IPJ ArgeșAcțiuni de reducere a riscului rutier

Nr. 128 din 23 februarie 2024
 
BULETIN DE PRESĂ
 
Reținuți de polițiști
 
 
În ziua de 22 februarie a.c., polițiștii Secției de Poliție Rurală Poiana Lacului au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunilor de violență în familie și amenințare, și au reținut un bărbat de 46 de ani, din Poiana Lacului.
Din cercetări s-a stabilit că, în noaptea de 19 spre 20 februarie a.c., bărbatul și-ar fi agresat fizic concubina, în timp ce se aflau la locuința bărbatului din localitatea Poiana Lacului.
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Poiana Lacului, care au intervenit la fața locului, au emis un ordin de protecție provizoriu, având în vedere rezultatul completării formularului de evaluare a riscului.
În ziua de 22 februarie, după administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
 
  •  
 
În ziua de 22 februarie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunilor de amenințare, și au reținut un bărbat de 30 de ani, din Brăila.
Din cercetări s-a stabilit că, în zilele de 04, respectiv 13 februarie a.c., bărbatul ar fi amenințat cu acte de violență și un obiect tăietor pe fosta concubină din orașul Ștefănești.
În ziua de 22 februarie, după administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
 
  •  
 
Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice, în ultimele 24 de ore
 

 
În ziua de 22 februarie a.c., polițiștii argeșeni au continuat acțiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeșeni și de reprezentanți ai altori instituții, cu scopul prevenirii și combaterii unor situații de risc pentru cetățeni, precum și al menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.
Au fost desfășurate activități informativ-preventive și s-a acționat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor ce implică acte de violență, dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

Au fost legitimate 1322 de persoane, au fost verificate 987 de autoturisme și au fost efectuate 469 de testări cu aparatele etilotest sau Drugtest.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 557 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 118.000 de lei, dintre care 486 de sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar 47 de sancțiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială.
În cadrul celor 52 de filtre rutiere instituite, au fost reținute 30 de permise de conducere și au fost retrase 23 de certificate de înmatriculare.
 
  •  
 
Acțiuni de reducere a riscului rutier
 
 
În ziua de 22 februarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au acționat pe raza de competență, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră prin verificarea respectării regulilor de circulație și combaterea cauzelor generatoare de evenimente rutiere, cu accent pe depistarea și sancționarea conducătorilor auto care se deplasează cu viteză excesivă, precum și a celor care aleg să conducă în timp ce se află sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor la regimul rutier constatate, polițiștii au aplicat 79 de sancțiuni contravenționale în valoare de 15.110 lei, și au aplicat măsura complementară de retragere a două certificate de înmatriculare și reținere a 10 permise de conducere.
Dintre abaterile constatate de polițiștii rutieri piteșteni, 27 au fost aplicate ca urmare a depășirii regimului legal de viteză, 11 ca urmare a neutilizării centurii de siguranță sau a dispozitivelor speciale de retenție pentru copii, și 4 ca urmare a folosirii telefonului mobil în timpul condusului.
Poliţiştii Biroului Rutier Pitești vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
 
Exemple:
 
În ziua de 22 februarie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au depistat o femeie de 38 de ani, din comuna Negrași, care conducea cu viteză excesivă un autoturism, pe D.J. 503, pe raza localității Oarja, fiind înregistrată de aparatul RADAR cu viteza de 122 de km/h.
Ca urmare a abaterii, cea în cauză a fost sancționată contravențional, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 120 de zile.
 
  •  
 
În ziua de 22 februarie a.c., polițiștii Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 38 de ani, din județul Dolj, care conducea cu viteză excesivă un autoturism, pe D.N. 65, pe raza localității Bradu, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 124 de km/h.
Ca urmare a abaterii, cel în cauză a fost sancționat contravențional, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 120 de zile.
 
  •  
 
Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești, în ultimele 24 de ore
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii de ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea oganizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii piteșteni de ordine publică au aplicat, în total, 97 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.770 de lei, fiind reținute trei permise de conducere și retrase două certificate de înmatriculare.
De asemenea, s-a acționat pentru depistarea și sancționarea actelor de cerșetorie, precum și a persoanelor care practică prostituția stradală, fiind legitimate aproximativ 200 de persoane și verificate circa 100 de autoturisme.
Cu aceeași ocazie, au fost purtate discuții și cu privire la modificările legislative referitoare la modul de pedepsire a unor infracțiuni rutiere, precum și cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe cu efect psihoactiv.
 
  •  
 
Nu a respectat culoarea roșie a semaforului
 
 
Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Pitești au depistat un bărbat, de 53 de ani, din Râmnicu Vâlcea, care conducea un autoturism pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Pitești, și nu a respectat culoarea roșie a semaforului electric aflat în funcțiune.
Ca urmare a celor constatate, cei în cauză au fost sancționați contravențional, conform OUG 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
 
  •  
 
Acțiune de menținere a ordinii publice, desfășurată de polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș
 
 
În noaptea de 22 spre 23 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Mnicipiului Curtea de Argeș au acționat, pe raza municipiului Curtea de Argeș, pentru creșterea gradului de siguranță, prevenirea infracțiunilor contra persoanei și contra patrimoniului, precum și creșterea disciplinei rutiere.
Acțiunea a fost desfășurată de polițiști de ordine publică, poliție rutieră și investigații criminale.
Au fost verificate 192 de autovehicule, au fost efectuate 105 testări cu aparatele alcooltest și drugtest, și au fost legitimate 326 de persoane.
În urma abaterilor constatate, polițiștii au aplicat 61 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală de 13.690 de lei.
De asemenea, a fost întocmit un dosar penal în urma depistării, în trafic, a unui conducător auto sub influența alcoolului.
 
Exemple:
 
Polițiștii din cadrul Biroului Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș  au depistat un bărbat de 69 de ani, din Curtea de Argeș, care conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
Având în vedere că rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin.1 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
 
  •  
 
Acțiune de reducere a riscului rutier
 
 
În ziua de 22 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Topoloveni și Secțiilor de Poliție Rurală Călinești și Leordeni au acționat pe raza de competență, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră prin verificarea respectării regulilor de circulație și combaterea cauzelor generatoare de evenimente rutiere, cu accent pe depistarea și sancționarea conducătorilor auto care se deplasează cu viteză excesivă, precum și a celor care aleg să conducă în timp ce se află sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
 În cadrul acțiunii, au fost legitimate 68 de persoane, au fost verificate 62 de autovehicule și au fost testate, cu aparatele din dotare, 34 de persoane.
Ca urmare a abaterilor la regimul rutier constatate, polițiștii au aplicat 30 de sancțiuni contravenționale în valoare de 7.940 de lei, și au aplicat măsura complementară de reținere a două permise de conducere (dintre care unul pentru viteză) și de retragere a trei certificate de înmatriculare și a unui set de plăcuțe cu numere de înmatriculare.
 
  •  
 
Rezultat pozitiv la testarea cu aparatul din dotare
 
 
În ziua de 22 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Pitești au depistat un bărbat de 31 de ani, din municipiul Pitești, care conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu, existând suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi sub influența unei substanțe cu efect psihoactiv, iar în urma testării cu aparatul din dotare, rezultând indicii cu privire la posibila prezență a unei substanțe psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unei substanțe interzise.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența unei substanțe psihoactive, conform art. 336, alin.2 din Codul Penal, iar permisul de conducere a fost reținut, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
 
  •  
 
Activități de combatere a delictelor silvice
 
 
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Hârtiești au finalizat verificările privind activitățile de transport material lemnos efectuate de către un bărbat de 40 de ani, din Hârtiești, care nu are calitatea de transportator autorizat pentru această activitate.
În urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL 2.0, s-a stabilit că în perioada august – decembrie 2023, cel în cauză ar fi efectuat patru transporturi de material lemnos, transportând un volum total de ce depășește cu 9,336 metri cubi de material lemnos, limita legală pentru transportatorii neprofesioniști, care este de 20 de metri cubi pe an calendaristic.
Ca urmare a constatării încălcării prevederilor art. 19, alin. 2, lit. c, din Legea 171/2010, rap. la art. 12, alin. 1, lit. o, din Normele H.G. 497/2020, cel în cauză a fost sancționat contravențional, totodată fiind luată măsura complementară de confiscare valorică a cantității de 9,336 mc de material lemnos, în valoare de 2727,38 de lei.
 
 
          BIROUL DE PRESĂ

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ ArgeșAcțiuni de reducere a riscului rutier, desfășurate de Biroul Rutier Câmpulung

15 Apr 2024 325

IPJ ArgeșAcțiuni de reducere a riscului rutier, desfășurate de Biroul Rutier Câmpulung

03 Apr 2024 430

IPJ ArgeșAcțiuni de reducere a riscului rutier, desfășurate de Biroul Rutier Pitești

08 Mar 2024 448