Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la cea de-a 30-a Reuniune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre OCEMN

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, astăzi, 19 iunie 2014, la a 30-a reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), desfăşurată la Varna, sub auspiciile Preşedinţiei-în-Exerciţiu a organizaţiei, exercitate în prezent de Bulgaria.
Temele principale abordate în cadrul reuniunii de şefii diplomaţiilor din statele membre OCEMN au vizat: analizarea stadiului cooperării economice în domeniile de activitate ale OCEMN şi al implementării „Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit al OCEMN”, eficientizarea activităţii Secretariatului Internaţional al OCEMN şi evaluarea activităţii organismelor înrudite ale organizaţiei.
În intervenţia sa, ministrul Titus Corlăţean a reafirmat prioritatea constantă acordată cooperării regionale în politica externă a României, precum şi interesul prioritar acordat OCEMN. A prezentat contribuţia României la activităţile organizaţiei, îndeosebi în domeniul combaterii evaziunii fiscale, protecţiei mediului, combaterii criminalităţii transfrontaliere şi al transporturilor. În contextul reuniunii miniştrilor transportului din OCEMN, desfăşurată la Sofia, în data de 16 aprilie 2014, a fost menționată definitivarea traseului Autostrăzii Inelare a Mării Negre pe teritoriile României, Republicii Moldova şi Ucrainei, ca o contribuţie concretă la dezvoltarea reţelelor de transport care vor contribui în mod direct la dezvoltarea economică în regiune.
De asemenea, a fost subliniată necesitatea unei interacţiuni sporite a OCEMN cu UE dintr-o perspectivă pragmatică, OCEMN putând beneficia de oportunităţile oferite de politicile, iniţiativele şi instrumentele dezvoltate de UE pentru regiunea Mării Negre, precum şi prin prisma apartenenței sau asocierii majorităţii statelor OCEMN la UE.
Referitor la evoluţiile regionale din zona Mării Negre, ministrul Titus Corlăţean a subliniat necesitatea respectării alegerii unui parcurs european făcute de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, şi a reiterat sprijinul României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, în contextul anexării ilegale a Crimeii şi acţiunilor violente din estul Ucrainei. A subliniat, totodată, necesitatea respectării principiilor fundamentale de drept internaţional, ca precondiţie pentru stabilitatea regiunii. Deşi caracterul OCEMN este prioritar economic, activitatea organizaţiei este inevitabil afectată de aceste dispute, întrucât dezvoltarea economică şi securitatea în regiune sunt strâns legate. A subliniat importanţa dialogului în astfel de situaţii, inclusiv în cadrul oferit de OCEMN.
Demnitarul român a menţionat eforturile de articulare a unei cooperări regionale eficiente depuse de România, inclusiv în calitate de Preşedinte-în-Exerciţiu al Procesului de Cooperare în Europa de Sud Est – SEECP, fiind urmărită sincronizarea agendei de cooperare în Sud Estul Europei cu procesele de aderare la NATO şi UE. De asemenea, a menţionat organizarea de către ţara noastră, la Bucureşti, la 20 iunie 2014, a reuniunii miniştrilor de externe din statele participante la SEECP.
 
Informaţii suplimentare:
Procesul de cooperare la Marea Neagră a fost lansat la iniţiativa Turciei, prin Declaraţia de la Istanbul (25 iunie 1992), de către 11 state, printre care şi România, având ca obiectiv accelerarea dezvoltării economice şi sociale a statelor membre, în scopul realizării unui grad superior de integrare în economia europeană şi mondială, prin intensificarea cooperării multilaterale şi folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografică şi complementaritatea economiilor naţionale.
În 1998, prin semnarea „Cartei OCEMN”, iniţiativa politică a fost transformată într-o organizaţie internaţională cu caracter regional. În prezent, OCEMN cuprinde 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina şi Serbia.
Preşedinţia-în-Exerciţiu este deţinută în primul semestru 2014 de către Bulgaria, iar în semestrul II de Grecia.
România deţine coordonarea grupurilor de lucru pentru combaterea criminalităţii (2013-2015) şi protecţia mediului (2014-2016). Ţara noastră va exercita al cincilea mandat al Preşedinţiei-în-Exerciţiu rotative a OCEMN în semestrul II, 2015.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 258

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 429

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 268

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 166

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 181

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 198

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 253

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 289

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 256

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 327

MAEÎntrevederea secretarului de stat Ana Tinca cu ambasadorul agreat al Republicii Kârgâze în România, nerezident, Idris Kadyrkulov

26 Apr 2024 265

MAEParticiparea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO

26 Apr 2024 286

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 26 aprilie 2024, vă semnalăm

26 Apr 2024 271

Atenționare de călătorie pentru Franța! Anunțul MAE

24 Apr 2024 416

MAERepublica Franceză - Posibile perturbări ale traficului aerian

24 Apr 2024 324