Rezultate majore aferente trimestrului I 2010

Comunicat

Rezultate majore aferente trimestrului I 2010:

Segmentul de rafinare
· creşterea cu 28% a cifrei de afaceri faţă de trimestrul I 2009

Segmentul de distribuţie
· creşterea cu 31% a cifrei de afaceri, precum şi un rezultat operaţional (EBITDA) pozitiv
· dezvoltarea reţelei de distribuţie a carburanţilor (staţii proprii, Partener Rompetrol, staţii Expres şi baze interne) la 805 de unităţi, în creştere cu 25% faţă de trimestrul I 2009
· creşterea cu 6% a volumului de vânzări en gros faţă de trimestrul I 2009

Segmentul de petrochimie
· creşterea de 53% a cifrei de afaceri şi un rezultat operaţional (EBITDA) pozitiv
· creşterea producţiei de PP şi LDPE cu 26 % faţă de perioada similară din 2009
· majorarea cu peste 70% a capacităţii instalaţiei de polietilenă de înaltă densitate (HDPE)


Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol a înregistrat în primul trimestru (T1) o creştere cu 29% a cifrei de afaceri consolidate*, de peste 800 de milioane USD, faţă de  aceeaşi perioadă a anului 2009, şi un rezultat operaţional negativ de 19,5 milioane USD.

Rezultatele financiare au fost influenţate de evoluţia semnificativă a factorilor specifici industriei de profil astfel, nivelul marjei de rafinare a scăzut cu 68%, iar cotaţia ţiţeiului a crescut cu 72%. În ceea ce priveşte evoluţia cotaţiilor produselor petroliere, aceastea au înregistrat creşteri de 71% pentru benzină şi 46% pentru motorină.

Pe lângă aceşti factori, mediul de afaceri a fost în continuare afectat de influenţele crizei financiare internaţionale care au determinat atât o scădere a cererii de produse, cât şi mentinerea unor condiţii dificile de obţinere a capitalului de lucru şi a finanţărilor aferente.

Pe fondul evoluţiilor internaţionale ale ţiţeiului şi ale carburanţilor, segmentul de rafinare, reprezentat de rafinăria Petromidia şi punctul său de lucru Vega Ploieşti, a înregistrat în T1 o cifră de afaceri în creştere cu 28%, până la un nivel de 724 milioane USD, în timp ce rezultatul operaţional negativ de aproximativ 28 de milioane a fost puternic influenţat de marjele reduse de rafinare.

Vânzările totale de carburanţi aferente acestui segment au fost de 640 de mii de tone, în scădere cu aproximativ 16% faţă de perioada similară din 2009, pe fondul unei cantităţi totale de materii prime procesate de 950 de mii de tone.

Segmentul de distribuţie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logişitics şi Rompetrol Gas, a consemnat în T1 o creştere cu 31% a cifrei de afaceri, de 450 de milioane USD, precum şi un rezultat operaţional (EBITDA) pozitiv de aproximativ 7 milioane USD, în scădere cu 26% faţă de  T1 2009.

Rezultatele pozitive obţinute au fost susţinute de strategia companiei de extindere a reţelei proprii de distribuţie şi optimizare a activităţii operaţionale.  Astfel, Rompetrol Downstream operează 805 staţii de distribuţie, în creştere cu 25% faţă de primul trimestru al anului 2009, cuprinzând 456 de staţii de distribuţie carburanţi (staţii proprii, Partener Rompetrol, staţii Expres) şi 349 de baze interne cu o capacitate de 9 şi 20 metri cubi,  la acestea adăugându-se şi 250 de staţii de distribuţie a GPL-ului auto şi peste 6.000 de puncte de vânzare butelii operate de Rompetrol Gas.

Volumele totale comercializate prin segmentul de distribuţie (retail, en-gros şi reţeaua Partener) au înregistrat o scădere de aproximativ 2%, până la 276 de mii de tone, susţinute de o creştere de 6%  pe segmentul en-gros, în timp ce zona de retail a înregistrat o scadere de 8%. 

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, a consemnat în T1 o creştere de 53% a cifrei de afaceri, până la un nivel de aproximativ 73 de milioane, datorită îmbunătăţirii cotaţiilor internaţionale ale produselor petrochimice faţă de primul trimestru al anului 2009.  Comparativ cu aceeaşi perioadă, compania a obţinut şi un rezultat operaţional (EBITDA) pozitiv de aproximativ 2 milioane USD, pe fondul majorării cu 7% a cantităţii de materie primă procesată, precum şi creşterea cu 89% a vânzărilor aferente activităţii de trading. 

Marjele pozitive au fost determinate şi de diversificarea portofoliului de produse, precum şi de eficientizarea activităţii. În acest sens, Rompetrol Petrochemicals va majora cu peste 70% capacitatea instalaţiei de polietilenă de înaltă densitate (HDPE) până în martie 2011, valoarea totală a investiţiei fiind estimată la aproximativ 18 milioane USD. Programul de modernizare va permite o majorare a capacităţii instalaţiei - de la 60.000 la 100.000 tone/an, o reducere cu peste 10% a costului de procesare, o diversificare a gamei de produse oferite, dar şi o creştere a securitătii în exploatare.

Pe fondul reducerii sau închiderii unor capacităţi de producţie din Europa Centrala şi de Est, compania işi menţine obiectivul stabilit de a deveni unul dintre principalii furnizori şi producători de polimeri din regiune. Rompetrol Petrochemicals este unicul producător de polipropilenă şi de polietilene din România, reuşind astfel să-şi consolideze cota de piaţă.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important al României, plătind în primul trimestru peste 230 de milioane USD la bugetul de stat.


* Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafînare S.A. şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L. şi Rompetrol Logistics S.R.L. (împreună cu subsidiara Rompetrol Gas S.R.L.).

** Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiara (IFRS).


Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice
Grupul Rompetrol


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un celebru și îndrăgit actor s-a stins din viață. "A fost cea mai bună, cea mai spirituală şi iubitoare fiinţă umană"

08 May 2024 981

A murit un cunoscut actor din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”

05 May 2024 724

Investiții la Marea Neagră Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu comisarul european pentru Parteneriate Internaționale

25 Apr 2024 384

Guvernul RomânieiÎntrevederea dintre premierul Marcel Ciolacu și comisarul european pentru Parteneriate Internaționale, Jutta Urpilainen

25 Apr 2024 304

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1747

Doliu în cinematografia mondială Un actor cunoscut pentru rolul său dintr-un serial pe Netflix s-a stins din viață la doar 27 de ani

31 Mar 2024 1876

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 679

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 1030

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 678

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 712

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 1135

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 969

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 809

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 839

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 973