Participarea lui Titus Corlatean la Sankt Petersburg

COMUNICAT DE PRESĂ

Titus Corlăţean, Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, a participat în perioada 10-12 decembrie curent, la Sankt Petersburg, la Conferinţa internaţională cu tema: „Parteneriatul Estic: Provocare sau o nouă platformă de cooperare pentru Federaţia Rusă”.
La conferinţă au participat invitaţi din Suedia, Germania, Polonia, Danemarca, Turcia şi România.
Senatorul român a fost vorbitor principal – “speaker” în cadrul primului set de discuţii referitor la percepţia despre politica de vecinătate a UE şi Parteneriatul Estic.
În cadrul intervenţiei sale, Titus Corlăţean a pledat pentru respectarea deciziei suverane a celor şase state vizate de Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, decizie care ar presupune, în funcţie de progresele fiecărui stat, încheierea unor acorduri de asociere la Uniunea Europeană precum şi a unor acorduri privind zona economică de liber schimb şi flexibilizarea sau liberalizarea regimului de vize.
De asemenea, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a reiterat sprijinul pe care ţara noastră îl acordă statelor din regiune care doresc o viitoare integrare în UE, punând accent pe continuarea sprijinirii aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.
Titus Corlăţean a avut un schimb de replici cu unii reprezentanţi ai Federaţiei Ruse care au acuzat România că ar fi oferit adăpost, cetăţenie şi statutul de senator unui terorist – Ilie Ilaşcu, după conflictul transnistrean. Aceiaşi reprezentanţi au acuzat România de „probleme la frontiera” cu Republica Moldova şi Ucraina şi au relansat vechile teorii legate de Transilvania, Titus Corlăţean dând replica corespunzătoare.
Senatorul român a respins toate aceste alegaţii şi acuze nefondate precizând că aşa zisele argumente menţionate anterior au fost examinate de CEDO în procesul intentat de membrii grupului Ilaşcu Federaţiei Ruse şi că CEDO a respins aceste argumente, condamnând Federaţia Rusă în anul 2001 pentru rolul pe care Armata a-14-a l-a avut în conflictul transnistrean, încălcând suveranitatea naţională şi teritorială a Republicii Moldova. La aproape 9 ani de la decizia CEDO, Federaţia Rusă nu a executat încă hotărârea CEDO, prezenţa trupelor ruse permanentizându-se pe teritoriul suveran al Republicii Moldova în regiunea transnistreana.
Concluziile generale ale conferinţei au fost că Parteneriatul Estic nu reprezintă un proiect împotriva Federaţiei Ruse, ci opţiunea suverană a celor şase state de apropiere de UE şi de sistemul de valori democratice de tip european iar zona estică şi zona Mării Negre – Caspică ar trebui să devină, prin eforturi politice, zone de dialog şi cooperare, şi nu de confruntare.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Schimbări în cadrul firmei Dialex Canada SRL Constanța. Ce au decis asociații

14 May 2024 333

Iată proiectele non-profit din domeniul cultural finanțate anul acesta din bugetul județului Constanța. Detalii despre câștigători (DOCUMENT)

14 May 2024 398

Intervenție în premieră pentru echipa Heka Hospital Constanța! Viața unui pacient de 45 de ani a fost salvată

14 May 2024 676

Se schimbă CNP-urile românilor! Ministerul de Interne anunță modificări. Ce se întâmplă cu cele existente?

14 May 2024 563

Ce modificări au fost făcute în Art Solid Residence SRL, din Constanța

14 May 2024 281

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 15

14 May 2024 191

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, vizită în Portul Constanța (FOTO)

14 May 2024 345

Tulcea Campania „Detector pentru viață”, ajunsă la final (FOTO)

14 May 2024 246

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza în acest an Noaptea Muzeelor

14 May 2024 289

ISU Dobrogea Proiect de modernizare pentru Sediul Detașamentului de Pompieri Constanța-Port și Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Intervenție, în dezbatere (GALERIE FOTO)

14 May 2024 270

Firme Constanța Light System SRL convoacă Adunarea Generală a Asociaților. Un singur punct pe ordinea de zi

14 May 2024 294

Restricții de trafic pe autostrada A2 București-Constanța

14 May 2024 350

Situaţia financiară, publicată în Monitorul Oficial Royal Paradise Delta Club SA, deținută de Andi-Sergiu Babinciuc, va fi lichidată. Iată cu ce datorii figurează firma din Constanța

13 May 2024 462

Firme Constanța Heliofarm SA, convocată în adunare generală ordinară

13 May 2024 299

Rompetrol Rafinare a finalizat revizia generală a rafinăriei Petromidia Năvodari

13 May 2024 378