Percepţia statutului de voluntar pentru situaţii de urgenţă, de către comunitate

Importanţa serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă la nivel local este evidentă atât din punctul de vedere al necesităţii de a asigura intervenţii oportune, cât şi din perspectiva activităţii  preventive desfăşurate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.
Efectele negative ale unei situaţii de urgenţă determină schimbarea percepţiei privind necesitatea măsurilor de protecţie, adoptarea unora noi sau îmbunătăţirea celor existente.
Procesul de dezvoltare a serviciilor voluntare trebuie să se realizeze pornind de la obiectivele de bază ale prevenirii: identificarea pericolelor de producere a situaţiilor de urgenţă corespunzătoare tipurilor de risc şi stabilirea de măsuri adecvate pentru a oferi răspunsul potrivit.
Ajutorul acordat semenilor în momentele grele reprezintă o caracteristică des întâlnită în cadrul comunităţilor. În cazul producerii unei situaţii de urgenţă, se observă tendinţa cetăţenilor de a se mobiliza în sprijinul victimelor evenimentului, avantajul adus de membrii serviciului voluntar în astfel de situaţii fiind dat de asigurarea materială şi de pregătirea acestora. Participarea cetăţenilor la prevenirea situaţiilor de urgenţă şi la acţiuni de intervenţie, în cadrul unor structuri cu organigrame şi atribuţii bine definite, nu constituie un element de noutate,  în trecut existând structuri similare ce funcţionau sub alte denumiri.
Cuantificarea percepţiei comunităţii cu privire la voluntariatul în situaţii de urgenţă trebuie să ţină cont de o serie de factori, cum ar fi: specificul cultural al fiecărei comunităţi şi tradiţia în domeniu, implicarea cetăţenilor în acţiuni de prevenire, numărul de persoane încadrate sau care doresc încadrarea în serviciu, atitudinea membrilor serviciilor voluntare faţă de activităţile pe care le desfăşoară şi nu în ultimul rând, gradul de implicare al autorităţii publice locale în dezvoltarea voluntariatului pentru situaţii de urgenţă.
Percepţia statutului de voluntar pentru situaţii de urgenţă în cadrul comunităţii nu este ferită de extreme. Există comunităţi care doresc perpetuarea unei tradiţii de zeci de ani şi în  care, cu prilejul zilelor comunei sau ale satului, membrii serviciului sunt prezentaţi întregii adunări, fiindu-le subliniate meritele deosebite. La polul opus, există unităţi administrativ-teritoriale în care cetăţenii de rând nu cunosc rolul serviciilor voluntare sau mai grav, nici măcar nu ştiu de existenţa acestora.
Cea mai elocventă carte de vizită a unui serviciu voluntar o reprezintă siguranţa resimţită de membrii comunităţii, clădită în timp, prin participarea activă la intervenţii şi diseminarea de informaţii utile privind comportamentul în situaţii de urgenţă.
Concluzionând, percepţia cetăţenilor cu privire la statutul de voluntar diferă în funcţie de particularităţile şi specificul fiecărei comunităţi, singurul element comun la nivelul judeţului fiind existenţa condiţiilor de îmbunătăţire a acesteia.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Interne Mobilizare pentru protejarea cetățenilor în week-end-ul de Florii

26 Apr 2024 356

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 11531

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3771

IGSU România sprijină spitalul de campanie iordanian din Fâșia Gaza (DOCUMENT)

14 Mar 2024 529

Discuții ale ministrului Afacerilor Interne cu reprezentanții aeroporturilor din țară, inclusiv Constanța și Tulcea

11 Mar 2024 491

DGAGrefier din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, trimis în judecată pentru comiterea a 5 infracțiuni

06 Mar 2024 325

Patricia, singura femeie din cei șapte tehnicieni din cadrul Unității Speciale de Aviație de la Tulcea, omagiată în Luna Femeii

04 Mar 2024 587

Imagini inedite Primele femei din România care au ajuns agenți de circulație (VIDEO)

02 Mar 2024 838

DGA Călărași-Persoană trimisă în judecată în stare de arest preventiv

21 Feb 2024 393

O firmă de turism dă în judecată ISU Dobrogea. Dosarul, pe rolul Judecătoriei Constanța

15 Feb 2024 788

Ministrul Cătălin Predoiu îi felicită pe polițiștii care au depistat peste 5 milioane de comprimate cu droguri în Portul Constanța

12 Feb 2024 581

SURSE Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu reprezentanţi ai sindicatelor din poliţie şi din penitenciare,

23 Jan 2024 732

MAI, precizări privind bugetul pentru plata pensiilor fostelor cadre

22 Jan 2024 805

Efectivele MAI au intervenit în peste 3.000 de evenimente în ultimele 24 de ore

17 Jan 2024 588

Misiunile efectivelor MAI în ultimele 24 de ore

14 Jan 2024 586