Comunitățile locale trebuie să beneficieze de avantajele patrimoniului lor cultural

 Ca principali moștenitori ai patrimoniului cultural, comunitățile locale sunt principalii responsabili, dar, în același timp, trebuie să fie și principalii beneficiari ai avantajelor pe care acesta le aduce, susține o rezoluție a Parlamentului European adoptată marți. Managementul integrat, finanțările din surse multiple, controlul calității lucrărilor efectuate cu finanțare europeană și aplicarea principiului guvernanței participative în acest domeniu ar trebui să contribuie la dezvoltarea potențialului cultural și economic al patrimoniului.

"Importanța acestui text rezultă chiar din titlu: o abordare "integrată" : integrată în tot ceea ce s-a întâmplat în trecut și ce se întâmplă astăzi. Chiar și criza actuală a imigrației își găsește explicația în distrugerea culturilor /civilizațiilor, iar rezolvarea nu poate fi în final decât una culturală", a declarat raportorul Mircea Diaconu (ALDE, RO). 

Sprijin financiar accesibil
Operatorii culturali ar trebui să aibă acces la toate informațiile şi finanțările disponibile pentru proiectele lor culturale, întrucât fragmentarea informației este descurajantă pentru cererile de finanțare. Parlamentul cere astfel crearea unui portal unic de informare privind toate programele, oportunitățile de finanțare și cele mai bune practici din domeniul patrimoniului tangibil şi intangibil. 

Statele membre sunt încurajate să folosească anumite avantaje fiscale, precum reduceri de TVA sau alte taxe, pentru operatorii care lucrează în domeniul conservării sau restaurării de bunuri culturale de patrimoniu. 

Mai multă cooperare și utilizarea instrumentelor digitale
Comunitățile locale, regiunile și celelalte organisme din acest domeniu sunt încurajate să participe și să încurajeze modelul guvernanței participative în gestionarea patrimoniului cultural. Noi instrumente legislative care să permită implementarea și folosirea acestui model trebuie dezvoltate de statele membre, se arată în textul rezoluției.

Parteneriatele public-privat sunt de asemenea încurajate, iar Parlamentul subliniază importanța controlului calității lucrărilor efectuate în acest domeniu, cerând Comisiei Europene să includă acest principiu printre criteriile de administrare si finanțare a programelor europene. 

Rezoluția recomandă de asemenea statelor membre o mai bună utilizare a oportunităților de digitalizare, atât ca instrumente pentru conservarea patrimoniului, cât și ca resurse educaționale sau de cercetare, prin dezvoltarea unor cursuri speciale sau a unor proiecte de cercetare pentru personalul care lucrează în domeniul cultural. 

Recunoașterea și protejarea patrimoniului cultural
Parlamentul propune ca 2016 să fie Anul European al Patrimoniului Cultural, cu un buget adecvat. 

Rezoluția Parlamentului European atrage de asemenea atenția asupra altor amenințări la adresa patrimoniului cultural, pus în pericol nu numai de ravagiile timpului, dar în special de către diversele spolieri ale siturilor arheologice, războaie sau violări ale identității culturale și religioase. 

Parlamentul cere Comisiei să susțină și să organizeze o mai bună coordonare a eforturilor statelor membre care luptă împotriva furturilor, exporturilor şi traficului de obiecte culturale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ITM Constanța Victimele accidentelor de muncă, onorate de Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă

26 Apr 2024 7

Societatea Agricola Spicul și UAT Corbu, părți într-un dosar de pe rolul Judecătoriei Constanța

26 Apr 2024 8

Primăria Constanța Linia 100M își reia activitatea

26 Apr 2024 146

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 26 aprilie 2024

26 Apr 2024 109

MAEParticiparea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO

26 Apr 2024 108

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

26 Apr 2024 89

Elevii și preșcolarii intră în vacanță! Când vor reveni la cursuri

26 Apr 2024 213

Mai multe evenimente programate astăzi la Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii la malul mării

26 Apr 2024 285

Calendar ortodox, 26 aprilie 2024. Iată ce sărbătoare este astăzi

26 Apr 2024 325

Porniți la drum? Cum se circulă în această dimineață pe drumurile din țară! Situația pe Autostrada A2 București-Constanța

26 Apr 2024 199

Horoscop pentru vineri, 26 aprilie 2024! Se anunță petreceri și întâlniri romantice pentru unii nativi

26 Apr 2024 323

Cum va fi vremea în zilele următoare, în Dobrogea?

25 Apr 2024 501

Întreruperi de curent în Constanța Cine este vizat de lucrările Rețele Electrice Dobrogea, vineri?

25 Apr 2024 508

Baschet CSM Constanța a cedat dramatic în primul meci cu BC CSU Sibiu

25 Apr 2024 469

CN APM Constanța, la judecată cu două firme din București. Stadiul dosarului

25 Apr 2024 399