Reforma PAC Romania ar putea acorda mai usor ajutoare de stat pentru agricultori, prevedere sustinuta de eurodeputata Daciana Sarbu

Miercuri, 26 iunie, a avut loc la Bruxelles intrunirea Comisiei de Agricultura a Parlamentului European, pentru finalizarea acordului politic in privinta reformei Politicii Agricole Comune, cu participarea raportorilor PE in acest dosar si a comisarului Dacian Ciolos. Acordul contine si elemente sustinute in cadrul negocierilor de eurodeputata Daciana Sarbu, precum posibilitatea ajutoarelor de stat acordate de Romania in cazul platilor directe sub media europeana sau acordarea de plati suplimentare pentru tinerii fermieri.

Daciana Sarbu, membra a Comisiei de Agricultura a PE, considera ca versiunea de reforma agreata in cadrul acestui for contine puncte benefice pentru Romania, dar exista si elemente ce inca depind de negocierile ulterioare, in special cele legate de viitorul buget al UE: “S-a ajuns la un acord politic intre cele trei institutii - Parlament, Comisie si Consiliu - privind reforma PAC, insa punctele care tin de aspecte financiare cruciale precum: anvelopele nationale, suma platilor directe - convergenta externa, plafonarea subventiilor pentru marii fermieri au ramas deschise si nu pot fi negociate pana cand nu se va ajunge la un compromis privind cadrul financiar multianual 2014-2020. Aceste puncte urmeaza sa fie negociate cu Presedintia Lituaniana dupa incheierea discutiilor privind bugetul. Ulterior va avea loc votul in Comisia AGRI si in plen”.
 In viziunea eurodeputatei, punctele pozitive pentru Romania si care au fost deja inchise in urma negocierilor de miercuri sunt:
1. Statele membre care primesc plati directe sub media europeana pot completa suma per ha pentru a ajunge la media europeana, din bugete nationale. Daciana Sarbu a sustinut in cadrul negocierilor ca aceasta masura sa fie introdusa in beneficiul Romaniei si Bulgariei, in urma eforturilor sale prevederea fiind asumata de raportorul Parlamentului European in discutiile cu Consiliul si Comisia.

2. Tinerii fermieri pot beneficia de plati suplimentare per ha complementare platilor directe aferente suprafetei. Statele membre pot decide suprafata pentru care se acorda platile suplimentare, intre 25 si 90 ha. Daciana Sarbu a sustinut un amendament care solicita plati suplimentare acordate pana la 100 ha, iar acest compromis raspunde solicitarii. Acest program este obligatoriu - desi intentia Consiliului era ca el sa fie voluntar.
3. Programul pentru micii fermieri este mentinut cu titlu obligatoriu pentru toate statele membre si bugetul alocat prin acesta este de 1250 euro/ferma - care poate fi completat cu masuri pentru modernizarea fermelor sau alte programe specifice de dezvoltare rurala. Programul pentru micii fermieri poate folosi pana la 10% din anvelopa nationala a unui stat membru.
4. Statele membre vor avea posibilitatea sa redistribuie banii proveniti de la plafonare si modulare intre fermieri - adica fermele care au pana la 30 de ha pot beneficia de plati suplimentare pe ha.

5. Statele membre pot sprijini anumite sectoare cu nevoi specifice, cu plati cu valoare intre 8 si 13% din platile directe (pentru sectoare precum cel al bovinelor, ovinelor etc).
6. 30% din fondurile pentru dezvoltare rurala trebuie sa fie alocate pentru masuri de agro-mediu, managementul padurilor si arii cu handicapuri naturale.

Un element vulnerabil pentru Romania este eliminarea cotelor la zahar in 2017 si nu in 2020 asa cum au cerut atat Romania ca stat membru, cat si Parlamentul European. La eliminarea cotelor nu se propune un alt instrument de control al ofertei, ceea ce inseamna ca producatorii mari din statele puternice vor putea produce mai mult, la preturi mai mici, iar in acest context micii producatori din state precum Romania nu vor putea fi competitivi.

Principala schimbare introdusa de reforma PAC este dimensiunea mult mai pronuntata de protejare a mediului: un procent de 30% din platile directe va fi conditionat de aplicarea a 3 masuri de greening (diversificarea culturilor, crearea unei zone de interes ecologic - 5% din suprafata arabil in primii doi ani si 7% in ultimii ani - si pastrarea de pajisti permanente).
Alte prevederi importante presupun ca numele beneficiarilor de fonduri europene pentru agricultura sa fie publicate, cu exceptia numelor micilor fermieri. De asemenea, vor fi extinse drepturile de plantare pentru vita de vie pana in 2030 – prin cresterea graduala a suprafetei cultivate cu vita de vie cu 0,5% incepand din 2016 si implicarea mai activa a asociatiilor profesionale.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța azi Accident mortal în Sinoe! Un tânăr de doar 21 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 5107

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 508

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 508

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3755

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 603

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 1021

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2647

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3641

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 436

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1116

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 976

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 663

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 5219

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1187

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 858