ISU Giurgiu Șapte incendii de vegetație uscată și stuf, în ultimele ore

COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 43 din 08.02.2024
 
Șapte incendii de vegetație uscată și stuf, în ultimele ore
          Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a șapte incendii, în următoarele localități:
  • Cămineasca - a ars vegetație uscată, pe o suprafață de aproximativ 12 ha;
  • Naipu - a ars vegetație uscată, pe o suprafață de aproximativ 3.000 mp;
  • Milcovățu - au ars aproximativ 3.000 mp vegetație uscată și stuf;
  • Cornetu (Ilfov) - au ars aproximativ 30 mp vegetație uscată;
  • Mihăilești - a ars vegetație uscată, pe o suprafață de aproximativ 30 mp;
  • Putineiu - a ars vegetație uscată, pe o suprafață de aproximativ un ha;
  • Comasca - a ars vegetație uscată, pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp.
Pentru stingerea acestor incendii au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Mihăilești, Detașamentelor Giurgiu și Bolintin Deal, cu șapte autospeciale. Cel mai probabil, acestea s-au produs din cauza focului deschis în stații deschise și a fumatului în locuri neprotejate corespunzător.
Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.
Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
 
                       Compartimentul Informare și Relații Publice

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU GiurgiuȘapte incendii de vegetație uscată, în ultimele ore

25 Mar 2024 277

ISU GiurgiuȘapte incendii de vegetație uscată, în ultimele ore

25 Mar 2024 296

ISU Giurgiu Șapte incendii, în ultimele ore

29 Sep 2023 541

ISU Giurgiu Intervențiile pompierilor, în ultimele ore

14 Sep 2023 489

ISU GiurgiuȘapte incendii de miriște și vegetație, în ultimele ore

25 Aug 2023 434

Județul Giurgiu arde! Cel puțin șapte incendii au fost raportate în câteva ore

16 Aug 2023 955

ISU GiurgiuȘapte incendii, în ultimele ore

16 Aug 2023 501