MAI Un sfârșit de săptămână solicitant pentru salvatorii din întreaga țară

 
BULETIN DE PRESĂ
17 iulie 2023
 
Un sfârșit de săptămână solicitant pentru salvatorii din întreaga țară
 
În ultimele 72 de ore, pompierii militari au gestionat 5.487 situații de urgență, dintre care 4.268 au fost solicitări pentru asistență medicală de urgență, aproape 4.300 de persoane fiind asistate de către echipajele medicale.
 
În afara cazurilor SMURD, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică s-au înregistrat 286 de incendii, dintre care 125 au fost arderi de vegetație, suprafața de teren afectată fiind de peste 500 ha.
 
Totodată, la nivel național, echipajele de intervenție au gestionat cu promptitudine 901 misiuni destinate protecției comunităților.
 
Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 20 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de salvatori, amintim:
 
Accidentul rutier produs între două autoturisme, sâmbătă după-amiază, pe raza municipiului Giurgiu, DJ 507. Ajunse la fața locului, echipajele operative au constatat că în evenimentul rutier au fost implicate patru persoane, dintre care două decedate. Cele două victime conștiente au fost asistate medical și transportate la spital pentru investigații medicale de specialitate.
 

Un alt eveniment rutier a avut loc duminică după-amiază, în județul Ialomița, localitatea Giurgeni, unde pompierii au fost solicitați să intervină în urma impactului dintre două camioane. În urma coliziunii, cele două autovehicule au luat foc, iar două persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență. Colegii noștri au stins incendiul cu promptitudine și au acționat pentru descarcerarea uneia dintre victime. După acordarea măsurilor de prim ajutor la fața locului, ambele persoane au fost transportate la o unitate medicală.
 
Intervenția echipajelor operative hunedorene care, duminică seară, au fost solicitate să intervină pentru salvarea a trei persoane rămase izolate pe o insulă de pe râul Strei. Ajunși la locul solicitării, pompierii militari au constatat că, în urma creșterii debitului apei și a curenților puternici, doi adulți și un minor au rămas izolați pe o insulă de aproximativ 80 mp, în mijlocul râului. După aproximativ o oră de eforturi susținute, salvatorii au adus la mal cele trei persoane. Intervenția a fost îngreunată de curenții puternici și de vizibilitatea redusă.

 
În ceea ce privește avertizarea populației, în perioada de referință au fost transmise 68 mesaje prin sistemul RO-ALERT pentru informarea cetățenilor cu privire la producerea unor posibile situații de urgență și prevenirea acestora. Astfel, la nivel național au fost transmise 55 de mesaje privind prezența urșilor în proximitatea comunităților, în județele AG, BC, BV, BZ, CV, GJ, HR, MS, NT și PH, iar alte 13 mesaje în contextul fenomenelor hidrometeorogice prognozate în județele AG, BV, BZ, CS, CT, DB, DJ, GJ, MH, OT, PH, TL și VL.
 
Pe lângă aceste situații, pompierii au acționat în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea activităților specifice din zona de frontieră.
 
În continuare, salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
 
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe AppStore și Google Play.
 
 
 
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua de ieri, solicitantă pentru salvatorii din întreaga țară. Cele mai importante misiuni gestionate de pompieri

08 Aug 2022 1134