Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare şi conformitate Frank Rose

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, la 30 martie 2015, o întrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, verificare şi conformitate Frank Rose, fost negociator şef al Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.
Cei doi oficiali au trecut în revistă evoluţiile în implementarea proiectului strategic bilateral de amplasare la Baza militară Deveselu a elementelor din cadrul etapei a II-a a Abordării adaptive, în etape a SUA privind apărarea împotriva rachetelor balistice în Europa (US EPAA), oficialul american subliniind că operaţionalizarea acestui proiect decurge conform calendarului agreat, respectiv până la sfârşitul acestui an, iar finanţarea este deja asigurată.
Cei doi oficiali au reamintit natura exclusiv defensivă a US EPAA şi utilizarea acesteia în conformitate cu Carta ONU şi dreptul internaţional, în scop de legitimă apărare. Ministrul român al afacerilor externe a reiterat faptul că orice ameninţări cu folosirea forţei împotriva statelor care participă la US EPAA sau la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice sunt inacceptabile şi contravin principiului fundamental de drept internaţional al interzicerii folosirii forţei sau ameninţării cu folosirea acesteia. Cei doi oficiali au subliniat lipsa de temei a susţinerilor conform cărora sistemul antirachetă ar contraveni Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), ministrul Bogdan Aurescu reiterând faptul că  potrivit art. VII, alineatul III din Tratat, prevederile acestuia nu se aplică rachetelor care angajează ţinte care nu se găsesc la sol, interceptorii SM-3 având ca obiectiv angajarea de ţinte aflate în aer, deci nefăcând, pe cale de consecinţă, obiectul Tratatului INF.
Bogdan Aurescu a reliefat importanţa proiectului bilateral cu Statele Unite atât pentru dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, cât şi pentru consolidarea relaţiei transatlantice, ca dovadă a angajamentului SUA pentru securitatea europeană. În acelaşi timp, a arătat că, după ce Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu va deveni operaţională, ea va fi integrată în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, ceea ce va permite trecerea, la următorul Summit al Alianţei din Polonia,  la o etapă superioară a sistemului, respectiv de declarare a capabilităţii operaţionale iniţiale a acestuia.
În contextul aniversării în 2015 a 135 de ani de relaţii bilaterale, şeful diplomaţiei române s-a referit la relevanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, apreciind nivelul intens de cooperare bilaterală politico-militară excelentă dintre cele două ţări, cu efecte pozitive privind asigurarea securităţii la nivel regional şi european.
La rândul său, oficialul american a mulţumit României pentru contribuţia la US EPAA, subliniind cooperarea foarte bună cu România pentru acest proiect, care, alături de celelalte din sfera politico-militară care se derulează între România şi SUA, reflectă soliditatea şi amplitudinea Parteneriatului Strategic şi dorinţa celor două state de a aprofunda în continuare cooperarea bilaterală pe acest palier. A subliniat fiabilitatea sistemului antirachetă, dovedită prin testele derulate cu succes în ultima perioadă.
Cei doi oficiali au discutat de asemenea despre perspectivele de evoluţie a crizei din Ucraina, precum şi despre cooperarea în combaterea fenomenului terorist.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 240

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 308

MAEParticiparea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO

26 Apr 2024 272

Atenționare de călătorie pentru Franța! Anunțul MAE

24 Apr 2024 397

MAERepublica Franceză - Posibile perturbări ale traficului aerian

24 Apr 2024 315

MAE Unul din grupurile de români blocate în aeroportul din Dubai, a revenit în România

18 Apr 2024 436

MAEUnul dintre cele două grupuri de cetățeni români, care și-au semnalat inițial prezența în Aeroportul Internațional Dubai

18 Apr 2024 271

Din cauza fenomenelor meteo extreme, cetățeni români au rămas blocați în Aeroportul Internațional Dubai. Precizări MAE

17 Apr 2024 607

MAERepublica Elenă – grevă în sectorul transportului public

17 Apr 2024 238

Anunț important pentru călătorii în Grecia. Ce trebuie să știe românii care merg acolo

16 Apr 2024 535

MAEMinisterul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanțe familiei ambasadorului Gheorghe Tinca

15 Apr 2024 294

Alertă de călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Anunțul MAE

12 Apr 2024 584

MAE7 aprilie – celebrarea Zilei NATO în România

08 Apr 2024 306

Alertă de călătorie în Grecia! Risc ridicat de incendii forestiere

07 Apr 2024 599

MAE Înregistrarea alegătorilor pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare din anul 2024

03 Apr 2024 482