Conectarea Europei - 30 de miliarde de euro in slujba unui deziderat european - Piață liberă, investitori privați, preturi mici

Joi, 27 iunie, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord privind Mecanismul Conectarea Europei, noul Fond European in valoare de 30 de miliarde de Euro destinat finanțării  proiectelor de interes comun in infrastructura pentru rețelele trans-europene de transport, energie si telecomunicații.
 
Raportorul Adina Vălean (PNL, Romania) a declarat: "Am reușit sa transmitem mesajul corect către Comisie si Consiliu, si anume ca bugetul Mecanismului Conectarea Europei trebuie folosit cat mai eficient. In condițiile unor necesitați de 1000 de miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii energetice si a unui deficit de finanțare de 250 de miliarde până in 2020, instrumentele financiare reprezintă soluția prin care se poate crea un efect multiplicator pentru fiecare euro investit din bani publici europeni.
 
Am reușit foarte greu sa schimbam paradigma alocării finanțării publice europene prin granturi, si focalizam finanțarea spre proiecte europene care sa aducă plus-valoare. Aceasta este, cred, singura soluție in climatul economic actual, de a realiza modernizarea rețelelor de transport, energie si de a readuce creșterea economica.
 
Criza datoriilor suverane a determinat instituțiile financiare sa mizeze pe tranzacțiile cu guverne in căutare de lichidități in detrimentul proiectelor si a companiilor private. De aceea, utilizarea banilor europeni prin instrumente financiare poate rezolva problema finanțării private a companiilor ce doresc sa investească in infrastructura.. Mai mult, prin acest mecanism, promotorii de proiecte beneficiază de eticheta de Proiect de Interes Comun European ce le creste gradul de atractivitate reducând, in același timp, costurile finanțării acestor proiecte.
 
Romania la rândul ei va trebui sa schimbe viziunea asupra energiei, sa utilizeze instrumente moderne de finanțare a infrastructurii, deschizând astfel accesul la lichiditățile băncii Europene de Investiții si ale investitorilor instituționali. Aceasta schimbare de paradigma poate fi o oportunitate prin care Romania sa devina o piața mai atractiva si sa isi schimbe modul in care participa la jocul European.
 
Eșecul previzibil al proiectului Nabucco arata ca nu statele, ci companiile puternice si competitive cele sunt capabile sa angajeze si sa duca la bun sfârșit proiectele majore de infrastructura energetica.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Autoturism electric, implicat într-un accident, pe strada Cibinului (FOTO+VIDEO)

03 May 2024 930

Constanța Accident pe Autostrada Soarelui, lângă Ciocârlia

03 May 2024 680

Știri Constanța Un autoturism cu numere de Ialomița a intrat în mai multe mașini, în zona Hotelului Nevada

02 May 2024 988

Horoscop pentru joi, 02 mai 2024. Află cum va fi ziua de azi pentru zodia ta

02 May 2024 519

Alertă lângă o stație GPL O camionetă, cuprinsă de flăcări, pe Șoseaua Mangaliei! (FOTO+VIDEO)

01 May 2024 1687

Mai multe mașini avariate în zona unor localuri din Constanța (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 2131

Știri Constanța azi UPDATE. LIVE VIDEO. Accident rutier mortal, la ieșire din 2 Mai spre Mangalia. Mașină răsturnată (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 9475

Horoscop pentru luni, 29 aprilie 2024. Segmentul financiar atrage atenția în mod deosebit unuia dintre nativii zodiacului

29 Apr 2024 567

Știri Constanța azi Accident mortal în Sinoe! Un tânăr de doar 21 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 6731

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 535

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 543

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3792

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 622

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 1062

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2696