuse, inclusiv pe durata actualului mandat de Preşedinţia în exerciţiu a OSCE, pe linia înregistrării de progrese tangibile în dosar. A subliniat necesitatea avansării pe aspectele de fond ale reglementării - politice, instituţionale şi de securitate – şi a creării unei atmosfere propice pentru identificarea parametrilor unei soluţii negociate, în condiţiile respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. “Acest deziderat – a arătat oficialul român – presupune efortul şi implicarea constructivă a tuturor părţilor, precum şi reţinerea de la acţiuni unilaterale, care nu fac decât să tensioneze artificial atmosfera discuţiilor sau situaţia concretă de pe teren”.
De asemenea, secretarul de stat a reiterat sprijinul ferm al României pentru avansul, pe calea apropierii de Uniunea Europeană, a Republicii Moldova, inclusiv în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, parafarea Acordului de Asociere, respectiv a Acordului Aprofundat de Liber Schimb cu UE fiind de natură să aibă un impact pozitiv şi asupra reglementării dosarului transnistrean. In egală măsură, oficialul român a reiterat susţinerea puternică, de către România, în acelaşi context, a aspiraţiilor europene ale Ucrainei, exprimând speranţa că va fi posibilă, la Vilnius, semnarea Acordului de Asociere, respectiv a Acordului Aprofundat de Liber Schimb ale Ucrainei cu UE.
Ambasadorul Serghei Pirojkov a prezentat liniile generale de evoluţie în dosarul transnistrean şi contextul politic în care se desfăşoară în prezent negocierile în formatul „5+2”, evidenţiind în acest cadru priorităţile şi maniera concretă de abordare ale Ucrainei. 
Cei doi oficiali au subliniat importanţa asigurării continuităţii şi substanţei în procesul „5+2”, care reprezintă unicul format pentru convenirea unei soluţii politice durabile pentru conflictul din regiunea de est a Republicii Moldova.
A fost convenită continuarea dialogului regulat pe problematica transnistreană.
 
Informaţii suplimentare
Formatul „5+2” reuneşte la masa negocierilor reprezentanţii Ucrainei, Federaţiei Ruse, OSCE, Republicii Moldova şi autorităţilor de facto de la Tiraspol, precum şi ai UE şi SUA. De la reluarea negocierilor, în toamna anului 2011, au avut loc opt runde de negocieri, cea mai recentă la Odessa, în perioada 23-24 mai 2013.
Ucraina deţine, în 2013, Preşedinţia în exerciţiu a OSCE.
Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice cu ambasadorul Serghei Pirojkov se înscrie în seria de consultări ale părţii române cu actorii implicaţi în negocierile „5+2”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai multe mașini avariate în zona unor localuri din Constanța (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 1750

Știri Constanța azi UPDATE. LIVE VIDEO. Accident rutier mortal, la ieșire din 2 Mai spre Mangalia. Mașină răsturnată (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 7804

Horoscop pentru luni, 29 aprilie 2024. Segmentul financiar atrage atenția în mod deosebit unuia dintre nativii zodiacului

29 Apr 2024 513

Știri Constanța azi Accident mortal în Sinoe! Un tânăr de doar 21 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 6390

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 514

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 521

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3771

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 611

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 1038

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2671

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3659

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 441

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1138

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 984

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 669