După două săptămâni de intense dezbateri şi negocieri, ministrul László Borbély a încheiat lucrările celei de a 19-a Sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă

La sediul ONU, New York, în dimineaţa zilei de 14 mai 2011, după mai multe nopţi de dezbateri, ministrul mediului şi pădurilor László Borbély, în calitatea de Preşedinte a CSD19, a încheiat lucrările celei de-a 19-a Sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă (CSD19), fără a se ajunge la un acord comun privind rezultatul CSD19 - opţiunile de politică şi măsurile practice pentru accelerarea implementării politicilor la nivel global în domeniile Transport, Chimicale, Managentul deşeurilor, Minerit, şi Cadrul decenal al programelor privind consumul şi producţia durabile.

După cele două săptămâni de intense negocieri, în seara zilei de 13 mai 2011, exista un consens pentru trei domenii tematice - Transport, Minerit, Cadrul decenal al programelor privind consumul şi producţia durabile. După consultarea în Biroul CSD19, precum şi cu principalii actori de negociere, ministrul László Borbély şi-a asumat decizia prezentării în sesiunea plenară a unui document care a încercat să apropie toate punctele de vedere privind opţiunile de politică şi măsurile practice pentru accelearea implementării la nivel global a celor cinci domenii tematice. Documentul propus de Preşedintele CSD19 a primit aprecieri pozitive din partea Statelor Unite al Americii, Uniunii Europene, Japoniei, recunoscând că este un document echilibrat şi care reflectă în mod eficient dezbaterile ce au avut loc, acestea fiind în favoarea adoptării documentului ca rezultat al CSD19.

Grupul G-77/China s-a opus adoptării documentului, formulând o serie de propuneri, precum şi refuzul de a agrea textul fără o referire privind drepturile popoarelor care trăiesc sub ocupaţie străină, susţinută de Liga Statelor Arabe. După numeroase dezbateri în consultări separate, a fost convocată plenara, însă nu a existat consensul necesar pentru adoptarea documentului propus de Preşedintele CSD19.

Rolul ministrului László Borbély, în calitatea sa de Preşedinte al CSD19 a fost deosebit de important, în medierea şi apropierea punctelor divergente ale fiecărui domeniu tematic, discuţiile cu principalii negociatori în momentele în care exista pericolul unui blocaj al negocierilor, urgentarea procesului de negociere. Coordonarea şedinţelor Biroului CSD19, precum şi activitatea experţilor din echipa naţională a Preşedintelui CSD19 au fost esenţiale în finalizarea textelor pentru Transport, Minerit şi Cadrul decenal al programelor privind Consumul şi Producţia Durabile - acesta fiind considerat cel mai sensibil domeniu tematic al CSD19.

Rezultatele CSD19 se puteau constitui în inputuri valoroase pentru Conferinţa ONU privind Dezvoltarea Durabilă (Conferinţa „Rio+20") ce va fi organizată anul viitor la Rio de Janeiro în Brazilia. Acum rezultatul sesiunii va fi un Rezumat al Preşedintelui CSD19 care va conţine documentul propus de ministrul român. La finalul sesiunii ministrul László Borbély a declarat: „Regret că nu am putut să ajungem la un consens în privinţa stabilirii unor linii politice la nivel global privind cele cinci domenii tematice aflate în dezbaterea actualei sesiuni ale Comisiei. Nu am reuşit să ne înţelegem şi să stabilim ce avem de făcut pentru viitor. Trebuie să recunosc că există multe dificultăţi în agrearea unui consens, nereuşind să facem un pas înainte în stabilirea şi implementarea obiectivelor noastre comune de dezvoltare durabilă." Mesajele pe care va trebui să le transmitem către comunitatea internaţională în domeniul dezvoltării durabile vor fi că, pe lângă înaintarea Rezumatului Preşedintelui CSD19, va trebui să utilizăm experienţa dobândită, în special în conştientizarea sensibilităţilor care pot bloca procese viitoare de negociere în domeniul dezvoltării durabile - aşa cum este Conferinţa Rio+20, al cărui proces de pregătire este în plină desfăşurare şi la care considerăm că România va trebui să îşi asume un rol activ.

Menţionăm că în cursul dimineţii de vineri 13 mai, ministrul László Borbély a prezidat Dialogul ministerial referitor la aşteptările privind rezultatele viitoarei Conferinţe Rio+20, în deschiderea căreia Secretarul General ONU, domnul Ban Ki-moon a declarat că „este esenţial, pentru a avea o contribuţie pentru Conferinţa Rio+20, să avem o finalizare a negocierilor în sensul unei agreări acum la CSD19 a unui rezultat pozitiv. Modul eficient în care au fost coordonate dezbaterile de până acum, oferă şanse mari ca cest lucru să se întâmple."

Direcţia de Comunicare


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu" din Constanța închiriază teren de sport (DOCUMENT)

19 May 2024 383

Proiectul „Caravana Redescoperă Oina“ continuă la Constanța cu ediția a doua (GALERIE FOTO)

19 May 2024 312

Padel Club Constanța SRL și-a deschis punct de lucru în stațiunea Mamaia

19 May 2024 342

Licitații publice O firmă din Ghindărești repară terenurile de sport amplasate pe domeniul public al municipiului Constanța (DOCUMENT)

18 May 2024 559

Zilele Constanței 2024 Multă mișcare, distracție, concursuri și premii la CSM Sport Corner (GALERIE FOTO)

18 May 2024 541

Constanța Emoționant! Prima promoție a Liceului nr. 5 (Decebal), întâlnirea de 50 de ani de la absolvire. Cunoscuți oameni de sport în acea generație (GALERIE FOTO)

17 May 2024 2073

De Zilele Constanței 2024, iubitorii de mișcare și distracție sunt invitați din nou la CSM Sport Corner

17 May 2024 593

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 7021

Editorial Simona Halep. Dragostea sa pentru tenis e prea mare pentru a fi înfrântă de ceva

15 May 2024 696

Școala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul“ Constanța reabilitează fațada sălii de sport (DOCUMENT)

14 May 2024 544

Cumpăna, județul Constanța, gazda Olimpiada Națională a Sportului Școlar - faza Națională la Handbal gimnaziu băieți și-a desemnat câștigătorii! (FOTO)

12 May 2024 677

Ministerul Apărării repară cazarma 2749 Mangalia! Se va realiza, printre altele, o spălătorie auto tip self service și o parcare (DOCUMENT)

11 May 2024 635

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 622

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 930

Cine va ridica autovehiculele abandonate din municipiul Mangalia? (DOCUMENT)

07 May 2024 587