Corina Cretu - "Comisia Europeana nu isi poate permite divergente interne in fata nevoii de ajutor a tarilor afectate de inundatii"

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene sa puna la punct un sistem coordonat de reactie la dezastre naturale, pentru a evita contradictiile intre pozitiile publice ale comisarilor, cum s-a intamplat, zilele trecute, in cazul fondurilor disponibile pentru ajutorarea tarilor afectate de inundatii.

"Inundatiile din ultimele saptamani, care au afectat grav centrul si estul Europei, si caracterul transfrontalier al catastrofelor determinate de schimbarile climatice ne obliga la o actiune coordonata la nivelul Uniunii Europene. Din pacate, divergentele recente intre comisarii pentru Buget, Janusz Lewandowki, si pentru Ajutor umanitar şi reacţia la situaţii de criză, Kristalina Georgieva, indica o serie de carente in gestiunea raspunsului la catastrofe. Fondul European de Solidaritate a fost creat dupa inundatiile grave din 2002, tocmai pentru a sustine victimele unor provocari similare. Din pacate, acest instrument de solidaritate comunitara nu isi poate indeplini acum menirea din cauza blocajului bugetar, care a fost determinat inclusiv de opozitia unor state membre fata de suplimentarea Fondului de solidaritate. Marea Britanie si celelalte tari care au pledat pentru reguli bugetare mai severe ar trebui acum sa explice victimelor inundatiilor de ce UE nu-i poate ajuta", a declarat Corina Cretu.

Europarlamentarul PSD a apreciat eforturile comisarului Georgieva pentru ca Uniunea Europeana sa poata veni in mod concret in sprijinul tarilor afectate de inundatiile care au produs, in ultimele saptamani, victime si pagube semnificative.

Vicepresedintele Socialistilor din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene regandirea Fondului de solidaritate dupa modelul bugetului pentru ajutor umanitar - disponibil pentru crizele umanitare din afara UE - astfel încât sumele sa poata fi alocate in regim de urgenta.

"Europa este predispusa la indundatii majore. Avem, din 2001, Mecanismul de Protectie Civila, exista acest Fond de Solidaritate, dar e evident ca frecventa si intensitatea dezastrelor, implicit nevoia sporita de asistenta, ne obliga la coordonare si eficienta mai mari. Capacitatea europeana de gestionare a catastrofelor naturale trebuie sa includa un sistem de prevenire si de evacuari preventive in caz de pericol si un centru de reactie urgenta, pentru a coordona interventia", a precizat europarlamentarul Corina Cretu, in interpelarea adresata Comisiei Europene.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Horoscop pentru luni, 06 mai 2024. Apar schimbări în domeniul profesional pentru una din zodii

06 May 2024 291

Autoturism electric, implicat într-un accident, pe strada Cibinului (FOTO+VIDEO)

03 May 2024 968

Constanța Accident pe Autostrada Soarelui, lângă Ciocârlia

03 May 2024 692

Știri Constanța Un autoturism cu numere de Ialomița a intrat în mai multe mașini, în zona Hotelului Nevada

02 May 2024 995

Horoscop pentru joi, 02 mai 2024. Află cum va fi ziua de azi pentru zodia ta

02 May 2024 523

Alertă lângă o stație GPL O camionetă, cuprinsă de flăcări, pe Șoseaua Mangaliei! (FOTO+VIDEO)

01 May 2024 1702

Mai multe mașini avariate în zona unor localuri din Constanța (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 2142

Știri Constanța azi UPDATE. LIVE VIDEO. Accident rutier mortal, la ieșire din 2 Mai spre Mangalia. Mașină răsturnată (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 9537

Horoscop pentru luni, 29 aprilie 2024. Segmentul financiar atrage atenția în mod deosebit unuia dintre nativii zodiacului

29 Apr 2024 569

Știri Constanța azi Accident mortal în Sinoe! Un tânăr de doar 21 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 6749

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 535

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 546

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3793

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 626

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 1063