IGSU Weekend de foc pentru salvatorii din întreaga țară

BULETIN DE PRESĂ
13 martie 2023
 
Weekend de foc pentru salvatorii din întreaga țară
 
În acest sfârșit de săptămână (10-12.03.2023), la nivel național, pompierii salvatori au gestionat 4.273 intervenții în situații de urgență.
 
Astfel, în perioada de referință, echipajele de intervenție au acționat pentru stingerea a 262 incendii, precum și în alte 470 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea de persoane sau animale, distrugerea muniției neexplodate etc.
 
Din totalul celor 262 incendii produse la nivel național, 144 de intervenții au fost la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate aproximativ 306 ha de teren.
 
Totodată, echipajele SMURD au răspuns celor 3.532 de solicitări primite din partea cetățenilor, iar 3.558 de persoane au fost asistate medical.
 
Pe timpul misiunilor desfășurate, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 9 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor.
 
De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 11 persoane aflate în dificultate.
 

Dintre cele mai importante misiuni, amintim:
 
❗ Pe parcursul zilei de vineri, salvatorii teleormăneni au intervenit pentru gestionarea urmărilor unui accident rutier produs pe DJ 506, între localitățile Merișani și Guruieni. Ajunse la locul solicitării, echipajele de descarcerare și prim ajutor au constatat că un autoturism a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat, iar în urma evenimentului rutier au rezultat patru victime. Colegii noștri au evaluat și asistat medical cele patru persoane, ulterior acestea fiind transportate la spital pentru investigații medicale suplimentare.

 
❗ O altă misiune complexă a avut loc pe parcursul zilei de sâmbătă, în județul Bihor, unde pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui incendiu la o casă și două anexe gospodărești din localitatea Sântion. Forțele de intervenție, ajunse la locul solicitării, au constatat că arderea se manifesta violent la întreaga locuință și la două anexe, existând un risc ridicat de extindere a acestora la casele aflate în apropiere. Concomitent cu acțiunea de stingere, salvatorii au acordat prim ajutorul calificat la fața locului pentru trei victime. După aproximativ două ore de luptă continuă cu focul, pompierii militari au stins flăcările fără a fi înregistrate alte victime.
 
❗ Pompierii suceveni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit duminică la o gospodărie în localitatea Cornu Luncii. Ajunși la locul solicitării, colegii noștri au constatat că arderea se manifesta la adăpostul pentru animale și acoperișul casei de locuit, pe o suprafață de aproximativ 120 mp, cu posibilitate de propagare la o locuință învecinată. Pe timpul acțiunii de stingere, salvatorii au asistat medical o victimă, ulterior aceasta fiind transportată la spital.
 
La nivel național, în perioada de referință, au fost transmise 9 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urși) în județele Brașov, Harghita, Mureș și Prahova.
 
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
 
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
 
 
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Weekend de foc pentru salvatorii din întreaga țară

10 Apr 2023 502

Weekend de foc pentru salvatorii din întreaga țară! Unde au intervenit

10 Apr 2023 1043

Weekend de foc pentru salvatorii din întreaga țară! Unde au intervenit

16 Jan 2023 1014