Plata în funcție de performanță – un pas mare pentru sistem, un pas discutabil pentru pacienți și medici

Observatorul Român de Sănătate (ORS) a lansat cel de-al treilea raport de cercetare, intitulat "Plata în funcție de performanță în sănătate – Un pod prea îndepărtat?” . Raportul își propune să identifice și să discute succint considerentele metodologice și practice asociate implementării plății în funcție de performanță, precum și dovezile privind impactul acestui tip de politică în sistemul de sănătate românesc.
„Deși atractivă la prima vedere, plata în funcție de performanță (P4P, pay for performance) este dificil de pus în practică, și dovezile care o susțin sunt controversate. În niciun caz această modalitate de plată nu poate acționa drept antidot pentru subfinanțare, corupție, neglijență și lipsă de transparență”, a declarat Adrian Gheorghe, autorul raportului de cercetare și președintele asociației Observatorul Român de Sănătate.
Lucrarea Observatorului este cu atât mai importantă cu cât la nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru care elaborează o nouă lege a salarizării personalului medical, care ar putea fi scos din grila bugetară începând din 2013.

„Implementarea sistemului de plată în funcție de performanță este prematură în România. Acest tip de plată este încă un concept experimental, cu potențial, însă insuficient studiat. Drept dovadă, el a fost aplicat cu prudență de către decidenții din alte țări, exclusiv ca și mecanism complementar. Pe de altă parte, dezbaterea privind definirea și monitorizarea performanței actului medical în Romania este absolut necesară. Aceasta trebuie continuată în sensul includerii treptate și concrete a măsurării performanței în cultura planificării și livrării serviciilor de sănătate”, a continuat Adrian Gheorghe, doctorand în politici de sănătate la Universitatea Birmingham din Marea Britanie.
Observatorul Român de Sănătate recomandă, în primul rând, formularea conceptului de performanță punând în prim plan interesul pacientului, și nu cel al furnizorilor de servicii medicale. Înaintea unei dezbateri pe marginea oportunității introducerii P4P, sunt absolut necesare implementarea graduală a criteriilor de performanță în Contractul Cadru, inițial cu scop de monitorizare pentru minim 3 ani, și o evaluare preliminară a nivelului de performanță actual. De asemenea, transparența privind activitatea furnizorilor de servicii medicale și raportarea publică a indicatorilor de performanță la nivel de furnizor sunt elemente cheie pentru creșterea calității serviciilor medicale.
Despre Observatorul Român de Sănătate
Observatorul Român de Sănătate este o organizație non-guvernamentală care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor și a serviciilor de sănătate.
Domeniile de activitate ale Observatorului Român de Sănătate sunt Sănătatea publică și Analiza economică. Activitatea Observatorului Român de Sănătate se axează pe trei direcții: Cercetare, Comunicare și Educație.
Mai multe informații despre publicațiile și activitatea Observatorului Român de Sănătate pot fi accesate pe site-ul organizației: www.ors.org.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 475

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 482

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3736

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 596

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 996

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2622

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3608

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 425

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1101

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 969

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 655

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 4543

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1178

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 843

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 794