IPJ Buzău Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară

Nr. 128 din 18 aprilie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din data de 17 aprilie 2024
 
Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară
 
În ziua de 17 aprilie a.c., ofițeri din cadrul Biroului Siguranță Școlară împreună cu polițiști de proximitate au desfăşurat activităţi preventive cu elevii a două unităţi de învăţământ din municipiul Buzău.
Poliţiştii au trecut pragul Liceului de Arte „Margareta Sterian”  Buzău și Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” Buzău.
Activităţile s-au desfășurat sub egida proiectelor educaționale ”Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, având ca scop prevenirea comportamentului violent, respectiv cunoașterea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.
Activităţile au urmărit creșterea gradului de informare pe linia prevenirii infracțiunilor comise cu violență. Elevii au fost consiliați și le-au fost făcute recomandări cu privire la sporirea atenției atunci când iși fac prieteni, să analizeze singuri riscurile la care se expun, pe baza educației primite și a propriei experiențe, iar atunci când sunt jigniți sau sunt victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, să anunțe profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați.
          Desfășurarea acestor activități a urmărit conștientizarea și generarea unei schimbări de atitudine, astfel încât să se prevină comportamentele violente între elevi. 
 
  •  
Tineri bănuiți de furt, reţinuţi de polițiști
 
La data de 17 aprilie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău au identificat principalii bănuiți de săvârșirea infracțiunii de furt.
Fapta a fost sesizată în aceeași zi de către persoana vătămată, un tânăr de 25 de ani, din Buzău.
Din cercetări a reieşit că bănuiții, doi tineri de 16 și 17 ani, din Săgeata și Rușețu, ar fi profitat de condițiile medicale ale persoanei vătămate și i-ar fi sustras borseta ce conținea un telefon mobil și 600 de lei.
În scurt timp, poliţiştii i-au depistat pe cei doi, în municipiul Buzău şi i-au condus la sediul poliţiei pentru audieri.

În urma probatoriului administrat, polițiștii au luat măsura reținerii bănuiților pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, iar cercetările sunt continuate sub coordonarea parchetului.
 
  •  
A pornit la drum dinspre Vrancea către Buzău și s-a ales cu sancţiuni pentru abateri la regimul rutier în ambele județe.
 

La data de 17 aprilie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 93 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 10 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 45 şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia unul a predat permisul de conducere pentru următoarele 90 de zile.
Alte 9 permise de conducere au fost reţinute conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru efectuarea necorespunzătoare a manevrei de depășire, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului și pentru neprezentarea în termenul de 24 de ore la poliție în urma unui accident care s-a soldat doar cu pagube materiale.
De asemenea, au fost aplicate 16 sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Verificările specifice s-au realizat cu sprijinul aplicației eDac, noul sistem de verificare a documentelor, operaționalizat în contextul aderării României la Schengen.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 81.000 de lei.
Poliţiştii au efectuat peste 190 de testări cu aparatele etilotest și drugtest, care au indicat valori pozitive în 5 situații.
În toate cele 5 cazuri, alcooltestul a înregistrat valori sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, așa că șoferii s-au ales cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
Tot ieri, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul ale cărui placuțe cu numărul de înmatriculare au fost retrase.
Este cazul unui bărbat de 44 de ani, din Ilfov, ce a fost oprit în trafic de către polițiștii rutieri pe DN2E85, în Poșta Câlnău, deoarece nu avea montate pe autovehicul plăcuţele cu numărul de înmatriculare.
În urma verificărilor specifice, polițiștii au constatat că plăcuțele cu numărul de înmatriculare au fost retrase în aceeași zi de către un echipaj de poliție din cadrul  Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, deoarece autoturismul nu avea asigurare obligatorie. Bărbatului i-a fost eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, însă acesta şi-a continuat drumul la volanul maşinii.
 
PENTRU SIGURANŢA DEPLASĂRILOR DUMNEAVOASTRĂ,
POLIŢIA RUTIERĂ VĂ RECOMANDĂ:
 
  • Circulaţi cu viteză moderată! Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic generează accidente grave de circulaţie;
  • Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Alcoolul diminuează considerabil reflexele;
  • Folosiţi centura de siguranţă! Acest accesoriu vă poate salva viaţa!
  • Pentru opriri, alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate;
  • Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (detectoare radar, aparate GPS, casetofoane, telefoane mobile, genţi, borsete, aparate foto, etc.);
  • Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi de politeţea rutieră;
  • Nu luaţi în maşină persoane necunoscute, mai ales pe timpul nopţii;
  • Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia;
  • Dacă pe traseu sesizaţi ceva suspect, iar situaţia nu vă permite să interveniţi, anunţaţi imediat Poliţia la numărul unic de urgenţă 112.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Buzău Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară și Centrul Operaționa

24 Apr 2024 326

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară

23 Apr 2024 310

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Prevenirea Criminalității și Siguranţă Şcolară

22 Apr 2024 261

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară și Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității

29 Mar 2024 325

IPJ BuzăuReținut de polițiști pentru violare de domiciliu și furt calificat

14 Mar 2024 538

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară și Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității

13 Mar 2024 438

IPJ BuzăuBănuit de tentativă la furt calificat dintr-un lăcaș de cult identificat de polițiști

24 Oct 2023 521

IPJ BuzăuAcțiuni preventive desfășurate de polițiști

02 Aug 2023 601

IPJ BuzăuAcțiuni preventive desfășurate de polițiștii Biroului Siguranță Școlară

26 Apr 2023 715