Dezbatere publică 05.12.2008

Primaria orasului Cernavoda a organizat joi seara, o dezbatere publica ce a pus in discutie mai multe subiecte de interes pentru comunitate. Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4, extinderea depozitului de deseuri radiocative, infiintarea comitetelor locale de informare si aplicarea taxei de poluare si risc, au fost subiecte dezbatute  atat de cetateni cat si de reprezentantii institutiilor din domeniul nuclear. Au fost prezenti, directorul general adjunct al SNN Ionel Bucur, directorul in cadrul CNCAN Alexandru Rodna, reprezentanti ai ANDRAD, AGIA,  vicepresedintele Consiliului judetean Cristian Darie si proaspatul deputat Cristina Dumitrache. De asemenea, la dezbatere au participat reprezentanti ai firmleor contractatoare care isi desfasoara activitatea pe platforma CNE, cadre didactice, consilieri locali, tineri, cetateni din Cernavoda, toti interesati sa afle cat mai multe informatii despre subiectele dezbaterii.

Doamna primar Mariana Mircea a prezentat in cadrul dezbaterii, motivul pentru care a luat inititiva organizarii unei astfel de intalniri. Este foarte important ca cetatenii din Cernavoda sa fie informati si consultati in ceea ce priveste deciziile care sunt luate in orasul lor. Orice comunitate europeana este mai intai consultata si apoi se ia decizia amplasarii unor obiective nucleare in zona. De asemenea , comunitatile europene in vecinatatea carora sunt amplasate obiective nucleare primesc compensatii, si aici ma refer la Slovenia, Spania, Japonia. De ce acest model european sa nu fie aplicat si aici la Cernavoda, o comunitate care are  obiective nucleare si  depozite de deseuri radioactive?

SNN a solicitat Primariei Cernavoda obtinerea autorizatiei de construire pentru obiectivele nucleare 3 si 4. Pentru inceperea lucrarilor de constructie, pe langa alte avize si acorduri, este nevoie si de avizul favorabil al primarului. Primarul orasului, d-na Mariana Mircea  a transmis  SNN, ca acest aviz va fi dat in conditiile in care SNN  va organiza cel putin 3 dezbateri publice  privind constructia U3 si 4, va sustine infiintarea Comitetului local de informare si va oferi comunitatii din Cernavoda, compensatii financiare similare altor municipalitati europene.

Din pacate, SNN nu a transmis nici un raspuns administratiei locale, de aceea s-a luat decizia organizarii unei dezbateri publice si infiintarii prin hotarare de consiliu,  a unei taxe de poluare si risc ce se va aplica societatilor care desfasoara activitati in domeniul nuclear.

Ieri seara, cetatenii Cernavodei au avut ocazia de adresa intrebari in ceea ce priveste subiecte mai sus mentionate atat reprezentantilor SNN,  institutilor ce desfasoara activitati in acest domeniu  si administratiei locale. Problemele pe care cernavodenii  le-au pus in discutie in cadrul dezbaterii au fost : cernavodenii sa  aiba prioritate la angajare pentru unitatile 3 si 4, elevii din licee sa fie pregatiti in acest domeniu astfel incat la terminare sa se poata angaja in acest domeniu, toti cetatenii sa beneficieze de utilitati si de reduceri la plata utilitatilor, sa se extinda reteaua de termoficare si in zonele cu case.  Cetatenii prezenti au sustinut taxa de poluare si risc precizand ca fondurile obtinute din aceasta taxa,  sunt necesare pentru repararea infrastructurii, extinderea si modernizarea parcului central si multe alte necesitati ale comunitatii locale.

 
Festival de muzica corala la Cernavoda

Primaria orasului Cernavoda organizeaza in perioada 6 - 7 decembrie, editia a XXVI-a a Festivalului International de Muzica Corala „ I. D. Chirescu".

Devenit o traditie a comunitatii, iubitorii acestui gen de muzica asteapta cu nerabdare acest eveniment care anul acesta reuneste 12  coruri din Constanta, Bucuresti, Calarasi, Braila, Arhiepiscopia Tomisului, Silistra - Bulgaria, Chisinau - Republica Moldova, Podbocya - Slovenia si Cernavoda.  Festivalul este structurat pe doua sectiuni: sectiunea laica care se va desfasura sambata incepand cu orele 16.00, in sala de spectacole a Casei de Cultura si sectiunea religioasa care se va desfasura duminica,  incepand cu orele 16.00, la Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena.

Festivalul este inchinat marelui compozitor I. D. Chirescu care s-a nascut la Cernavoda si a fost timp de sapte decenii creatorul neegalat al muzicii corale romanesti. Organizatorii depun efort ca acest festival sa fie tot mai frumos si mai bogat iar orasul sa devina  o capitala muzicala a tarii.

Juriul festivalului este alcatuit din personalitati ale muzicii romanesti, amintim pe Constantin Arvinte - compozitor, dirijor, profesor universitar; Gheorghe Oprea - muzicolog, folclorist si dirijor; Constantin Dragusin - compozitor si dirijorul corului Patriarhiei; Paul Nicolescu - director al Centrului pentru Conservarea si promovarea traditiei populare Constanta.

Sambata vor evolua pe scena, corurile I. Pelearca din Constanta, D.D.Botez - Bucuresti, Florile Copilariei - Chisinau, Sedeanka - Silistra, Teodoxa si Armonia  - Arhiepiscopia Tomisului, Mavrice - Slovenia, I.D. Chirescu - Cernavoda.

Duminica 7 decembrie,  in  Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena vor evolua  corurile

M. Vulpescu - Calarasi, Camerata - Braila, Cuvant Bun, Teodoxa si Armonia - Arhiepiscopia Tomisului, Sedeanka- Silistra si ID. Chirescu - Cernavoda.

 

 

Biroul de presa

 

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a terminat procesul în dosarul cadastrării județului Constanța! Când se va pronunța Tribunalul Constanța

08 May 2024 769

Avocata Irina Luminița Stanciu – „Susțin în mod cert nevinovația clientului meu, Arhiepscopul Tomisului“

08 May 2024 1268

Oficial de la DNA Procurorii explică de ce l-au trimis în judecată de IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului

08 May 2024 450

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA Constanța

08 May 2024 1654

Tribunalul Constanța, amânare de pronunțare în dosarul unui fost ofițer de poliție în cadrul IPJ Constanța - Serviciul de Investigare a Fraudelor (DOCUMENT)

07 May 2024 704

Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin părăsesc de azi DNA Constanța! Iată unde își vor continua activitatea cei doi magistrați

06 May 2024 1443

Dosar DNA Constanta! Cazul presupusului şantaj de la SOCEP se va rejudeca! Tribunalul Constanța anunță primul termen

02 May 2024 506

Curtea de Apel Constanța repune pe rol un dosar al DNA Constanța! S-a calculat un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

01 May 2024 6658

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 756

Dănăilă Sorin, fost director Îmbunătățiri Funciare Galați, trimis în judecată de DNA!

29 Apr 2024 653

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 745

Stănculescu Cătălin Liviu, șeful Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA

26 Apr 2024 630

Surse - perchezitiții DNA la Complexul Energetic Oltenia

25 Apr 2024 395

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 625

Dosarul SOCEP, instrumentat de DNA Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

24 Apr 2024 553