Ucraina - deputaţii cer UE ajutor financiar, dar şi sancţiuni ţintite

UE trebuie să ajute financiar Ucraina, urgent, dar şi să pună în aplicare sancţiuni ţintite împotriva celor responsabili de violenţele din ţară, spun deputaţii într-o rezoluţie adoptată joi. Provocările majore cu care se confruntă Ucraina sunt realizarea unui dialog constructiv între forţele politice, menţinerea integrităţii teritoriale, lupta împotriva corupţiei şi organizarea alegerilor libere şi corecte.

Pentru a ajuta Ucraina să combată dificultăţile economice şi financiare, UE şi organizaţiile financiare ar trebui să ofere un pachet de redresare financiară pe termen scurt, dar şi lung, pentru a sprijini reformele necesare, spun deputaţii, cerând UE să fie în prima linie a organizării unei conferinţe a donatorilor pentru a strânge bani.

Menţinerea sancţiunilor

UE trebuie să pună în aplicare interdicţii de călătorie şi îngheţarea bunurilor în UE pentru responsabilii de violenţele din Ucraina, conform acordului statelor membre din 20 februarie, se arată în rezoluţie. Deputaţii cer de asemenea statelor UE să oprească fluxul de bani "delapidaţi" din Ucraina.

Cei care au utilizat greşit puterile pe care le-au avut şi sunt responsabili de crimele împotriva cetăţenilor ucraineni trebuie să fie judecaţi independent, se arată în text. O entitate independentă internaţională ar trebui să investigheze încălcările drepturilor omului, se mai spune.

Viitorul european al Ucrainei

Rezoluţia reiterează faptul că UE este gata să semneze un acord de asociere şi un acord comercial cu Ucraina, de îndată ce se rezolvă criza politică. Dar parteneriatul nu este "scopul final al cooperării UE-Ucraina", se mai arată. Deputaţii subliniază că Tratatul UE permite oricărui stat european, inclusiv Ucrainei, să depună candidatura pentru aderare la UE, cu condiţia de a respecta democraţia, libertăţile fundamentale şi drepturile omului şi ale minorităţilor, asigurând statul de drept.

Lupta împotriva corupţiei, dar fără vânătoare de vrăjitoare

UE ar trebui să ajute noul guvern al Ucrainei să lupte împotriva "corupţiei endemice" care afectează dezvoltarea Ucrainei, spun deputaţii.

Rezoluţia cere tuturor părţilor să nu lase loc "spiritului de răzbunare", ci să se angajeze într-un dialog politic inclusiv pentru a ajunge la compromisuri şi pentru a evita "răzbunarea extrajuridică".


Noii lideri ai Ucrainei ar trebui să se distanţeze de extremişti şi să evite provocările care ar putea stimula "mişcările separatiste", avertizează deputaţii, adăugând că trebuie să respecte drepturilor minorităţilor din ţară, inclusiv dreptul de a folosi limba rusă şi orice alte limbi minoritare. Deputaţii condamnă şi atacul asupra cartierului general al Partidului Comunist din Ucraina.

Alegeri libere şi corecte

Deputaţii subliniază că alegerile prezidenţiale din 25 mai trebuie să fie credibile, libere şi corecte. Ei cer Parlamentului din Ucraina (Verkhovna Rada) să adopte legislaţia electorală necesară, inclusiv o nouă lege a finanţării partidelor politice. Ucraina ar trebui să organizeze şi alegeri legislative înainte de sfârşitul anului, mai spun ei.

Rusia trebuie să respecte graniţele Ucrainei

Deputaţii subliniază că Rusia s-a angajat să respecte integritatea teritorială a Ucrainei în "Memorandumul de la Budapesta", semnat cu SUA şi Marea Britanie în 1994. În acelaşi document, s-a mai angajat şi să se abţină de la exercitarea presiunilor economice asupra Ucrainei, menite a o subordona propriilor sale interese.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 434

Cum va fi vremea în Dobrogea în noaptea de Înviere?

03 May 2024 508

Rico SRL contestă amenda primită de la Poliția Locală Constanța

03 May 2024 425

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Danielei-Alina Borcan, secretar general al comunei Tuzla (DOCUMENTE)

03 May 2024 497

Pe surse Coaliția s-a răzgândit. PNL şi PSD vor să mute alegerile prezidențiale în noiembrie

03 May 2024 381

Acțiuni ale polițiștilor din județul Tulcea, pentru combaterea pescuitului ilegal. Iată ce au constatat ​

03 May 2024 320

Două eleve din Constanța, participante la Olimpiada Naţională de Istorie, desfăşurată la Braşov, au ajuns la spital. Iată ce spune Sorin Mihai, inspectorul școlar general

03 May 2024 515

ANM Se anunță ploi și în perioada următoare în Dobrogea

03 May 2024 477

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Vasilicăi Olteanu secretar general UAT la Comuna Siliștea (DOCUMENTE)

02 May 2024 488

CSM Constanța Baschet Ghetele de joc „fermecate“ ale lui Jorden Duffy au făcut fericit un mic fan. Cadou de preț! (GALERIE FOTO)

02 May 2024 505

Firme din Constanța Adunarea Generală a Acționarilor Salport SA, convocată pentru decizii importante!

02 May 2024 415

Declarații de Avere Constanța Camelia Cumpănașu, secretar general al Comunei Poarta Albă deține două autoturisme (DOCUMENTE)

02 May 2024 376

Decizii ale acționarilor Plusenerg SA, controlată de regele eolienelor, Emanuel Muntmark

02 May 2024 311

Firme Constanța Ce decizii au adoptat acționarii Tar 02 Special SA în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor

02 May 2024 307

Firme Constanța Noul administrator al societății ML Greencherry SRL este Cristian Chivu

02 May 2024 357