MAEPublicarea de către Comisia Europeană a Pachetului privind Extinderea Uniunii Europene 2023

8 noiembrie 2023
 
Comunicat de presă
Publicarea de către Comisia Europeană a Pachetului privind Extinderea Uniunii Europene 2023
 
Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea de către Comisia Europeană, la 8 noiembrie 2023, a Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene, primul document de acest tip care include și rapoarte de evaluare pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia, după decizia istorică a Consiliului European din iunie 2022 de recunoaștere a perspectivei europene a acestor țări și de acordare a statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova.
În context, Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacție recomandarea Comisiei Europene adresată Consiliului de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova, precum și evaluarea pozitivă privind progresele decisive obținute pe calea reformelor de către aceste două state, în conformitate cu Opiniile Comisiei Europene din iunie 2022. Aceste recomandări reprezintă o recunoaștere clară și binemeritată a eforturilor lor semnificative de reformă, în pofida contextului deosebit de dificil din ultimul an.
Ministerul Afacerilor Externe salută, de asemenea, recomandarea Comisiei de acordare a statutului de candidat Georgiei, cu înțelegerea îndeplinirii unui număr de pași.
Recomandările Comisiei  reprezintă un semnal deosebit de pozitiv, în perspectiva discuțiilor de la nivelul Consiliului UE, care urmează să decidă asupra pașilor ulteriori în parcursul de aderare al partenerilor angajați în procesul de extindere. Ministerul Afacerilor Externe al României își exprimă speranța că recomandările vor sta la baza unui proces constructiv și vizionar, care să permită adoptarea, până la finalul acestui an, a deciziilor de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, precum și acordarea statutului de candidat pentru Georgia.
Ministerul Afacerilor Externe apreciază, de asemenea, anunțul Comisiei Europene că aceasta este gata să înceapă procesul de examinare analitică a aplicării acquis-ului comunitar (așa numitul screening) și pregătirea pentru adoptarea de către Consiliu a viitoarelor cadre de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova, documente care vor sta la baza derulării propriu-zise a procesului de negociere.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe salută evaluarea Comisiei Europene privind progresele realizate de statele candidate din Balcanii de Vest și susține avansarea parcursului european al acestora, în conformitate cu metodologia extinderii. Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu interes de Comunicarea  Comisiei Europene privind Planul de creștere pentru Balcanii de Vest, văzut ca instrument menit să contribuie direct la integrarea europeană a partenerilor din regiune. Ministerul Afacerilor Externe salută recomandarea Comisiei de începere a negocierilor de aderare cu Bosnia şi Herțegovina, de îndată ce este atins nivelul necesar de îndeplinire a criteriilor de aderare. Ministerul Afacerilor Externe apreciază, de asemenea, reafirmarea interesului strategic al UE pentru dezvoltarea unei relații de cooperare cu Turcia, stat candidat și partener cheie al UE. 
Ca promotor tradițional al politicii de extindere, România împărtășește pe deplin viziunea Comisiei Europene potrivit căreia politica de extindere este un instrument politic care acționează în beneficiul păcii şi al stabilității pe continentul european, iar aderarea ca stat membru al UE constituie o investiție geostrategică într-o Europă unită, bazată pe valori comune.
În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că, prin avansarea politicii de extindere, Uniunea Europeană a reușit de-a lungul anilor să proiecteze valorile europene în vecinătatea sa, printr-o abordare centrată pe meritele proprii ale candidaților și potențialilor candidați.
Ministerul Afacerilor Externe remarcă, în context, reafirmarea de către Comisia Europeană a faptului că obținerea statutului de membru al UE este o opțiune strategică, iar partenerii trebuie să își asume și să promoveze consecvent valorile europene, inclusiv prin orientarea lor strategică și alinierea la politica externă și de securitate comună a UE, aspect deosebit de important în contextul geopolitic actual.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea de către Comisia Europeană a Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene

09 Oct 2014 964