IPJ Argeș Buletin de presă 19 septembrie

Activități preventive ale polițiștilor, la început de an școlar

În ziua de 18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv laȘcoala Primară Valea Hotarului și la Școala Gimnazială „Iosif Catrinescu”, ambele din comuna Dragoslavele.
În cadrul activităților au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, privind răspunderea contravențională și penală a minorilor și majorilor.
Totodată, au fost prezentate și riscurile consumului substanțelor cu efect psihoactiv, fiind prezentate aspecte specifice Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
De asemenea, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au acționat în incinta celor două unități școlare, pentru creșterea siguranței elevilor și a cadrelor didactice în spațiile școlare și adiacente acestora, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale, conform Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială, precum și a respectării prevederilor legale privind comercializarea și consumul  produselor din tutun, fapte ce constituie contravenții prevăzute de Legea nr. 349/2002.
De asemenea, în cadrul proiectului Roadpol Safety Days, polițiștii Biroului Siguranță Școlară Argeș, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, au desfășurat activități preventiv-educative la Școala Gimnazială „Negru Vodă” din municipiul Pitești.
Activitatea a avut ca obiectiv creșterea siguranței rutiere, prin crearea unei baze de cunoștințe privind normele de circulație, respectarea  regulilor care privesc circulația pietonilor pe drumurile publice, cunoașterea unor semne de circulație, respectarea semnificației semaforului șievitarea situațiilor care pot duce la implicarea în accidente.
De asemenea, activitățile au avut drept scop și informarea corectă a copiilor cu privire la rolul poliției în societate.
La activitățile desfășurate în ultimele 24 de ore au participat în total331 de elevi și 21 de cadre didactice.

Acțiuni de menținere a ordinii publice în Pitești

În ziua de 18 septembrie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești au desfășurat acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea oganizării pazei, precum și creștere a gradului de disciplină rutieră.
Tot în cadrul activităților din ultimele 24 de ore, au fost efectuate verificări cu privire la modul de organizare, precum și lamodul de executare a serviciului de pază, la mai multe societăți comerciale și unități de învățământ.
Ca urmare a abaterilor constatate, polițiștii au aplicat, în total, 57 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.570 de lei, fiind aplicate și măsurile complementare de reținere a 3 permise de conducere și retragere a 7 certificate de înmatriculare.

Dintre sancțiunile aplicate, 42, cu o valoare totală de 9.990 de lei, au fost la regimul rutier, având ca măsuri complementare reținerea a 3 permise de conducere (2 pentru nerespectarea semnificației culorii roșu a semaforului electric), și retragere a 7 certificate de înmatriculare și a unui set de placuțe cu numărul de înmatriculare (2 pentru valabilitatea I.T.P. expirată, unul pentru aplicarea de folii pe geamuri și pe lămpile de iluminat-semnalizare ale autoturismului, unul ca urmare a depistării unui autovehicul fără poliță de asigurare obligatore - R.C.A., valabilă).
În cadrul activităților desfășurate pe linie rutieră, polițiștii Secției 2 Poliție Pitești au depistat, în noaptea de 18 spre 19 septembrie a.c., un tânăr de 19 ani, care conducea un autoturism fără a deține permis de conducere, în cauză fiind întocmit dosar penal conform art. 335 alin. 1 și 3 din Codul Penal.
De asemenea, 8 dintre sancțiuni, în valoare totală de 3.900 de lei, au fost aplicate în temeiul Legii 61/1991 privind normele de conviețuire socială.

Verificările privind organizarea pazei au fost desfășurate de către polițiștii compartimentelor specializate, respectiv Sisteme de securitate private, împreună cu polițiști de ordine publică, la un total de 25 de obiective, fiind aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.600 de lei, după cum urmează:
  • - Au fost verificate, pe timp de noapte, 11 obiective asigurate cu pază umană, împrejurare în care au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 600 de lei, conform Legii 333/2003 privind paza obiectivelor și bunurilor. Sancțiunile au fost aplicate ca urmare a faptului că 2 paznici au fost depistați efectuând serviciu în timp ce se aflau sub influența alcoolului, iar alți doi paznici au fost depistați încălcând consemnul postului, respectiv dormind.
  • - Au fost verificate alte 14 obiective, dintre care 4 unități școlare (2 licee, o școală gmnazială și o grădiniță cu program prelungit), 6 societăți comerciale din apropierea unor unități școlare, precum și alți 4 agenți comerciali. În urma verificărilor, la unul dintre agenții comerciali, de pe raza Secției 3 Poliție Pitești, s-a constatat că unitatea nu are efectuată analiza de risc la securitatea fizică, precum și faptul că nu dispune de sistem de alarmare la efracție sau alte măsuri de asigurare ale spațiului comercial. Ca urmare a abaterilor constatate, administratorul societății a fost sancționat contravențional, fiind aplicate două sancțiuni contravenționale, respectiv2.000 de lei, conform Legii 333/2003 privind paza obiectivelor și bunurilor, și avertisment, conform H.G. 301/2012 referitor la normele de aplicare ale Legii 333/2003.

Acțiuni de menținere a ordinii publice în mediul rural

În ultimele 24 de ore, polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Poiana Lacului au desfășurat activități pentru asigurarea și menținerea ordinii publice, creșterea gradului de disciplină în trafic, prevenirea faptelor săvârșite cu violență verbală sau fizică, precum și prevenirea faptelor contra patrimoniului.
Ca urmare a abaterilor constatate în cursul zilei de ieri, polițiștii au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.825 de lei, și au reținut un permis de conducere (nerespectarea semnalelor polițistului rutier), au retras un certificat de înmatriculare și un set de plăcuțe cu numărul de înmatriculare (ca urmare a depistării unui autovehicul având valabilitatea I.T.P. expirată și fără poliță de asigurare obligatore - R.C.A., valabilă).
Totodată, cadrul activităților desfășurate pe linie rutieră, polițiștii Secției de Poliție Rurală Poiana Lacului au depistat, în noaptea de 17 spre 17 septembrie a.c., o tânără de 18 ani, care conducea un autoturism fără a deține permis de conducere, în cauză fiind întocmit dosar penal conform art. 335 alin. 1 și 3 din Codul Penal, precum și un alt bărbat, de 42 de ani, care conducea un autoturism în timp ce se afla sub influența alcoolului, cu o valoare a alcoolemiei mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, în cauză fiind întocmit dosar penal conform art. 336 alin. 1 din Codul Penal. 

Depistați de polițiști în timp ce conduceau fără drept

În noaptea de 18 spre 19 septembrie a.c., în jurul orei 01:00, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Piteștiau depistat un tânăr de 19 ani, din Corbi, care conducea un autoturism pe str. Grigorești din municipiul Pitești, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române, a rezultat că cel în cauză nu figurează ca deținător de permis de conducere.
În aceeași împrejurare, a fost identificat și un tânăr de 20 de ani, din Pitești, proprietar al autoturismului, despre care s-a stabilit în urma verificărilor preliminare că i-ar fi încredințat autovehiculul spre a fi condus pe drumurile publice, cunoscând că cel în cauză nu deține permis de conducere.
Ca urmare a celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335, alin. 1 și 3 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârșite.
În noaptea de 17 spre 18 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Poiana Lacului au depistat o tânără de 18 ani, din Poiana Lacului, care conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române, a rezultat că cea în cauză nu figurează ca deținător de permis de conducere.
În aceeași împrejurare, a fost identificat în habitaclul autovehiculului și un tânăr de 19 ani, din Poiana Lacului, despre care s-a stabilit în urma verificărilor preliminare că i-ar fi încredințat autovehiculul spre a fi condus pe drumurile publice, cunoscând că aceasta nu deține permis de conducere.
Ca urmare a celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335, alin. 1 și 3 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârșite.

Conducea sub influența alcoolului

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Poiana Lacului au depistat un bărbat de 42 de ani, din Mioveni, care conducea un autoturism pe DJ 703E, pe raza comunei Băbana, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
Rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, însă cel în cauză a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 337 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri argeșeni au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, în mod deosebit a conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate în ultima zi a săptămânii trecute, au fost aplicate 224 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 45.000 de lei. Totodată polițiștii structurilor rutiere au reținut, în vederea suspendării dreptului de circulație, 11 permise de conducere și au fost retras 11 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În județul Argeș Profesor, arestat pentru agresiune sexuală. O agresase pe minoră chiar în incinta liceului

19 Mar 2024 558

IPJ ArgeșActivități preventive desfășurate de polițiști cu elevii

08 Feb 2024 469

Bărbat decedat într-un incendiu în județul Argeș! Victima, găsită carbonizată

15 Jan 2024 823

UPDATE Directorul aeroportului din Sibiu, implicat într-un accident rutier mortal în județul Argeș! Un bărbat a murit și alte trei persoane au fost rănite (GALERIE FOTO)

10 Jan 2024 824

Femeie acroșată de un tren de călători! Victima, transportată la spital

10 Jan 2024 781

Bărbat găsit decedat într-un canal din municipiul Curtea de Argeș. A fost deschisă o anchetă

08 Jan 2024 554

UPDATE. Eveniment rutier în Argeș. Un autoturism a fost proiectat într-o țeavă de gaze!

07 Jan 2024 713

Femeie de 44 de ani din București, violată de mai mulți tineri într-un bar din județul Argeș! Suspecții au filmat totul

06 Jan 2024 6838

Șoferul unui tractor a ignorat legile rutiere! Iată cum s-a aventurat în trafic

04 Jan 2024 697

Bărbat de 73 de ani, găsit decedat într-un lac din județul Argeș

03 Jan 2024 796

Sute de kilograme de articole pirotehnice, indisponibilizate de polițiștii din Argeș

30 Dec 2023 742

O femeie și fiul său de 8 ani, răniți în incendiul ce le-a cuprins apartamentul. Polițiștii au întocmit dosar penal

27 Dec 2023 947

În Argeș Bărbat reținut de polițiști după agresarea fostei soții

26 Dec 2023 853

Femeie, din Argeș, reținută pentru furt calificat. Aceasta a sustras 63.000 euro din cutia de valori a tatălui ei

24 Dec 2023 895

Tânără de 19 ani, decedată într-un accident rutier în Argeș! Alți doi tineri, răniți (GALERIE FOTO)

16 Dec 2023 1367