PE adopta raportul Dacianei Sarbu privind comercializarea produselor biodestructive - 24.03.2009

PE adoptă raportul Dacianei Sârbu privind comercializarea produselor biodestructive

Strasbourg, 24 martie

Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o majoritate covârşitoare, raportul eurodeputatei PSD Daciana Sârbu privind comercializarea produselor biodestructive. Ca urmare a raportului, perioada de tranziţie, în timpul căreia piaţa produselor biodestructive va continua să fie reglementată de norme naţionale, va fi prelungită cu 4 ani  -şi nu doar cu 3 ani cum propusese iniţial Comisia Europeană-, până în 2014. Astfel, se evită retragerea unor produse importante de pe piaţă sau comercializarea lor ilegală, în lipsa stabilirii în timp util a listei comunitare în acest sens. Raportul a fost adoptat cu 652 voturi pentru, 6 împotrivă şi 17 abţineri.

Propunerea Comisiei Europene vizează revizuirea directivei 98/8/CE, deoarece evaluarea implementării a arătat că perioada până la 14 mai 2010, prevăzută pentru evaluarea substanţelor active folosite în produsele biodestructive, cu scopul de a le include într-o "listă comunitară pozitivă", nu este suficientă.

Perioada de tranziţie, în timpul căreia piaţa produselor biodestructive va continua să fie reglementată de norme naţionale, ar expira astfel fără ca lista pozitivă comunitară să fie stabilită. În practică, aceasta ar însemna că produse importante, cum ar fi dezinfectanţii utilizaţi în spitale, ar trebui retrase de pe piaţă începând cu 15 mai 2010. Pentru a evita acest efect nedorit, CE a propus o prelungire a perioadei de tranziţie cu trei ani, până la 14 mai 2013. În urma compromisului obţinut cu Consiliul în cadrul procedurii de codecizie, prima lectură, Parlamentul a propus prelungirea perioade cu 4 ani, până în 2014.

"Extinderea perioadei de tranziţie este extrem de importantă pentru a garanta că toate produsele biodistructive care conţin substanţe active vor fi comercializate pe piaţă în mod legal. Am considerat esenţial că revizuirea acestei Directive să se realizeze într-o primă lectură pentru a nu risca depăşirea programului de lucru pe 10 ani pentru examinarea sistematică a produselor biocide şi a evita implicit riscul retragerii lor de pe piaţă începând cu 2010. Prelungirea termenului va asigura timpul necesar statelor membre să evalueze aceste substanţe până în anul 2014 când revizuirea propriu-zisă a Directivei privind Biocidele va intra cel mai probabil în vigoare", a declarat Daciana Sârbu, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE.

Potrivit deputatei europene, un alt element propus în raport este limitarea la maxim doi ani a posibilităţii de a extinde în continuare termenele limită pentru dosarele rămase, prin procedura de comitologie, pentru a evita posibilitatea unei întârzieri pe termen nedefinit a întregului proces. Măsura este necesară pentru situaţia în care revizuirea Directivei nu va fi finalizată până în anul 2014.

"Elementele legate de protecţia datelor şi de fenomenul de 'free riding' prin care companiile fac uz de informaţiile înregistrate de alte companii în cadrul unei scheme la nivel naţional, vor fi adresate în revizuirea propriu-zisă a Directivei privind Biocidele", a precizat raportoarea. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU GiurgiuÎn siguranță, de Sărbătoarea Floriilor

26 Apr 2024 117

RAJA Constanța Se execută lucrări de întreținere a rezervoarelor din Năvodari, Sibioara și Corbu de Sus!

26 Apr 2024 245

RAJA Se oprește apa în Năvodari, Sibioara și Corbu de Sus! Vezi când

25 Apr 2024 359

Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA pune la bătaie peste 1,5 miliarde de lei pentru lucrările de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Constanța – Mangalia (DOCUMENT)

24 Apr 2024 589

Atenție! Se oprește apa caldă în mai multe zone din Constanța

24 Apr 2024 436

Sorin Grindeanu „Pas important pentru construcția unei noi autostrăzi - Alternativa Techirghiol”

23 Apr 2024 647

Constanța Apa caldă, oprită! Vezi unde

23 Apr 2024 643

Termoficare Constanța anunță oprirea căldurii și a apei calde în orașul Constanța. Lista punctelor termice afectate

22 Apr 2024 635

Razie de amploare a polițiștilor și jandarmilor în județul Constanța! Sute de sancțiuni, aplicate (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 508

Termoficare Constanța Mai mulți consumatori au rămas fără apă caldă la robinete. Lista completă

19 Apr 2024 605

Afaceri Constanța Primăria Nicolae Bălcescu va avea un sistem de distribuție gaze naturale. Iată cine va asigura dirigenția de șantier (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 564

Rapid București s-a despărțit de antrenorul Cristiano Bergodi. Cine va asigura interimatul

16 Apr 2024 580

Termoficare Constanța Se sistează energia termică pentru o zonă a municipiului Constanța!

16 Apr 2024 388

Avarie Termoficare Constanța. Iată ce constănțeni au rămas fără apă caldă

15 Apr 2024 499

De 1 Mai și Paște, CFR suplimentează trenurile spre litoral

14 Apr 2024 547