Participarea ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, la 18 noiembrie 2013, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles.
Agenda Consiliului Afaceri Externe (CAE) a cuprins următoarele subiecte: evoluţiile recente din Vecinătatea Sudică, cu accent pe situaţia din Siria, Egipt, Libia şi Irak; aspecte privind migraţia în Mediterană; pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013); evoluţiile din Balcanii de Vest – cu accent pe situaţia din Bosnia şi Herţegovina şi stadiul Dialogului Belgrad-Priştina; pregătirea summit-ului UE-China (Beijing, 21-22 noiembrie 2013).
„Sunt vitale pentru viitorul european al Republicii Moldova parafarea Acordului de Asociere (AA) şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA) la summit-ul de la Vilnius, precum şi semnarea acestor documente până în toamna anului viitor”, a susţinut ministrul Titus Corlăţean în cadrul discuţiilor dedicate Parteneriatul Estic. Demnitarul român a subliniat că mesajul european faţă de statele partenere trebuie să fie consistent şi ambiţios, sprijinind parafarea şi semnarea AA/DCFTA cu Georgia. În privinţa Ucrainei, a exprimat susţinere pentru semnarea AA/DCFTA, sub rezerva îndeplinirii de către Kiev a condiţionalităţilor cuprinse în Concluziile CAE din decembrie 2012. 
Referindu-se la Bosnia şi Herţegovina, ministrul Titus Corlăţean a exprimat apreciere şi sprijin pentru angajamentul şi eforturile comisarului european pentru vecinătate, Štefan Füle, în facilitarea dialogului între liderii politici. A reiterat sprijinul României pentru prelungirea după noiembrie 2013 a mandatului misiunii EUFOR Althea, cu o contribuţie importantă în menţinerea securităţii şi stabilităţii în regiune. În ce priveşte condiţionarea accesului Bosniei la fondurile de asistenţă pre-aderare (IPA), oficialul român a atras atenţia asupra importanţei unei abordări flexibile, care să nu afecteze programele de reformă sau cele destinate cetăţenilor.
Discuţiile referitoare la Vecinătatea sudică s-au centrat pe Siria, Libia şi Egipt, miniştrii reafirmând importanţa dialogului Geneva II, precum şi profunda îngrijorare faţă de deteriorarea constantă a situaţiei umanitare atât în Siria, cât şi în ţările învecinate. A fost evidenţiată importanţa continuării procesului de tranziţie democratică în Egipt şi salutată ridicarea stării de urgenţă.
În contextul discuţiei privind deteriorarea climatului de securitate din Libia, criza din Siria şi implicaţiile regionale ale acestora, şefii diplomaţiilor europene au abordat chestiunea migraţiei în Mediterana, atât sub aspectul umanitar, cât şi ca implicaţii de securitate pentru Europa. A fost subliniată necesitatea evaluării şi utilizării tuturor instrumentelor europene relevante.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Text+VIDEO Vergil Chițac își depune candidatura la Primăria Constanța-„Viitorul Constanței stă în proiectele începute” (FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 238

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul de la M. Kogălniceanu, în care un pieton a decedat

29 Apr 2024 294

Mai multe zone din Cumpăna și Năvodari, fără energie electrică luni, 29 aprilie. Vezi dacă ești afectat

28 Apr 2024 431

Știri Constanța Accident rutier grav pe DN2A între Ovidiu și Mihail Kogălniceanu! Un pieton, decedat

28 Apr 2024 1065

Scandal de amploare în cartierul Henri Coandă din Constanța! Mai multe persoane, implicate (GALERIE FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 1589

UPDATE Accident rutier în Duminica Floriilor la Cernavodă! Două persoane, rănite

28 Apr 2024 634

Societatea Iutacan SRL, înființată la Constanța. Cu ce se ocupă

28 Apr 2024 582

Apus de soare spectaculos la Constanța! Imagini de senzație surprinse în Duminica Floriilor (GALERIE FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 549

Afaceri Constanța Decizie importantă luată de Consiliul de Administrație al SC Dorna Estival SA

28 Apr 2024 442

Un nou restaurant a fost înființat recent în municipiul Constanța

28 Apr 2024 593

Declarații de Avere Constanța Cosmin Bujor, secretar general la UAT Negru Vodă deține un apartament și un autoturism (DOCUMENTE)

28 Apr 2024 372

Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța își depune luni candidatura

28 Apr 2024 514

Stelian Ion susține că numele său și al altor colegi din USR Constanța apare în listele de susținători ai partidului Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 459

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Melaniei Solomon, secretar general UAT la Municipiul Medgidia (DOCUMENTE)

28 Apr 2024 405

Afaceri Constanța Decizii importante luate de unicul asociat al societății Rinaldo Impex SRL

28 Apr 2024 453