Participarea secretarului de stat Doru Costea la cea de-a XVI-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului şi la Conferinţa deDezarmare de la Geneva

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, s-a adresat marţi, 1 martie 2011, delegaţiilor participante la reuniunea de nivel înalt a celei de-a XVI-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului şi la reuniunea de nivel înalt a Conferinţei deDezarmare de la Geneva.

În intervenţia susţinută la reuniunea Consiliului pentru Drepturile Omului, secretarul de stat a arătat că evoluţiile recente din unele ţări, în direcţia înlăturării regimurilor autoritare, demonstrează, printre altele, caracterul universal al valorilor democraţiei şi drepturilor omului. Oficialul român a subliniat, în acest context, că procesele declanşate în aceste state marchează începutul unei noi ere şi presupun eforturi susţinute atâta vreme cât soluţionarea cauzelor care au provocat protestele populare impune adoptarea unor măsuri complexe.

Secretarul de stat a indicat că România este pregătită să împărtăşească experienţa proprie în construirea democraţiei şi a statului de drept.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a consolida rolul Consiliului de mecanism de avertizare timpurie cu privire la situaţiile de violare masivă a drepturilor omului. Nu putem înregistra progrese în domeniul păcii şi al dezvoltării dacă ignorăm democraţia şi drepturile omului", a declarat secretarul de stat Doru Costea, în ceea ce priveşte Consiliul Drepturilor Omului.

Oficialul MAE a evidenţiat contribuţiile României la activitatea Consiliului, în calitate de stat membru (2006-2008), dar şi în calitate de preşedinte al Consiliului (2007-2008) şi de facilitator pentru unul dintre segmentele procesului de evaluare a activităţii şi funcţionării Consiliului (2010-2011). În baza acestor premise, secretarul de stat a reamintit interesul României de a obţine un nou mandat de membru al Consiliului, în perioada 2011-2014.

La Conferinţa de Dezarmare, secretarul de stat a prezentat o intervenţie în care a relevat importanţa pe care Româniao acordă acestui for multilateral de negociere şi revitalizării sale.

Totodată, acesta a reiterat poziţia României în problematica dezarmării şi neproliferării nucleare, insistând asupra necesităţii demarării negocierilor în domeniul nuclear, pe tematica Tratatului de interzicere a producţiei de material fisionabil în scopuri militare (FMCT). Doru Costea a afirmat, astfel, că „România consideră dezarmarea, neproliferarea nucleară şi controlul armamentelor drept componente esenţialeale arhitecturii globale de securitate. Provocările actuale la adresa păcii şi securităţii necesită un răspuns la nivel global, bazat pe cooperare şi un sistem multilateral eficient."

Demnitarul român a salutat intrarea în vigoare a Tratatului START II şi a exprimat speranţa că Tratatul pentru Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBT) va putea intra în vigoare în viitorul apropiat.

Informaţii suplimentare

Consiliul Drepturilor Omului

Preocupările ONU în domeniul drepturilor omului au cunoscut un progres instituţional imediat după adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului de către Adunarea generală a ONU, la 10 decembrie 1948.

Comisia Drepturilor Omului, care a reprezentat aproape 60 de ani principalul forum internaţional dedicat apărării şi promovării drepturilor omului în lume, a fost înlocuită, în 2006, în contextul reformei ONU, de actualul Consiliu al Drepturilor Omului, în urma adoptării rezoluţiei Adunării generale 60/251.

În acest an, Consiliul parcurge un proces de evaluare a activităţii şi funcţionării sale, conform rezoluţiei de înfiinţare. În octombrie 2010, România a fost desemnată, alături de alte patru state, să faciliteze unul dintre cele cinci segmente ale procesului de evaluare. Calitatea de facilitator este exercitată de Reprezentantul Permanent al României pe lângă Oficiul ONU de la Geneva.

România a deţinut un prim mandat de membru în Consiliu în perioada 2006-2008, pe parcursul căruia a exercitat şi preşedinţia CDO (2007/2008).

În prezent, România desfăşoară o campanie pentru obţinerea unui nou mandat, în perioada 2011-2014.

Conferinţa de Dezarmare:

De la înfiinţarea sa în 1979, Conferinţa de Dezarmare s-a consacrat sub sintagma de "unic for de negocieri multilaterale in domeniul dezarmării". Sub auspiciile acesteia s-au negociat principalele documente juridice multilaterale în domeniu: Tratatul pentru neproliferarea armelor nucleare (NPT), Convenţia privind interzicerea armelor biologice (BWC) si chimice (CWC), Tratatul pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT).

Conferinţa de Dezarmare este forumul consacrat pentru realizarea de progrese pe temele de interes larg în domeniul dezarmării nucleare si neproliferării, precum negocierea unui tratat de interzicere a producţiei de material fisionabil în scopuri militare (FMCT) şi lansarea unor discuţii de substanţă pentru dezarmarea nucleară (ND), prevenirea cursei înarmărilor în spaţiul extra-atmosferic (PAROS), garanţiile negative de securitate (NSA).

Activitatea de fond a Conferinţei a rămas blocată în ultimii ani, din cauza imposibilităţii adoptării, prin consens, a programului de lucru.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 712

Recurs în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL,firma fondată de actualul arhitect șef al municipiului vs. primarul Constanței

14 Mar 2024 748

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 1028

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 758

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 954

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 948

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 657

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1195

Cimitir nou în municipiul Mangalia. La cât este estimată investiția?

27 Dec 2023 1019

De ce sa apelezi la o agenție de web design?

08 Dec 2023 649

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 897

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 1235

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1417

Declarații de avere Averea și interesele lui Dan Petre Leu. Apartamentul din Eforie Nord, achiziționat de când a devenit arhitect șef al municipiului Constanța (DOCUMENT)

31 Oct 2023 1728

Arhitectul-șef al județului Constanța s-a transferat la primăria Năvodari. Cine exercită atribuțiile cu caracter temporar? (DOCUMENTE)

03 Oct 2023 5471