ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată produse în Harghita, în mai puțin de patru ore

BULETIN  INFORMATIV
 
Trei incendii de vegetație uscată produse în Harghita, în mai puțin de patru ore
 În cursul zilei de ieri, 05 martie a.c., echipajele de stingere din cadrul Gărzii de Intervenție nr. II Toplița și Detașamentului Miercurea Ciuc au acționat pentru stingerea a trei arderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Gălăuțaș, Toplița și Miercurea Ciuc, evenimente soldate cu afectarea unei suprafețe totale de teren de peste 40 hectare.
    Cauza probabilă a incendiilor menționate a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deșeurilor ori a vegetației uscate.
Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă!
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.
Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
Tot ieri, pompierii militari harghiteni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească situată în localitatea Plăieșii de Jos.
Apelul care semnala producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita, în jurul orei 13.00, la fața locului fiind mobilizate operativ echipaje de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc și SVSU Plăieșii de Jos, cu trei autospeciale de stingere. Ajunși la adresa indicată de apelant, pompierii au constatat că incendiul se manifesta în interiorul anexei, fiind localizat de către SVSU, neexistând riscul propagării acestuia. Evenimentul, a cărui cauză probabilă a constituit-o jarul căzut din sistemul de încălzire, s-a soldat cu arderea pe interior a anexei, pe o suprafață de circa 20 mp, a mobilierului și a hainelor, dar și deteriorarea tavanului și a acoperișului. Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Concomitent cu misiunile de stingere a incendiilor, echipajele SMURD au intervenit pentru gestionarea a 9 situații de urgență, 9 persoane aflate în dificultate fiind asistate medical.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Aflați cum să reacționați în caz de nevoie și fiți pregătiți pentru a face față oricărei situații de urgență! Obțineți mai multe informații cu privire la modul de comportare accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență 👉 https://fiipregatit.ro.
De asemenea, aplicația mobilă DSU poate fi descărcată gratuit din App Store sau Google Play și oferă informații extrem de utile pentru a fi mereu pregătit.
 

                    COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată, stinse de pompierii harghiteni, în ultimele 24 de ore

05 Mar 2024 341

ISU Harghita Bilanțul misiunilor din ultimele 72 de ore

02 Oct 2023 553

ISU Harghita Trei incendii provocate de coșurile de fum în doar două ore

30 Mar 2023 566

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată, stinse de pompierii harghiteni, în ultimele 24 h

21 Mar 2023 1025